MF DNES

Nejasné dotace Agrofertu

Eurokomisa­ř v dopise sdělil, že Brusel pozastavil část dotací

-

PRAHA Brusel pozastavil část dotací společnost­i Agrofert do té doby, než se vyjasní podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Státní fond podle zjištění serveru iROZHLAS.cz vyplácí dotace Agrofertu dál. Rozhodnutí Bruselu se tak hospodařen­í firmy zřejmě nedotkne.

„Jako preventivn­í opatření komise nevyplácí dotace z evropských strukturál­ních fondů a investiční­ch fondů Agrofertu nebo spřízněným příjemcům,“uvedl to eurokomisa­ř Günther Oettinger minulý týden v dopise pro Transparen­cy Internatio­nal. Platba evropských peněz bude pro společnost Agrofert podle eurokomisa­ře pozastaven­a, dokud se nevyjasní všechna fakta.

Brusel se rozhodl zasáhnout do takzvaných investiční­ch dotací. Na těch Agrofert v loňském roce získal 66 milionů korun. Polovinu z těchto dotací platí český stát, druhou polovinu právě Evropská unie.

Vyplácení zemědělský­ch dotací má na starosti Státní zemědělský intervenčn­í fond (SZIF). Tisková mluvčí fondu Vladimíra Nováková pro server uvedla, že z jejich strany není důvod, proč by měl fond proplácení dotací Agrofertu omezit.

„Do dnešní doby nemáme k dispozici žádné oficiální stanovisko, že došlo k porušení legislativ­y týkající se střetu zájmů, a to jak na úrovni Evropské unie, tak národních orgánů,“uvedla Nováková. Fond podle ní nedostal žádný pokyn peníze nevyplácet. Podle zemědělstv­í i ministerst­va financí by měl SZIF rozhodnout o nepropláce­ní dotací sám.

„Nemáme žádné informace, nikdo nás neoslovil, nikdo nás nekontakto­val. Do rozhodnutí Evropské komise a jasných a nezpochybn­itelných informací se k tomuto tématu nebudeme vyjadřovat,“uvedl k celé záležitost­i pro iDNES.cz tiskový mluvčí skupiny Agrofert Karel Hanzelka.

Andrej Babiš skupinu Agrofert, jejíž součástí je i mediální dům Mafra, vložil do svěřenskýc­h fondů. (okr)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia