MF DNES

Chytil koně, zachránil bezvládnéh­o jezdce

Při minulé Velké pardubické kůň vláčel jezdce za sebou, veterinárn­ího technika teď ocenili za záchranu života

- — Stanislava Králová

PARDUBICE Mohlo to skončit tragicky. Při loňské Velké pardubické kůň Smajlík udělal na jedné z překážek chybu, načež svého jezdce Jána Macha vláčel více než kilometr za sebou.

Když veterinárn­í technik Jaroslav Komárek uviděl, co se děje, přestal pro něj dostih a vše kolem existovat a vyběhl koni vstříc. Včera za záchranu života převzal Cenu Michala Rabase.

„Viděl jsem koně a automatick­y jsem běžel. Snažil jsem se s koněm potkat, abych ho mohl odchytit. Do cesty se mi postavil živý plot. Dodneška nevím, jak se mi metr širokou překážku podařilo přeskočit. Bylo to v tak rychlém sledu, že si ani přesně nevybavuju, jak jsem Smajlíka chytil. Nějak jsem natáhl ruku a naštěstí byl ten první pokus úspěšný,“popisuje Jaroslav Komárek dramatické chvíle.

Jezdec si pamatuje jen útržky. „Až od kamarádů jsem se dozvěděl, co se stalo. Smajlík je velký kůň, zřejmě podcenil tuhle nejlehčí překážku, nepamatuji si skok, kde udělal chybu, ale pamatuju si, jak mě vláčel prachem a oranicí. Pak mě vypnul nějakým kopancem do hlavy. A už mě táhnul jako hadrového panáka. Ještě že nešel s koňmi dál dostih a neskákal. Pořádně jsem se probral až v nemocnici,“řekl tehdy jen hodně potlučený Ján Mach.

Rád se nechal chytit

„Kůň naštěstí nepřešlapo­val, zůstal stát, takže jsme mohli pomoci jezdci. Problém byl, že jezdec měl zakleslou nohu ve třmenu navíc otočenou, a tak museli koně kompletně odsedlat a až potom si ho převzali záchranáři,“vzpomíná na těžké chvíle Komárek.

Hnědáka navíc chytil před překážkou. Je přesvědčen, že se kůň rád nechal chytit, protože chtěl od nezvyklé zátěže pomoci. „Kůň není od přírody zvyklý, že by mu něco takhle viselo od boku. Od přírody je to pro něj signál, že je to predátor, který se ho snaží zabít. A on má před ním jedinou šanci – utíkat,“říká Komárek, který je jako veterinárn­í technik na závodišti pravou rukou šéfa heřmanoměs­tecké kliniky Petra Přikryla a společně tak 10 let pomáhají zraněným koním na závodišti i na klinice.

Veterináři i záchranáři se snaží být co nejrychlej­i u koní i zraněných žokejů a pomoci jim. Jejich hlídky jsou rozmístěny po závodišti a vysílačkam­i si hlásí případné pády. Příběh Jána Macha a Smajlíka skončil happy endem, neplatí to však pro začátek letošní sezony. Na úvodních letošních pardubický­ch dostizích si při pádu kůň zlomil nohu a zahynul, jezdec naštěstí pád zvládl.

Komárek za desetiletí na závodišti smýkání jezdcem nepamatuje, stejně jako rychlý sprint nikdy nebyl jeho disciplíno­u. „Snad jen na vesnici, když jsem dělal hasičský sport,“vzpomíná Komárek.

Jeho pád nespojuje s nekvalitní výstrojí ani s nepřiprave­ností koně. Noha se jezdci otočila ve třmeni zrovna v nejširším místě boty a zasekla se do třmenu. „Kdyby se otočila o půl centimetru dál, tak vyklouzla ven a on spadne na zem. Byla to obrovská smůla, zároveň měl ale obrovské štěstí,“řekl Komárek.

 ??  ?? Oceněný Veterinárn­í technik Jaroslav Komárek (na snímku) získal Cenu Michala Rabase za záchranu života. FOTO: Radek Kalhous, MAFRA
Oceněný Veterinárn­í technik Jaroslav Komárek (na snímku) získal Cenu Michala Rabase za záchranu života. FOTO: Radek Kalhous, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia