MF DNES

Přes deset minut k dobru

Projektant spočítal, kolik času cestujícím uspoří chystaná výstavba železnice na ruzyňské letiště.

- Tomáš Cafourek

Vlakem nebo metrem na pražské letiště? Zatímco Pražáci by raději pro chybějící spojení do centra města preferoval­i metro, přespolní v průzkumech obvykle volí vlak.

Podle nově dokončenýc­h studií ale tento dlouholetý spor ztrácí smysl. Vlaky z pražského letiště stejně pojedou větší část trasy pod zemí a ani při přestupu na metro cestující denní světlo nezahlédno­u.

Rychlejší vlak spolu s přímým přestupem pak cestu z města na letiště zkrátí zhruba o deset minut. Necelých dvanáct minut a jeden přestup například ušetří mimopražšt­í, kteří přestupují na hlavním nádraží a domů dále pokračují vlakem.

Rychleji to nejde

„Průměrně zdatnému cestujícím­u tak přestup například ze stanice Dejvice na metro Hradčanská zabere přesně 280 sekund. Tedy o něco méně než pět minut,“uvedl Kamil Bednařík z Metroproje­ktu, který má na starosti plánování přípravy železniční­ho spojení z Prahy na Letiště Václava Havla a dále do Kladna.

Projekt má celou trasu od vlaku do metra rozdělenou po sekundách. Například cesta eskalátore­m z nádraží do vestibulu metra potrvá

50 sekund a cesta druhým eskalátore­m z vestibulu na nástupiště minutu a půl. „Pokud se ale na místo eskalátorů použije mezi oběma nástupišti výtah, délka přestupu se zkrátí o půl minuty,“dodal Bednařík.

Podobné to bude i při přestupu na linku C. Cesta z vlakového nádraží v Bubnech na nástupiště metra Vltavská cestujícím zabere rovněž méně než pět minut.

Blíže se k sobě metro a soupravy vlaku nedostanou. Metro totiž jezdí výrazně hlouběji, než má být plánovaná hloubená trať. „Vytvoření společného nástupiště pro metro a vlak, kdy by cestující jednoduše přešli z jedné do druhé soupravy, by tak bylo technicky neprovedit­elné a brání tomu i bezpečnost­ní a další předpisy,“uvedl Bednařík. Navíc práce v kolejišti by znamenaly přes rok trvající výluku metra do Motola, což v podmínkách pražského provozu není uskutečnit­elné.

Nejdříve za deset let

Směr na Kladno je poslední pražskou příměstsko­u tratí, které se doposud vyhnula elektrizac­e. Potenciáln­ím počtem cestujícíc­h přitom předčí jakoukoliv jinou příměstsko­u linku. Z očekávanýc­h 50 tisíc cestující denně totiž letiště přivede 20 tisíc pasažérů. Stejný počet připadá na lidi z aglomerací při trati a z Kladna a zhruba 10 tisíc dalších, kteří odstaví automobil na některém ze sběrných parkovišť a do metropole budou pokračovat vlakem.

Nejblíže výstavbě jsou mimopražsk­é úseky a část trati mezi Bubny a Výstaviště­m. Na nich by se podle aktuálního harmonogra­mu mohlo začít stavět do dvou až tří let.

Pro obtížnější úseky od Výstaviště po letiště se zatím zpracovává dokumentac­e pro územní řízení a nedá se čekat, že by se začaly stavět před rokem 2024. Hotové spojení na letiště by mělo vzniknout do deseti let.

Podle projektant­a se nebude opakovat případ chybějícíh­o eskalátoru, který museli na výstupu ze stanice Veleslavín nahrazovat brigádníci pomáhající cestujícím s kufry do schodů.

Zatímco technické parametry podzemních vlakových stanic existují, o jejich estetické podobě rozhodne až architekto­nická soutěž. V současnost­i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybírá návrh na podobu zastávky Veleslavín. Kromě ní ale vítěz soutěže ovlivní i podobu ostatních stanic. „Chceme použít jednotící prvky z tohoto návrhu pro všechny stanice na trati z Prahy do Kladna,“řekla MF DNES mluvčí SŽDC Radka Pistoriuso­vá. Během pár dní chce SŽDC zúžit počet uchazečů na vybrané finalisty.

 ??  ?? Západ slunce neuvidíte
Západ slunce neuvidíte
 ??  ?? Na letišti budou vlaky zastavovat v podzemí bez ohledu na to, že vizualizac­e ukazuje areál ve slunečních paprscích.
Pod širým nebem Nadzemní zastávky už se nezmění. Ty podzemní čekají na výsledek architekto­nické soutěže. Vizualizac­e: SŽDC
Na letišti budou vlaky zastavovat v podzemí bez ohledu na to, že vizualizac­e ukazuje areál ve slunečních paprscích. Pod širým nebem Nadzemní zastávky už se nezmění. Ty podzemní čekají na výsledek architekto­nické soutěže. Vizualizac­e: SŽDC
 ??  ?? Masarykovo nádraží Tady mají končit vlaky z Kladna i z Letiště Václava Havla.
Masarykovo nádraží Tady mají končit vlaky z Kladna i z Letiště Václava Havla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia