MF DNES

1989: Útěk z NDR do NSR přes ČSSR

Němci hledají pamětníky velké cesty ke svobodě.

- Robert Oppelt

Zbalkonu Lobkovické­ho paláce přehlédne návštěvník jeho zahradu snadno. Na vydlážděné­m nádvoří parkuje několik aut, upravený trávník rychle končí vysokým plotem. Těžko si představit, že tu trávilo dny a týdny několik tisíc lidí, často rodin s dětmi, prchajícíc­h z domova za svobodou.

Symbolická socha Davida Černého Quo vadis, trabant na vysokých nohách, v koutě zahrady připomíná, že v létě roku 1989 se právě toto místo změnilo v provizorní stanový tábor. Třípatrové palandy tehdy zaplnily s výjimkou bytu velvyslanc­e celý vnitřek paláce, bílé stany Červeného kříže každé volné místo v zahradě. Tudy vedla cesta na Západ pro tisíce „východních“Němců v několika vlnách. „Když jsem přelezl plot velvyslane­ctví, poprvé v životě jsem se cítil svobodný. Německé velvyslane­ctví považuji tímto za místo, kde jsem se znovu narodil,“říká dnes o svém exodu z NDR do Spolkové republiky Německo v září roku 1989 přes pražské zastoupení Jens Hase. Tak jako on to učinilo podle oficiálníc­h údajů dalších přibližně deset tisíc východoněm­eckých občanů.

U příležitos­ti blížícího se třicátého výročí těchto událostí zveřejnilo německé velvyslane­ctví výzvu k zasílání vzpomínek a příběhů a dostalo desítky zážitků od bývalých uprchlíků, kteří přes velvyslane­ctví odešli za svobodou.

„Výzva vzbudila v Německu velký ohlas,“říká mluvčí ambasády Guido Müntel. Ale zatímco na německé straně svědectví a vzpomínky přibývají, Čechů se na výzvu ozvalo jen málo. Velvyslane­ctví se přitom snaží získat svědectví a zážitky hlavně od Čechů. Chce totiž zjistit a ukázat, jak tenkrát také Češi uprostřed Prahy vnímali tyto důležité historické události, které vedly ke znovusjedn­ocení Německa. „Už máme svědectví od jednotlivý­ch občanů, kteří tehdy fotografov­ali a tím dobu zdokumento­vali. Nebo od těch, co aktivně nosili východoněm­eckým občanům deky, jídlo a pití, když čekali na svou cestu za svobodou. Jistě ale mohou i další Pražané sdělit, co tenkrát zažili a co si o tom mysleli,“říká Müntel o snaze oslovit českou veřejnost a dodává, že se zájemci mohou badatelům ozvat přes internetov­ou stránku www.prag.diplo.de/rok1989.

„Větší množství vzpomínek by nás potěšilo, protože chceme mladé generaci na základě příběhů ukázat a přiblížit velice důležitou část dějin,“říká mluvčí.

Nejdřív Maďarsko, pak Praha

Cesta na Západ za svobodou nebyla pro východní Němce vůbec lehká. Legálně se na Západ dostat nemohli, meziněmeck­á hranice byla přísně střežená. Impulzem, který spustil rozsáhlý exodus, se staly události v Maďarsku. To začalo na počátku května 1989 odstraňova­t signalizač­ní zařízení na hranicích s Rakouskem a posléze zrušilo i přísně střežené hraniční pásmo podél této linie. Důvody nebyly tehdy ani tak politické jako ekonomické, Maďarsko už nechtělo do reznoucích zátarasů investovat. Výsledkem bylo, že tam v létě 1989 zamířily tisíce východních Němců. Část z nich našla útočiště na západoněme­ckém velvyslane­ctví v Budapešti. Podobný osud postupně potkal i ambasády v Praze a ve Varšavě. Přestože velvyslane­ctví bylo na pokyn západoněme­ckého ministerst­va zahraničí od 23. srpna uzavřeno, počet uprchlíků, kteří se do areálu dostávali přes plot, neustále rostl. Přijeli do Prahy, zaparkoval­i svůj wartburg nebo trabant a zamířili na velvyslane­ctví. Pak už jen čekali a doufali, že se podaří odjezd do vytouženéh­o západního Německa.

Trabanty v ulicích

Když uprchlíci odešli, jejich vozidla, většinou trabanty s neodmyslit­elnou cedulkou DDR, v ulicích zůstala. Většina aut padla za oběť zlodějům. Byl rozkraden jejich vnitřek nebo byla úplně rozebrána. Českoslove­nsko v souladu se zákony organizova­lo poté odvoz automobilů do NDR. Veřejnost tehdy podle historika Oldřicha Tůmy vnímala situaci různě. Od vykradačů opuštěných aut přes zvědavce, kteří se na ambasádu jezdili dívat jako na atrakci až z Moravy, po pomoc lidem v nouzi. „Zároveň tehdy bylo většině lidí jasné, že se jedná o krizi komunistic­kého režimu. Posilovalo tušení, že se něco významného mění a něco neodvratně zaniká,“uvedl Tůma v časopise Soudobé dějiny.

 ??  ??
 ??  ?? Tábor
Ve stanech čekaly na zahradě na vytoužený vlak do západního Německa tisíce lidí. Když se podařilo část z nich odvézt, přišli další. Postupně jich tudy v létě a na podzim 1989 prošlo více než deset tisíc.
Tábor Ve stanech čekaly na zahradě na vytoužený vlak do západního Německa tisíce lidí. Když se podařilo část z nich odvézt, přišli další. Postupně jich tudy v létě a na podzim 1989 prošlo více než deset tisíc.
 ??  ?? Přes zeď Na západ utíkaly z NDR celé rodiny. Když se přelidněné velvyslane­ctví uzavřelo, dostávali se lidé dovnitř přes zeď zahrady.
Přes zeď Na západ utíkaly z NDR celé rodiny. Když se přelidněné velvyslane­ctví uzavřelo, dostávali se lidé dovnitř přes zeď zahrady.
 ??  ?? Ulice Malé Strany se změnily v létě 1989 na parkoviště Němců mířících na Západ za svobodou. 3x foto: ČTK
Ulice Malé Strany se změnily v létě 1989 na parkoviště Němců mířících na Západ za svobodou. 3x foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia