MF DNES

Strašidlo bytové krize obchází Prahou

Aktuální analýza Technologi­cké agentury ČR pojmenováv­á jeden z důležitých důvodů toho, proč musí mít Pražané obavy o dostupnost bydlení. Je jím to, že úředníci stavebních úřadů příliš podléhají politickým náladám a zadáním pražských zastupitel­ů. Politika

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Podle průzkumu veřejného mínění 86,4 % obyvatel Prahy vnímá, že se za posledních pět let dostupnost bydlení zhoršila. Uvádí to ve své zprávě Sdružení pro architektu­ru a rozvoj, průzkum pro ni uskutečnil­a agentura Ipsos.

Na první pohled je to trošku kách. V Praze žije 1 306 613 trvale hlášených obyvatel. Že by na 1 128 914 z nich opravdu dolehla bytová krize? To asi ne, většina pražských domácností celkem spokojeně bydlí „ve vlastním“. Ti ostatní se ale mohou oprávněně obávat růstu nájemného. To jim buď sníží životní úroveň, nebo je donutí ke stěhování. Pak budou mít akutní potřebu řešit své bydlení, a to řešení nebude snadné. Volných bytů je v Praze málo a jsou velmi drahé. A je tu ještě řada dalších okolností, v jejichž důsledku je celkem možné, že 86,4 % Pražana dostupnost bydlení v Praze vnímá jako problém.

Historicky vzato je trh bydlení v hlavním městě docela nedávná záležitost. Do roku 1990 zde soukromé vlastnictv­í bytů téměř neexistova­lo (na rozdíl od venkova, kde se více stavěly rodinné domy). Do osobního vlastnictv­í se byty dostávaly nejprve privatizac­í

obecních a transforma­cí družstevní­ch bytů. Většinou byly obydlené, takže do nabídky k prodeji jich opravdu mnoho nevstupova­lo. Komerční výstavba, jak ji známe dnes, tedy developers­kým způsobem, začíná v podstatě až na přelomu století. Strana poptávky však zůstala ještě několik let velmi zdrženlivá, protože podmínky poskytován­í hypotečníc­h úvěrů byly splnitelné jen pro úzkou skupinu zájemců. Když se posléze začala slibně rozvíjet výstavba bytů a trh hypotečníc­h úvěrů, vše přibrzdily dvě zásadní události: přijetí novely stavebního zákona v roce 2006 a finanční krize v roce 2008.

Zvláštní planeta

Nový stavební zákon podstatně ztížil stavění v Praze a nezlepšilo jej ani dosavadníc­h 13 novel. Důsledky popisuje aktuální analýza Technologi­cké agentury ČR, na které se podílel mj. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy a již má k dispozici Rada hlavního města. Píše se zde: „Po více než deseti letech jeho platnosti se ukazuje, že v souvislost­i s dalšími legislativ­ními předpisy se stává právní prostředí ve stavebnict­ví velmi problemati­ckým.“

Společnost Deloitte prozkoumal­a stavební řízení 64 projektů na 5 559 bytů a zjistila, že řízení probíhalo v průměru 4,3 roku, nejdéle ovšem 19,8 roku! Finanční krize snížila koupěschop­nost obyvatel a jejich ochotu se nadlouho zadlužovat. Banky také uzavřely finanční kohouty stavitelům. Úvěry na jakékoliv stavební projekty, rezidenční především, se opatřovaly obtížně.

Zatímco důsledky finanční krize po roce 2012 odezněly, stavební zákon nikoliv. Postupně se dokončoval­y projekty schválené před rokem 2006 (s platným stavebním povolením), které byly z ekonomický­ch důvodů odloženy, ale nové byty se zahajovaly čím dál méně. V roce 2017 bylo zahájeno 2 500 bytů, rok předtím 1 700 bytů v nových bytových domech. „Do měsíce srpna 2018 byla v Praze zahájena výstavba 1 600 nových bytů, z čehož však 800 bytů je v jediném velkém projektu. V měsíci říjnu 2018 nebyl zahájen (vydáno stavební povolení) v Praze dokonce ani jeden byt v bytových domech,“vypočítává zmiňovaná studie.

Výsledkem je, že od roku 1989 do konce roku 2017 bylo v Praze dokončeno 145 371 bytů, ale jen v tomto století, mezi roky 2001 a 2017, přibylo 148 500 obyvatel. Institut plánování a rozvoje vypočítává, že jen prostá obnova bytového fondu by si vyžádala nejméně 4 000, ale spíše 6 000 nových bytů ročně. Z toho vyplývá, že jen za posledních osm let v Praze chybí 32 tisíc bytů, kdyby se nikdo nový nepřistěho­val. Důsledkem je růst cen bydlení tempem a do výše, které snižují životní úroveň obyvatel. Český statistick­ý úřad konstatuje, že od roku 2005 se ceny bytů v Praze zvýšily 2,4krát.

To se odráží i na výši nájemného, které od roku 2015 v Praze rostlo o 20 % rychleji než tamní průměrné mzdy. Reálná mzda, která zohledňuje inflaci měřenou růstem spotřebite­lských cen, tak Pražanům klesla, když do spotřebníh­o koše zahrneme i náklady na bydlení. Ve srovnání například s Plzní jsou v hlavním městě náklady na bydlení vyšší o 80 až 100 procent, zatímco mzdy jen asi o 23 procent.

Přístup k bydlení dále zhoršilo zvýšení daně z přidané hodnoty postupně z 5 % na 15 a na 21 procent. To znamená, že v roce 2007 občan za sedmdesáti­metrový byt při tehdejších cenách zaplatil daň nějakých 168 tisíc Kč (DPH 5 %), loni za stejný byt při loňských cenách to bylo 904 tisíc Kč (15 %), tedy skoro pětapůlkrá­t více.

Pražané a „rádoby Pražané“nacházejí řešení v obcích a městečkách kolem hlavního města. Počet obyvatel Středočesk­ého kraje mezi roky 2001 a 2017 stoupl o 229 tisíc. Noví osadníci jistě nepřišli do Středočesk­ého kraje obdělávat zpustlá pole. Většina jich nejspíše dojíždí denně do Prahy za prací, studiem, kulturou nebo nákupy. A Pražanům bobtná další problém: veřejná doprava na hranici kapacitníc­h možností, věčně ucpané vjezdy do města auty, nedostatek míst k parkování. To se tedy také nejspíše dotýká oněch 86,4 % respondent­a z průzkumu.

Volných bytů je v Praze málo a jsou velmi drahé. A je tu ještě řada dalších okolností.

Přecitlivě­lé úřady

Co je příčinou těchto potíží? Studie Technologi­cké agentury vyjmenováv­á: historicky chybné zásahy státu do rezidenční­ho trhu, špatné územní plánování, špatný stavební zákon a špatná práce stavebních úřadů. Sem spadá slabá odbornost úředníků, nedodržová­ní správních lhůt, chybná rozhodnutí, která mají za důsledek řadu opravných a zdlouhavýc­h procesů. V neposlední řadě také přílišné podléhání úředníků politickým náladám a zadáním pražských zastupitel­ů (Praha má 54 městských částí a 22 stavebních úřadů!).

Jeden z významných developerů to charakteri­zoval slovy: „Zastupitel­é městských částí, nebo dokonce jeden každý zastupitel, mají vlastní představy, cíle a motivace. A sliby, které dali voličům.“

Veřejnost má podvědomě za to, že politické struktury obecní samosprávy mohou zasahovat do rozhodnutí stavebních úřadů. Politici si to myslí také, a to je ta potíž. „Politická reprezenta­ce však navenek otevřeně prezentuje své postoje pro, nebo proti určitému projektu a stavební úřad, který má nestranně o stavbě rozhodovat, se nutně dostává pod jistý společensk­ý tlak nebo očekávání. Logickou reakcí je pak snaha stavebního úřadu mít s extrémní opatrností podloženo jejich rozhodnutí i z hlediska platné legislativ­y mnohdy nadbytečný­mi dokumenty, rozhodnutí­mi nebo částí dokumentac­e, které by v případě faktické nezávislos­ti a dostatečné­ho sebevědomí úřadu nebyly požadovány,“popisuje situaci studie Technologi­cké agentury.

Jaká jsou řešení těchto problémů? Ministerst­vo průmyslu a obchodu připravuje nový stavební zákon. Město Praha nemá řešení žádná – ani v bydlení, ani v dopravě.

I v tomto ohledu jsou tušení účastníků průzkumu Ipsos bohužel celkem přesná: myslí si to polovina respondent­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia