MF DNES

Dva pohledy na anděla smrti z Osvětimi

- Monika Zavřelová

PRAHA Dvakrát koncentrač­ní tábor v Osvětimi, dvakrát Josef Mengele. Nakladatel­ství Brána a CPress nabízí českým čtenářům dva zcela nové pohledy na hrůzy druhé světové války.

Ten první, autobiogra­fický, vypráví Martin Greenfield, narozený jako Maxmilian Grünfeld ve vesničce Pavlovo. V memoárech Krejčí z Osvětimi Greenfield nejprve vzpomíná na roky v Osvětimi i Buchenwald­u.

Knihu otevírá vůbec prvním setkáním s Mengelem, které popisuje takto: „Z holínek mu vystupoval­y nafouklé kalhoty bez puků. Nažehlená košile bez záhybů byla zastrčená pod opasek. Přiléhavé sako pokryté lesklými knoflíky a cvočky přitahoval­o zrak k tmavým, dozadu sčesaným vlasům. Elegantní vyrovnaná tvář a třpytící se monokl na oku. Tehdy jsem ještě nevěděl, že tomu muži se říká anděl smrti.“

V hloubi duše už však možná věděl, že jestli jednou přežije, stane se krejčím. Nic se mu totiž do paměti nevpilo výrazněji než Mengeleho oděv.

Grünfeld po válce ještě krátce sloužil v českoslove­nské armádě, pak se vydal do Budapešti a následně už zamířil do USA, kde se z něj stal Greenfield, v současnost­i jedno z nejvyhledá­vanějších jmen krejčích v zemi. Šil obleky pro Leonarda DiCapria, Baracka Obamu i celý seriál Impérium – Mafie v Atlantic City.

Věnováno Romům

Hrdinkou druhé avizované knihy, nazvané Osvětimská ukolébavka, je Helene Hannemanno­vá, jejíž osud se rozhodl zpracovat španělský spisovatel Mario Escobar.

O čem vypráví, dokazuje už autorovo věnování v úvodu knihy, které zasvětil dvaceti tisícům etnických cikánů, kteří byli v Osvětimi vyhlazeni, a dále pak čtvrtmilio­nu těch, kteří byli zavražděni v lesích a roklích na severu Evropy a v Rusku. Hannemanno­vá však romského původu nebyla. Do koncentrač­ního tábora šla kvůli svému manželovi romského původu a společným pěti potomkům. Manžel umírá hned po příjezdu, děti však napoprvé dokázala ochránit a díky árijskému vzezření si ji dokonce Mengele vybral, aby řídila školku pro děti a hlavně dvojčata cikánského původu. Dvojčata, na kterých později prováděl své experiment­y.

Se sadistický­m lékařem ve službách SS se tak musela pravidelně setkávat tváří v tvář. Z Escobarova vyprávění však podle zahraniční­ch kritiků vychází, že ho zvládla využívat stejnou měrou, jako on dokázal ji. Knihu do češtiny přeložil Vladimír Fuksa. Osvětimské­ho krejčího pak Petr Antonín.

 ??  ?? Martin Greenfield přežil Osvětim a stal se krejčím. Repro: Brána
Martin Greenfield přežil Osvětim a stal se krejčím. Repro: Brána

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia