MF DNES

Sparťanský rébus Kanga: góly vs. kázeň

Gabonský záložník musel na tribunu. Proč s ním na Letné dochází trpělivost?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Nebyl zraněný, dokonce ani nemusel pykat za žluté karty, což je u něj celkem běžná věc. Přesto nechal Guélor Kanga v sobotu kopačky a dres ve skříňce.

Neseděl ani na lavičce, ale musel o pár pater výš. Devadesát minut se v bundě choulil na tribuně a sledoval, jak Sparta v nezáživném zápase poráží Liberec 1:0.

Jistě by se na trávníku hodil. Jenže už tak křehké spojení Sparta + Kanga dostalo vážnou trhlinu.

„Nedodržel jasně stanovená pravidla, která jsou platná pro všechny hráče,“vysvětlil sportovní ředitel Tomáš Rosický, proč klub Kangu pro utkání s Libercem suspendova­l.

Ne že by snad ponocoval, flámoval nebo šidil tréninky – tyhle varianty Sparta vyloučila. Pravý důvod neoznámila, ale jeden se nabízí: při utkání s Ostravou gabonský svéráz vyplísnil mladičkého záložníka Adama Hložka, že mu při gólu na 3:0 místo zakončení nepřihrál.

Ale klidně je možné, že Spartě zkrátka došla trpělivost, protože kolem Kangy se problémy kupí.

Když má den (a náladu), je radost se na něj dívat. Umí založit akci mazanou kolmou přihrávkou, kterou klidně vyřadí ze hry několik soupeřů.

Zvládá kličky, nebojí se soubojů, umí prudce vystřelit z dálky. To všechno ještě může Spartu přesvědčit, aby Kangovi dala šanci. Jenže zároveň nemůže přehlížet, co maličký záložník občas vyvádí.

Jeho excentrick­á povaha naráží na prostředí, které vyžaduje disciplínu. A tak často nad jeho chováním zůstává rozum stát.

Třeba když po gólu v Jablonci gesty provokoval vlastní fanoušky.

Když po remízovém derby na Slavii nevhodně hecoval ty domácí.

Když na podzim gól proti Dukle slavil svlečením dresu, dostal čtvrtou žlutou kartu a příště nemohl hrát. Za sezonu jich vyfasoval 15.

A co jeho pohrdání soupeři? Po zápase jim často nepodá ruku, někdy jen povýšeně kouká skrz ně.

Chybí mu respekt, úcta. A tak ho na Letné trestají.

Kanga za rok a tři měsíce nasázel ze středu zálohy patnáct gólů, sedm dalších připravil. Což je mimořádná bilance, která by se těžko nahrazoval­a, ale ani to nemusí stačit. „Kanga má samozřejmě otevřené dveře zpět do týmu. Trénoval s námi a do dalšího utkání už by měl být v nominaci,“připustil kouč Michal Horňák. Ve středu proti Plzni s ním Sparta počítá, ale výhled na novou sezonu je věc jiná. „Věříme, že se takový prohřešek nebude opakovat,“dodal Rosický. Sparta se pere sama se sebou, na třetím místě je dávno ze hry o titul, což je i vina Kangy. Pokud má být lídrem týmu, musí na něj být spoleh.

Jistě, když Sparta najde způsob, jak ho zkrotit, bude mít v ruce trumf, který ji klidně může příští sezonu vrátit na špici.

Jenže zatím to vypadá jako nesplnitel­ný úkol.

 ?? Foto: ČTK ?? V trestu Záložník Guélor Kanga proti Liberci nehrál, nebyl ani v nominaci na utkání. Sparta ho potrestala, proti Plzni mu šanci asi dá.
Foto: ČTK V trestu Záložník Guélor Kanga proti Liberci nehrál, nebyl ani v nominaci na utkání. Sparta ho potrestala, proti Plzni mu šanci asi dá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia