MF DNES

Uklidní davy? Staňkovi už v ČSSD moc nevěří

Ministru Staňkovi už v ČSSD moc nevěří, že se mu podaří uklidnit situaci v kultuře. Před volbami však strana problém odložila.

- Ondřej Leinert

PRAHA Veřejně se ho ještě většinou zastávají, mezi sebou se však vlivní představit­elé ČSSD baví o tom, že ministr kultury Antonín Staněk stejně nejspíš brzy po volbách do Evropského parlamentu ze své funkce odejde.

„Honza Hamáček ho odvolávat určitě nebude, ale je pod takovým tlakem, že si neumím představit, co by se muselo stát, aby ještě dokázal situaci v kultuře zklidnit,“líčí jeden z představit­elů ČSSD.

„Předseda není typ, co by před volbami ohlašoval výměny ministrů. Ale ministr Staněk má problém dlouhodobě a balí se to jako sněhová koule. Pokud nějak velmi rychle nenapraví dojem, asi to bude tak, že ho po volbách do Evropského parlamentu předseda přesvědčí, aby odešel sám,“uvádí další.

Klíčový termín je 31. května. Do toho dostal Staněk na posledním grémiu ČSSD dvojici úkolů.

Úkol první: Připravit výběrové řízení na nového šéfa Národní galerie za odvolaného Jiřího Fajta. Možná ještě těžší je však úkol další: Uklidnit situaci v kultuře. Petici za Staňkovo odvolání totiž v tuto chvíli podepsalo skoro sedm tisíc lidí včetně známých jmen, jako jsou Josef Pleskot, Aňa Geislerová, Michael Žantovský, Michal Horáček nebo Jáchym Topol.

Olomoucké Muzeum umění, jehož ředitele Michala Soukupa Staněk odvolal ve stejný den jako Fajta, pak příští úterý pořádá koncert za Staňkovo odvolání.

Staněk si pořád věří

Staněk však stále věří, že to ještě ustojí. „Dostávám řadu osobních reakcí. Veřejně vystoupili odboráři Národní galerie. Komentáře pod články stále více reflektují, že se někdo konečně postavil elitám,“řekl ministr MF DNES.

Situaci by rád uklidnil také předseda ČSSD Jan Hamáček. „Pro mě má jasný úkol – připravit výběrové řízení, a žádné další spekulace živit nebudu,“říkal včera stranický šéf.

Zdroje MF DNES z jeho okolí však naznačují, že i jinak velmi trpělivému Hamáčkovi, kterému se rozhodně nechce měnit sociálněde­mokratické ministry, už docházejí nervy.

„Předsedovi se samozřejmě nemůže líbit, že ministr v rozhovorec­h ani neví, jaký má jeho resort rozpočet. Nebo že se necitlivě pustí do odvolávání ředitelů chvíli před volbami,“přibližuje jeden z Hamáčkovýc­h blízkých.

Staněk pro odvolání měl argumenty. Fajtovi mimo jiné vyčetl, že jako šéf Národní galerie uzavřel autorskou smlouvu na 1,2 milionu korun se sebou samým. Soukupovi zase „fatální selhání“při přípravě projektu Středoevro­pského fóra Olomouc, například drahý nákup pozemků. V obou případech však narazil na velký odpor.

Fajt se hájil tím, že šlo o honorář za práci nad rámec jeho smlouvy. A Soukup argumentov­al, že za drahý nákup pozemků částečně může ministerst­vo kultury, které v minulosti neopatrně ohlásilo záměr stavět, čímž v zamýšlené lokalitě stouply ceny parcel.

Konec mužů, o nichž se mluvilo

Staněk přitom musel tušit, že odvolání vyvolá poprask. Vědělo se o tom, že Fajt vede spor s prezidente­m Milošem Zemanem, který ho odmítá jmenovat profesorem. MF DNES před čtvrt rokem psala o tom, že prezident nabídl už tehdy ohroženému Staňkovi politickou podporu za to, že právě Fajta odvolá.

Staněk celou dobu podobný scénář odmítal, odvoláním tři měsíce nato však spekulace ještě přiživil. Do toho si ministr naběhl svými vyjádřením­i, kdy Fajtovi vyčítal klesající návštěvnos­t Národní galerie – návštěvnos­t přitom za posledních pět let vzrostla z necelých 400 tisíc návštěvník­ů na více než 700 tisíc. Staněk to zpětně dovysvětlo­val tím, že nemyslel návštěvnos­t galerie jako celku, ale jen některých jejích míst.

Také z olomouckýc­h uměleckých kruhů, kde je Soukup respektova­nou postavou, měsíce zaznívaly od řady lidí obavy, že by se Staněk mohl pokusit ředitele zbavit. Zvlášť poté, co do Muzea umění Staněk poslal audit.

Právě proto straníci Staňkovi vyčítají, že měl postupovat citlivěji. A druhý muž ČSSD Roman Onderka s pražským poslancem Petrem Dolínkem už veřejně prohlásili, že by na Hamáčkově místě zvážili Staňkovo odvolání. Byť nakonec i oni při posledním stranickém grémiu ČSSD minulý čtvrtek odhlasoval­i usnesení, které Staňkovi ukládá už zmíněné úkoly.

Veřejní kritici zatím v oslabení

„Pevně věříme, že Antonín Staněk to usnesení naplní,“říká Onderka. A tvrdí, že to myslí vážně.

Nic jiného mu teď ostatně ani nezbývá. K jeho nedávné kritice Staňka z televizníc­h Otázek Václava Moravce se totiž veřejně přidal právě jen Dolínek.

„Dost nás tím naštval, jestli si chtěl říct o post ministra kultury, mohl to udělat jinak,“zlobí se na Onderku jeden z Hamáčkovýc­h spojenců. Onderka však odmítá, že by za jeho slovy byla ambice vystřídat Staňka.

„Ten, kdo vám to řekl, je asi hloupý. Kdybych chtěl být ministrem, tak to nedělám takhle,“tvrdí.

S Dolínkem zůstávají s veřejnými výzvami osamoceni. Hamáček má za sebou většinu poslanců včetně jejich šéfa Jana Chvojky, který říká, že „by nebylo rozumné podléhat momentální­m náladám“.

Podobně jiný výrazný poslanec ČSSD, Jan Birke, si myslí, že pokud Staněk zvládne připravit výběrové řízení na post Fajtova nástupce, může ještě protesty uklidnit.

„Ministr se v tuto chvíli schází se šéfy významných institucí, kteří jsou připraveni mu pomoci, aby do konce května připravil ten tendr na ředitele Národní galerie, dá se to stihnout.“

Ale současně Birke tuší: „Pokud ten tendr nepřipraví dost dobře, vrátí se to jako bumerang a ty věci se začnou řešit.“Jak pak dodávají někteří další: Stačí, aby ČSSD našla za Staňka náhradu. A pak to může jít rychle.

Pro mě má jasný úkol – připravit výběrové řízení. Žádné další spekulace živit nebudu.

Jan Hamáček, předseda ČSSD

Veřejně vystoupili odboráři Národní galerie. Komentáře pod články stále více reflektují, že se někdo konečně postavil elitám.

Antonín Staněk, ministr kultury

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia