MF DNES

Tarantino chce zase dobýt Cannes

Přijedou hvězdy jako Penélope Cruzová či Sylvester Stallone, ale letošní festival v Cannes skloňuje nejčastěji jiné jméno: Quentin Tarantino. Režisér tu může po čtvrtstole­tí zopakovat svůj triumf.

- Mirka Spáčilová

CANNES Psal se rok 1994, kdy Tarantinov­a kultovní gangsterka Pulp Fiction: Historky z podsvětí vyhrála v Cannes Zlatou palmu. Pětadvacet let poté zde zkusí režisér uspět znovu, svou novinku Tenkrát v Hollywoodu dostřihal na poslední chvíli, aby retropříbě­h s Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem upomínajíc­í na vraždu herečky Sharon Tateové stihl hlavní canneskou soutěž.

Pocta Formanovi

Ovšem Tarantino v ní potká neméně slavné soupeře. Pedro Almodóvar přiveze snímek Bolest a sláva, kde ústřední postavu slavného filmaře v tvůrčí krizi představuj­e Antonio Banderas, Jean-Pierre a Luc Dardenneov­i natočili Mladého Ahmeda, nový válečný film Skrytý život ukáže Terrence Malick a s dílem Matthias & Maxime se hlásí Xavier Dolan. Skoro už se ani nechce opakovat, že hlavní soutěž čítající jednadvace­t titulů bude opět bez českého zástupce, naposled do ní přijali roku 1990 trezorové Ucho.

Pro tuzemské tituly zbyly jiné festivalov­é sekce. V rámci Cannes Classics, kde se vzpomíná na velikány světového filmu, bude uvedena jak restaurova­ná verze příběhu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásk­y, tak premiérový dokument Forman vs. Forman, který svým hlasem doprovodil režisérův syn Petr Forman. Cinéfondat­ion má na programu studentský snímek Ondřeje Erbana Sto dvacet osm tisíc, vyznamenan­ý již na Českých lvech cenou Magnesia. A dvakrát lze mluvit alespoň o českém koprodukčn­ím podílu, jenž se týká dokumentu Sólo či finsko-lotyšského díla Psi nenosí kalhoty.

Rambo naposled

Ostře sledované události festivalu, jejž dnes netypicky zahájí zombie horor Jima Jarmusche Mrtví neumírají a 25. května zakončí francouzsk­á komedie Výjimeční, se však pojí se známějšími osobnostmi. Čestnou cenu za přínos kinematogr­afii převezme třiaosmdes­átiletý herec Alain Delon, zpěvák Elton John doprovodí projekci díla Rocketman, jež líčí jeho dráhu, a zasloužilý akční hrdina Sylvester Stallone odtajní ukázky závěru své série, filmu Rambo V: Poslední krev.

Oscarový mexický režisér Alejandro González Iňárritu vede porotu, v níž podle zásad korektnost­i dále zasedají čtyři muži a čtyři ženy, od polského tvůrce Pawla Pawlikowsk­ého až po americkou herečku Elle Fanningovo­u. Ostatně letošní 72. festival chce vzdát veřejný hold právě ženám, jejichž zapojení do kampaně proti sexuálnímu nátlaku MeToo se stalo dominantou loňského ročníku.

A ještě jedno festivalov­é téma se bude opakovat: znovu v canneské soutěži nepoběží filmy internetov­ých producentů typu Netflixu. Od roku 2018 totiž platí podmínka, že soutěžit tady smějí výhradně snímky nabízené divákům prostředni­ctvím tradičních kinosálů.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Zkusí uspět Tarantino představí v Cannes svou novinku Once Upon a Time in Hollywood.
Foto: ČTK Zkusí uspět Tarantino představí v Cannes svou novinku Once Upon a Time in Hollywood.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia