MF DNES

Vyplatí se změna dodavatele energií?

Suma, která se objeví na ročním vyúčtování za elektřinu a plyn, patří mezi výdaji domácnosti k těm nejvyšším. Ušetřit za ně můžete třeba změnou dodavatele nebo také způsobu vytápění a ohřevu vody.

- Spolupraco­vnice redakce

Dana Jakešová

Oenergetic­ký trh v Česku se aktuálně přetahuje okolo 80 dodavatelů elektřiny a plynu. Vybírat je tedy skutečně z čeho. Navíc, dodavatele můžete změnit kdykoliv v průběhu roku. A vzhledem k tomu, že ceny jdou po několika letech, kdy klesaly, znovu nahoru, zvažuje tento krok stále více lidí. Dokládají to i čísla.

Podle údajů OTE přešlo během loňského roku k jinému dodavateli elektřiny přes 371 tisíc domácností a u plynu téměř 227 tisíc domácností. Za první tři měsíce letošního roku už dodavatele elektřiny změnilo 120 tisíc domácností a plynu téměř 56 tisíc domácností. Vlastní proces změny dodavatele je legislativ­ně upraven na lhůtu 10 dnů. Jinak se ale vše odvíjí od vaší smlouvy.

Pozor na výpovědní dobu

Nejdříve si tedy zkontroluj­te, jaký typ smlouvy máte. „Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoliv, jen je třeba dodržet výpovědní lhůtu,“vysvětluje Libor Holub z Bohemia Energy. Ta činí podle zákona maximálně tři měsíce. „Pokud například ve starší smlouvě máte uvedenou delší výpovědní lhůtu, zkracuje se na zákonnou tříměsíční,“zdůrazňuje Lukáš Zelený, právník dTestu.

Smlouvy na dobu určitou pak často nelze vypovědět před uplynutím sjednaného období vůbec nebo jen se zaplacením smluvní pokuty. A ta se podle Zeleného v některých případech blíží předpoklád­anému odběru energií spotřebite­le až do konce trvání závazku. „V tom případě je určitě lepší počkat s převodem až po vypršení takové smlouvy,“konstatuje Libor Holub.

Dříve než ale uděláte takový rozhodný krok, si prověřte, zda se vám skutečně změna vyplatí. První selekci nabídek si udělejte pomocí internetov­ých srovnávačů. Vytipované dodavatele poté oslovte určitě ještě přímo.

„Srovnávače totiž neberou v potaz všechny podmínky smluv,“vysvětluje Lukáš Zelený. A svou roli v konečné ceně hraje také konkrétní tarif či produkt dodavatele. Podle těch se liší stálý měsíční plat za kWh (MWh) a typ jističe. Kromě toho některé nabídky nejsou veřejné, takže ve srovnávačí­ch se vám vůbec neobjeví. A kromě ceny chtějte vidět i obchodní podmínky. V těch se zaměřte hlavně na ustanovení o sankcích, poplatcích a možnostech ukončení smluvního vztahu.

Nemějte ale přehnaná očekávání. V některých případech sice lze ušetřit i několik tisíc ročně, pravděpodo­bnější je však varianta, že půjde třeba o jeden až dva tisíce, mnohdy jen stokoruny.

S tepelným čerpadlem ušetříte

Více lze ušetřit změnou vytápění, zvláště pokud zvolíte některý z alternativ­ních způsobů. Například u tepelných čerpadel tak činí i díky kotlíkovým dotacím průměrný meziroční nárůst prodeje 25 až 30 procent. „První model na světě byl instalován před 38 lety. Skutečný boom však nastal až po roce 2000 v souvislost­i s růstem cen energií, využitím moderních technologi­í a poklesem délky návratnost­i investice,“vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel prodeje společnost­i NIBE Energy Systems CZ.

V současné době je tak v České republice v provozu přibližně 80 tisíc tepelných čerpadel, a to především systému vzduch–voda. Ta totiž pro vytápění využívají teplo obsažené ve venkovním vzduchu, snadno se instalují i ovládají a lze je umístit v jakémkoliv terénu bez nutnosti hlubinného vrtu a vysoké počáteční investice. S velkým odstupem za nimi jsou tepelná čerpadla systému země–voda, jejichž instalace je obtížnější a finančně náročnější. Právě s nimi lze ale ušetřit až 80 procent nákladů na vytápění.

Dobrou volbou je i vytápění peletami, které se vyrábí z dřevního odpadu. Oproti vytápění fosilními palivy lze ušetřii až 30 procent nákladů na vytápění. K vytopení průměrného rodinného domu jich na sezonu bude potřeba kolem 4 tun. Pro nízkoenerg­etický dům pak stačí jedna až dvě tuny. „Cena se odvíjí od toho, zda kupujete takzvané volné pelety, které představuj­í nejlevnějš­í variantu, či pelety balené,“říká Jiří Vrba z firmy CDP Ivory. Volné pelety přiváží cisterna a nafouká je přímo do sila či kotelny. „A roli hraje i čas nákupu. Na jaře jejich cena klesá,“dodává Vrba.

Moderní ohřívače vody

Kromě vytápění je možné ušetřit nemalou sumu také za ohřev vody. Energetick­y úsporný ohřev vám zajistí nejen například tepelné čerpadlo, ale také kvalitní ohřívač vody. Musíte ho však pečlivě vybírat podle jeho energetick­ého štítku, objemu, typu i místa instalace. Ohřívač vody by měl být vždy umístěný co nejblíže místa odběru, tedy koupelny a kuchyně, a pokud možno v zateplené části domu, aby se voda nadměrně neochlazov­ala v nedostateč­ně zaizolovan­ých rozvodech.

S těmi nejmoderně­jšími ohřívači v nadstandar­dní energetick­é třídě B lze ušetři až 15 procent ročních nákladů na ohřev vody. A to zejména díky chytré řídicí elektronic­e. Takové výrobky totiž dokážou předvídat spotřebu vody a efektivně ji ohřívat.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Lidé chtějí změnu Za první tři měsíce letošního roku už dodavatele elektřiny změnilo 120 tisíc domácností a plynu téměř 56 tisíc domácností.
Foto: Shuttersto­ck Lidé chtějí změnu Za první tři měsíce letošního roku už dodavatele elektřiny změnilo 120 tisíc domácností a plynu téměř 56 tisíc domácností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia