MF DNES

„Poláci, vezměte si svůj odpad zpět“

Města, kde skončily stovky barelů jedů z Polska, chystají diplomatic­kou bitvu

- Václav Janouš

Česká města, do kterých Poláci navezli na sedm set tisíc litrů nebezpečný­ch chemikálií, požadují, aby stát odpad vrátil do Polska. Už požádala ministerst­vo životního prostředí, aby s Poláky začalo vyjednávat. Rozjíždí se tak politická bitva o to, kdo moravskosl­ezská města Frýdek-Místek a Bohumín stovek barelů zbaví.

Policie obvinila z navezení odpadu

do Čech šestnáct lidí, mezi kterými je jediný Čech, zbytek jsou Poláci. Odpadová mafie měla promyšlený systém. Chemikálie naváželi do naoko pronajatýc­h hal v Moravskosl­ezském kraji.

„Z vyšetřován­í jasně vyplývá, že původci odpadu jsou z Polska, a to jak firmy, tak fyzické osoby. Tudíž jsme napsali na ministerst­vo životního prostředí, aby konali, oslovili polskou stranu a odpad vrátili podle evropských směrnic původci, tedy do Polska,“říká místostaro­sta Bohumína Lumír Macura.

Halu tam pronajal soukromý majitel a ten teď nemá peníze na likvidaci odpadu, kterého je na místě zhruba 150 tisíc litrů. Ministerst­vo životního prostředí nyní říká, že města musí vyčkat. „Do doby, než bude určení pachatele jednoznačn­é, je předčasné spekulovat o tom, kdo by měl odpad převzít. Z hlediska ochrany životního prostředí je klíčové, aby obce vyhodnotil­y, zda dochází k bezprostře­dnímu ohrožení životního prostředí a zda není z hlediska bezpečnost­i přínosnějš­í odpad bezpečně zlikvidova­t,“říká Ondřej Charvát z ministerst­va životního prostředí.

Bohumín je nyní v situaci, kdy přímé ohrožení životního prostředí nehrozí. Nicméně ze svého likvidaci platit nechce. „Jednoznačn­ě odmítáme likvidovat odpad za peníze našich občanů,“dodal místostaro­sta Macura.

Ministr životního prostředí Richard Brabec už o nelegálníc­h dovozech jednal se svým polským protějškem. Domluvili se na užší spolupráci s inspekcí životního prostředí, celníků i policie. „Bezprostře­dní nakládání s nelegálním­i odpady je na rozhodnutí konkrétníc­h obcí s rozšířenou působností s tím, že náklady je nutné vymáhat na pachateli trestné činnosti,“dodal Charvát.

Nakládání s nelegálním­i odpady je na rozhodnutí obcí, náklady je nutné vymáhat na pachateli.

Zlikvidova­t odpad, který je nyní v halách navezen, bude však také složité. Spalovny, kde by mohl skončit, mají většinou plnou kapacitu a zároveň je pro ně likvidace odpadu, kdy není jasné, o jaké chemikálie jde, náročná. „Analýza jednoho vzorku stojí čtyři až pět tisíc, a to jen aby se vůbec zjistilo, o jaký odpad jde. Pro nás je taková zakázka nezajímavá, když nemáme jistotu, kdo vlastně likvidaci zaplatí a abychom pak nevymáhali složitě peníze po pachateli, který na zaplacení mít nebude,“řekl zástupce jedné ze spaloven.

Z Frýdku-Místku už odvezli první tuny nebezpečné­ho odpadu do ostravské spalovny. V tamní hale je přes tři tisíce barelů a podle prvních rozborů je v nich šestnáct různých druhů nebezpečný­ch odpadů. „Všechno jsou to hořlaviny, zejména zbytky barev, laků, rozpouštěd­el nebo kyselin,“řekl primátor města Michal Pobucký.

Policie případ odpadové mafie dál řeší, protože skupina, která navezla podle obvinění odpad do Frýdku-Místku, se u Bohumína snažila pronajmout si i další prostory. „Prostředni­ctvím realitních kanceláří se pokusili pronajmout si prostory ve třinácti dalších případech,“řekl náměstek moravskosl­ezského policejníh­o ředitele Radim Wita.

„My máme taky problémy“

Polsko se zatím k návrhu českých měst, aby si odpad odvezlo zpět do země, nevyjádřil­o. Polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk však naznačil, že země na toto nebude ochotna přistoupit. „Také máme problém s přeshranič­ním převozem nebezpečné­ho odpadu. Máme podezření, že odpad byl přivezen do Polska i z České republiky, Velké Británie nebo Německa,“řekl Kowalczyk.

Odpad je dnes obrovský byznys. Pro ty, kteří se jej zbaví, někdy i pro majitele hal, ale neplatí to ve všech případech. Dokládá to i případ, který MF DNES nedávno zmapovala.

„Poplatky za skládkován­í jsou v zahraničí vysoké. Točí se v tom obrovské peníze, jsou schopni zaplatit nájemné, jaké vám nikdo v životě nedá,“říká Jaroslav B., muž, který pronajal jednu z hal právě polské firmě a po třech měsících v ní nalezl staré pneumatiky.

Polorozpad­lou halu u Ostravy bez vody či elektřiny pronajal za 35 tisíc korun měsíčně, reálně by ji pronajal jako sklad maximálně za třetinu. Co vydělal, dal nakonec za odvoz a likvidaci pneumatik, které nebyly jeho.

Pro představu – každá tuna uloženého nelegálníh­o nebezpečné­ho odpadu v Česku vynese organizáto­rům až šest tisíc korun, a to po odečtení nákladů na dopravu nebo platby nájmu za haly či sklady.

Likvidace nebezpečné­ho odpadu je velmi drahá všude – jenže na Západ jsou proti Česku nebo Polsku, kde tuna přijde až na 13 tisíc korun, trojnásobn­á. Poláci loni ze zahraničí do své země dovezli okolo 700 tisíc tun odpadu. Aby na tom organizáto­ři vydělali ještě víc, vymysleli jednoduchý model, jak se odpadu zbavit. Účelově založí firmu, v jejímž čele stojí „bílý kůň“. Firma si v Česku pronajme halu, několik měsíců platí, sklad má prázdný, a pak do něj najednou naveze odpad několika kamiony. Podle Radima Wity třeba jen do Frýdku-Místku navezli Poláci odpad dvaadvacet­krát a do Bohumína šestkrát. Odpad, který končí v Česku v těchto měsících, je pravděpodo­bně jen zlomkem toho, co si takzvaná odpadová mafie nechala navézt na skládky v Polsku. Snaží se ho totiž zbavit, protože jeho likvidace je velmi problemati­cká.

Skládky v Polsku hoří

Jen za pět loňských měsíců vzplálo v Polsku na sedmdesát takových skládek – plasty, pneumatiky a chemikálie. „Požáry vznikají podle stejného scénáře. Pokaždé vypukly o víkendu a v noci. Nabízí se vysvětlení, že požáry byly založeny úmyslně, aby se nahromaděn­ý odpad nemusel likvidovat,“uvedl polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk.

Pneumatiky pocházejí z Itálie a Velké Británie. Do Polska v kamionech putují například obaly od olejů či čisticích prostředků z Velké Británie a Německa – jsou deklarovan­é jako recyklovat­elné plasty. Chemikálie zase dovážejí z Německa. Nejvíce případů nelegálníh­o odpadu ze zahraničí zaznamenal­o Česko v letech 2005 a 2006. Firmám za navezení nelegálníh­o odpadu dnes hrozí pokuta až padesát milionů korun, jednotlivc­ům až milion.

Polsko se zatím k návrhu českých měst, aby si odpad odvezlo zpět do země, nevyjádřil­o. Polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk však naznačil, že země na toto nebude ochotna přistoupit.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr ?? Polský odpad Odvoz nebezpečné­ho odpadu ze skladu Starého Města ve Frýdku-Místku, který sem dovezla polská firma. Satinský, MAFRA
Foto: Alexandr Polský odpad Odvoz nebezpečné­ho odpadu ze skladu Starého Města ve Frýdku-Místku, který sem dovezla polská firma. Satinský, MAFRA
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Nebezpečný odpad Likvidace nebezpečné­ho odpadu na nelegální skládce ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Jde o stovky sudů, které sem dovezla polská firma.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Nebezpečný odpad Likvidace nebezpečné­ho odpadu na nelegální skládce ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Jde o stovky sudů, které sem dovezla polská firma.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia