MF DNES

Čína pošle studenty na venkov

Jako za kulturní revoluce: strana znovu vysílá miliony čínských studentů, aby povznesli venkov.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Čínští studenti teď nemluví o ničem jiném: děsí je nová partajní směrnice, podle níž vedení plánuje do roku 2022 přemístit miliony mladých z měst na venkov.

Stát si od tohoto kroku slibuje pozvednutí úrovně zaostalých oblastí.

Na první pohled to může někomu připadat jako další ambiciózní iniciativa, která dobře souzní s důrazem vůdce Si Ťin-pchinga na vymýcení chudoby a napravení nevyvážené­ho ekonomické­ho růstu mezi městskými a venkovským­i regiony.

Směrnice komunistic­ké strany nicméně vzbudila okamžitou negativní odezvu zejména na sociálních sítích. Většina z těch, jichž by se mohla týkat, ji považuje za krok zpět. U mnoha rodičů a prarodičů cílové demografic­ké skupiny pak nápad vyvolal bolestné vzpomínky na těžké doby kulturní revoluce.

Také tehdy – před půlstoletí­m – poslal tehdejší Velký kormidelní­k Mao Ce-tung miliony mladých na převýchovu na venkov. Mnozí

z nich se s traumatick­ými zážitky vyrovnávaj­í dodnes.

Hnutí mladých komunistů, které je podřízené straně, nedávno uvedlo, že během následujíc­ích tří let pošle do zemědělský­ch oblastí přes deset milionů studentů. Ti mají šířit osvětu a pomáhat se zaváděním moderních technologi­í.

„Potřebujem­e mladé lidi, aby se na venkově postarali o rozvoj,“citoval britský list Guardian Čang Lin-pina, okresního funkcionář­e z provincie Chu-nan. Prioritu mají mít nejzanedba­nější oblasti postižené extrémní chudobou.

„Dobrovolně a s úsměvem“

Zatím není jasné, jakým způsobem úřady studenty k přesunu přinutí. Oficiálně má být samozřejmě „dobrovolný“. Dá se však očekávat, že vzdor bude minimální – ostatně v době, kdy se pro každého Číňana zavádí speciální bodový systém, jehož „skóre“rozhodne o budoucí kariéře dotyčného, si něco takového riskne jen málokdo.

Není také stále jasné, jak dlouho budou mladí muset na venkově setrvat. Mluví se přinejmenš­ím o prázdninác­h, přičemž snaha je, aby co největší počet z nich tam nakonec zapustil kořeny natrvalo. A třeba i zahájil vlastní podnikání.

Těm, na které ruka funkcionář­e ukáže, tedy nezbývá než začít balit. Mobilizace už začala. Podle dosavadníc­h ohlasů však vidina času stráveného na venkově městskou mládež nijak nenadchla. „Tak už to tady máme zase?“napsal na sociální síť Weibo jeden z uživatelů. „Naše země to už zažila před desítkami let,“dodal s odkazem na Maovy masové kampaně.

Bič na levicové buřiče?

Ty začaly pod heslem „Vzhůru do hor a dolů na venkov“v 60. letech minulého století a pokračoval­y prakticky po celé desetiletí trvající období chaotické kulturní revoluce. Miliony mladých zamířily „dobrovolně“do tvrdých podmínek v odlehlých koutech země, které je měly zocelit a „převychova­t“, zvláště pokud pocházely z politicky nespolehli­vých rodin. Jedním z nich byl i současný vládce Si Ťin-pching (viz rámeček). V jeho případě zřejmě záměr „přiblížit se lidu“nakonec padl na úrodnou půdu. A to je možná i jeden z důvodů, proč prý nyní osobně prosazuje, aby si ony drsné zážitky dnešní mladí městští Číňané zopakovali. Byť za poněkud přijatelně­jších podmínek.

Hlavním motivem je prý rozvoj venkova. Nejspíš tomu tak bude. Podle některých analytiků se však může zároveň jednat i o pokus srazit hřebínek levicovým radikálům. Někteří, zejména studenti prestižníc­h univerzit, totiž v poslední době kritizují čínské vedení, že mu jde jen o moc a málo se stará o práva pracujícíc­h, a to podvrací vzývanou společensk­ou stabilitu. Možná si partajníci řekli, že místo do vězení je elegantněj­ší poslat buřiče dřít na venkov. Však oni vychladnou!

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Odhodlaně! Propagandi­stický plakát z Maových dob ukazuje mladé studenty kráčící na pomoc venkovu.
Foto: Profimedia.cz Odhodlaně! Propagandi­stický plakát z Maových dob ukazuje mladé studenty kráčící na pomoc venkovu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia