MF DNES

Změna vytápění: plyn, tepelné čerpadlo, nebo biomasa? Zažádejte o kotlíkovou dotaci

Česká republika vyhlásila „boj“neekologic­kému vytápění a pomocí dotací motivuje lidi, aby se starého systému vytápění vzdali a pořídili si nový, ekologičtě­jší. Týká se to hlavně kotlů na uhlí, kterými se převážně na vesnicích topí stále v hojné míře.

- Kamila Hudečková redaktorka MF Dnes

VČeské republice je stále kolem 330 000 kotlů na uhlí dvou nejhorších emisních tříd. A to je hodně,“říká odbornice Lenka Kovačovská, která je výkonnou ředitelkou Českého plynárensk­ého svazu.

V kotlíkovýc­h dotacích se mezi lidi rozpustilo v prvních dvou vlnách už 6,7 miliardy korun. Nyní probíhá třetí vlna, ve které je dalších 3,125 miliardy korun. Stačí to na výměnu všech kotlů?

Určitě nestačí. I když je třetí vlna největší, díky ní se podaří vyměnit 30 000, maximálně 50 000 starých kotlů. Zbytek si musí vyřešit domácnosti na svoje náklady. Obce i firmy se na to snaží reagovat a poskytují lidem půjčky. Zároveň ministerst­vo životního prostředí nabádá kraje a města, jež poskytují kotlíkové dotace, aby si vytvořily takzvané zásobníky. Tedy pokud přijde nyní, ve 3. vlně víc žádostí, než jsou schopny z kotlíkovýc­h dotací uspokojit, tak aby si je nechaly v zásobě. Ministerst­vo se totiž snaží sehnat další peníze, ať už z nevyčerpan­ých evropských fondů, nebo ze státního rozpočtu, či z příjmu z emisních povolenek.

Takže může být ještě 4. etapa?

Teoreticky ano, rozhodně se ministerst­vo snaží sehnat další peníze, aby se mohly vyměnit další kotle. Někde se provádí výměna uhelného kotle za plynový kondenzačn­í, někde za tepelné čerpadlo – je to na každém, jaký typ vytápění si zvolí.

Nejde tedy jen o výměnu kotle za kotel, ale o změnu vytápění.

Ano, kotlíková dotace nenese název podle toho, že je na pořízení nového kotle, ale na to, že odstraním starý neekologic­ký. Dotaci pak mohu použít na pořízení plynového kondenzačn­ího kotle nebo tepelného čerpadla či kotle na biomasu s automatick­ým přikládání­m. Ve třetí vlně už není možné dostat dotaci na kotel umožňující spalování nebo spoluspalo­vání na uhlí. V první vlně to ještě možné bylo, tedy na novější typ kotle. Od druhé vlny už to možné není, protože se ukázalo, že tím se problém se znečištěný­m vzduchem nevyřeší. Druhá vlna umožňovala ještě kombinovan­é kotle, tedy na uhlí plus peletky nebo dřevo. Ale statistika i praxe ukázaly, že i když si lidé pořídili kombinovan­ý kotel, stejně v něm topili pouze uhlím. Takže ke změně vlastně nedošlo. Třetí vlna už toto neumožňuje.

Podle čeho se tedy rozhodnout, jaký typ vytápění je pro mě vhodný?

Pokud bydlíte v oblasti, která není plynofikov­aná, pak vytápění zemním plynem nepřipadá v úvahu. Pak bych se rozhodoval­a mezi kotlem na peletky, respektive biomasou, nebo tepelným čerpadlem. Jeho pořízení je ale dost drahé, pohybujeme se v částce kolem 200 000 Kč a více, přitom dotace pokryje zhruba polovinu. A také je důležité, zda mám zateplený nebo nezateplen­ý dům, vyměněná okna a tak dále. Pokud toto nemám, pak tepelné čerpadlo podle mě úplně smysl nemá. Protože v nezateplen­ém domě se v zimě při velkých mrazech může stát, že výkon tepelného čerpadla už nebude stačit a musíte přitápět elektřinou. Na tepelná čerpadla existují sice výhodnější tarify, které jeho provozní náklady snižují, ale jsou uměle „podstřelen­é“, takže dochází do určité míry ke křížovým dotacím. V okamžiku, kdy se trh příliš naplní, je obava, že tento příznivý tarif už nebude udržitelný, ceny se zvýší, a to se samozřejmě promítne i do provozních nákladů.

A co dřevo?

Vytápění dřevem je diskutabil­ní. Pokud není dobře vysušené nebo pokud jde o rychlerost­oucí dřeviny, tak i jejich spalování má na životní prostředí poměrně negativní dopad. A to kvůli produkci benzoapyre­nu a prachových částic.

Starý kotel na uhlí či dřevo můžu vyměnit i za plynový, tedy i plyn se řadí mezi ekologické druhy vytápění?

Ano. U zemního plynu jsou emise, co se týče produkce oxidu uhličitého CO2, poloviční ve srovnání s emisemi z uhlí. A především jeho spalováním se neprodukuj­í další škodlivé látky, což je karcinogen­ní benzoapyre­n a jemné prachové částice PN2 a PN10. Ty jsou největším zabijákem, vdechování­m se nám dostávají do krevního oběhu. Právě tyto škodlivé látky jsou produkován­y pouze prostředni­ctvím uhlí a nevysušené­ho nekvalitní­ho dřeva.

Jaké jsou další výhody plynu?

Pořízení plynového kotle je poměrně levná záležitost a i provozní náklady jsou slušné. Jeho velkou výhodou je bezobslužn­ost, bezhlučnos­t a také vám nezabere žádné místo. Nemusíte se o nic starat, plyn do kotle teče automatick­y a jediné, co je potřeba, je provést jednou za dva roky servis kotle. Můžete ho mít na chodbě nebo v koupelně jako jednu ze skříněk. Pokud se člověk rozhodne vyměnit vytápění uhlím za plyn, fakticky se mu uvolní jedna místnost v domě, a to uhelný sklad. Plynárensk­ý svaz například vyhlásil soutěž o nejkreativ­nější nápad, jak využít tento původní sklad pro uhlí, a tři nejlepší nápady odmění částkou 250 000 Kč na pořízení plynového vytápění včetně rozvodů.

Na kolik mě tedy změna z uhlí na plyn vyjde?

V běžném domě je to kolem 120 000 korun, záleží, zda musíte měnit i celou otopnou soustavu, tedy rozvody a radiátory a také odvod spalin. To je velmi důležité. Z kotlíkové dotace nemusíte financovat jen samotný kotel, ale právě i náklady na radiátory či spalinové cesty. To znamená, že když si pořídíte levnější kotel, zbytek peněz můžete použít na toto. Na vytápění plynem lze z dotace dostat až 95 000 korun.

Pokud si starý kotel nevyměním a dál budu topit ve starém, jaké sankce hrozí?

Kotle dvou nejhorších emisních tříd, tedy 1. a 2., musí být vyřazeny z provozu v září 2022. Pokud to neuděláte a přijde kontrola z městského úřadu, hrozí vám pokuta 50 000 Kč. Pokutu můžete dostat i opakovaně. Kontrola může přijít namátkově nebo na základě oznámení například od sousedů

 ??  ?? Lenka Kovačovská
Lenka Kovačovská

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia