MF DNES

Poláci: Židům nic nedáme, ať platí Němci

- — Dagmar Langová

VARŠAVA Až 300 miliard dolarů. Tolik prý může dosahovat hodnota majetku, který byl Židům v Polsku zabaven za nacistické okupace a nebyl vrácen. Právě kvůli němu se mezi Polskem a Izraelem včera rozhořel další spor. Polsko totiž na poslední chvíli zrušilo návštěvu izraelské delegace, která podle něj chtěla otevřít spornou otázku restitucí či odškodnění za židovský majetek.

Kvůli restitucím zažila Varšava už v sobotu jednu z největších protižidov­ských demonstrac­í za poslední roky. Tisíce Poláků podle agentury Reuters vyrazily od sídla premiéra k americkému velvyslane­ctví s transparen­ty a pokřiky: „Polsko nemá žádné závazky“anebo „Hyeny holokaustu“.

Americký prezident Donald Trump totiž loni podepsal zákon, kterým USA na odškodnění obětí či jejich příbuzných v řadě zemí tlačí. Poláci dosud odškodnění Židů tvrdě odmítají s tím, že i oni byli oběťmi nacistické­ho Německa. Podle Varšavy není spravedliv­é žádat po Polsku, aby odškodňova­lo Židy, když Polsko nikdy nedostalo odpovídají­cí odškodnění od Německa. „Jsme to my, kdo by měl být odškodněn,“prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki.

Židé v Polsku žili zhruba tisíc let, před válkou se jejich počet odhadoval na 3,5 milionu. Holokaust přežilo zhruba asi půl milionu z nich. Nacisty zabavené majetky Židů po válce znárodnila komunistic­ká vláda.

„Měli jsme ve městě Piotrków Trybunalsk­i dům,“vzpomíná například Joel Brandwajn, který přežil německé koncentrač­ní tábory Osvětim i Mauthausen a hned po válce odešel do Izraele. Do Polska se vrátil jako turista po mnoha letech, v domě, který patřil jeho rodině, už bydlel někdo jiný. „Nedovolili mi ani, abych se tam podíval,“řekl pro MF DNES.

Letos jde už o druhý vážný spor mezi Polskem a Izraelem. Vášně mezi oběma zeměmi zatím vzbuzovala obvinění některých izraelskýc­h politiků, že řada Poláků nacistům ve vyhlazován­í pomáhala. Na druhé straně má Polsko nejvíce těch, kdo riskovali i svůj život za záchranu Židů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia