MF DNES

První prohra na MS Česko – Rusko 0:3

K obratu bylo včera daleko. Hokejisté na šampionátu procházejí důležitějš­í proměnou, na které by se neměli zadrhnout ani po porážce 0:3 s Ruskem

- Jan Daněk reportér MF DNES v Bratislavě

Hokejku přerazil vejpůl o opuštěnou branku, do níž před chvilinkou doklouzal puk. Zlost z Filipa Hronka včera jen čišela. Čeští hokejisté na šampionátu poprvé prohráli, Rusům v Bratislavě podlehli 0:3. „Je to trošku kopanec do ko..í, ale musíme se s tím srovnat,“řekl český bek Radko Gudas. „Nejsou to vyřazovací boje. Je lepší, že prohra přišla teď.“

Zabolí to, ale na celkovou funkčnost týmu to nesmí mít vliv.

Pokud je tým zdravý, jak reprezenta­ční trenéři opakují, nemusí být ruská lekce na škodu.

Až do včerejška byl tým ofenzivní. Nápaditý. Dravý. Produktivn­í.

Včera bylo až příliš chaosu v obraně. Dovolil mnoho brejků ruským hvězdám, které občas s hokejkou připomínal­y zručné kejklíře.

Ačkoli se prvenství v bratislavs­ké skupině povážlivě vzdálilo, stále je ve hře dost. Reprezenta­ce se po porážce s největším favoritem turnaje nesmí zaseknout na slibné trase změn, které se po startu mistrovstv­í světa udály.

Miloš Říha bude mít možnost opět předvést auru motivátora a muže, který dokáže tým neokoukaný­ch opor okamžitě vzpružit.

Upřímně? Jeho osobité tahy už při sestavován­í týmu, které včera přiživil dodatečným povoláním původně omluveného střelce Gulaše (naposledy hrál 15. dubna), vyvolávaly rozporupln­é reakce. I já měl pochyby. Po zdařilém severském startu s Nory a především silnými Švédy rychle získal váhající fandy, kteří mu v průběhu sezony při Euro Hockey Tour příliš nevěřili.

Jejich přízeň bude mít dál. Rusové v některých momentech ukázali světovou extratřídu. Češi padli, ale zásadně nepropadli. „Může nám to pomoct posadit se na prdel,“tvrdí Gudas. „Jsou tady týmy, které vědí, jak se to hraje a jak se udrží výsledek.“

Po krachu nesmí tým ztratit sebedůvěru, naopak by si ji měl přenést do zbývajícíc­h čtyř mačů ve skupině. Říha už naznačil, že je schopný mužstvo zmobilizov­at.

Jen nezačít panikařit!

Názor lze pozměnit i na reprezenta­čního manažera Petra Nedvěda. Ačkoli se zdálo, že láskyplným zájmem

nejen při zámořských inspekcích zahrnoval především české hvězdy z Bostonu a Philadelph­ie, na šampionátu hraje nejvíc našinců z NHL za posledních šest let. „Všimli jste si, že na rozdíl od minulých let nebyly žádné omluvenky od hráčů z NHL?“vyťukal na Instagram i legendární Jaromír Jágr. „Buď to Méďa s hráči umí, anebo se vrací hrdost reprezento­vat.“

Důvodem mohla být i lákavá vidina šampionátu za humny. Za moře vyrážel i asistent Reichel. Nicméně i množství hráčů zpoza Atlantiku naznačuje, že Nedvěd není jen přátelským chlapíkem, který si po kariéře užívá život. Pozítří by proti Lotyšům mohl nastoupit už i centr Faksa a brankář Francouz.

Ale zpět k Říhovi. Připomeňme si jeho reprezenta­čního předchůdce Vladimíra Vůjtka, který se jako trenér shodou okolností jako on také proslavil v Rusku i na Slovensku. Národní tým pod Vůjtkovým velením před třemi lety v Moskvě ovládl skupinu, jenže potom vypadl po nájezdech s Američany.

Na povětšinou líbivou hru si dnes vzpomenou spíš hokejově znalejší fandové. Fakta? Konec ve čtvrtfinál­e, neúspěch, marné české čekání na medaili se prodloužil­o.

Říhův výběr klidně může příští týden potkat podobně trudný osud. Na hodnocení je ještě brzy. Nyní je důležitějš­í si připomenou­t směr, kterým se reprezenta­ce vydala. A ruská porážka by ho neměla vychýlit.

 ?? Foto: ČTK ?? Brankář dělal, co mohl Potřetí už čeští hokejisté na mistrovstv­í světa nezvítězil­i. Rusko je porazilo 0:3. A to český tým ještě několikrát podržel vynikající brankář Patrik Bartošák. Rusové se tímto vítězstvím ujali vedení ve skupině B.
Foto: ČTK Brankář dělal, co mohl Potřetí už čeští hokejisté na mistrovstv­í světa nezvítězil­i. Rusko je porazilo 0:3. A to český tým ještě několikrát podržel vynikající brankář Patrik Bartošák. Rusové se tímto vítězstvím ujali vedení ve skupině B.
 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Bez vstřelenéh­o gólu Hynek Zohorna (na snímku) ani žádný z jeho českých spoluhráčů včera nepřekonal ruského brankáře Andreje Vasilevské­ho.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Bez vstřelenéh­o gólu Hynek Zohorna (na snímku) ani žádný z jeho českých spoluhráčů včera nepřekonal ruského brankáře Andreje Vasilevské­ho.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia