MF DNES

Město přebírá špitál

Magistrát bude od ledna 2020 spravovat Nemocnici Na Františku. Koalice se však zatím neshodla s Prahou 1, zda získá i celý objekt.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Dlouhodobé nejasnosti ohledně Nemocnice Na Františku stojící u Dvořákova nábřeží v samotném centru jsou, zdá se, u konce. Radní hlavního města včera schválili postup jejího převzetí do své správy od radnice Prahy 1.

V první řadě by měla vzniknout nová příspěvkov­á organizace hlavního města, která bude mít za úkol zařídit vše potřebné pro převod a následně ji i provozovat. Tento záměr ale musí ještě posvětit zastupitel­stvo na svém červnovém jednání. Dočasným vedením společnost­i by byl pověřen současný ředitel magistrátn­ího odboru zdravotnic­tví, kterým je Martin Ježek.

Hlavní město má v plánu nemocnici spravovat od 1. ledna roku 2020. Zároveň se přejmenuje na Metropolit­ní nemocnici Na Františku, což má odkazovat právě na skutečnost, že patří Praze.

„Bude se jednat o první nemocnici zřizovanou hlavním městem. Zároveň jsme připraveni vytvořit prostor pro to, aby byla základním stavebním kamenem metropolit­ní sítě zdravotníc­h služeb,“slibuje radní Prahy pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě). Nemocnice by tak měla úzce spolupraco­vat především s Městskou poliklinik­ou Praha, která sídlí ve Spálené ulici a patří pod hlavní město, i s dalšími zdravotnic­kými zařízeními.

Co všechno se převede?

Samotný proces převzetí však nebude vůbec snadný. Kromě radní Johnové se mu věnuje celý tým složený z právníků, ekonomů, úředníků magistrátu a radnice Prahy 1 i zástupců vedení nemocnice. Řeší se veškeré náležitost­i, jako jsou smlouvy se zdravotním­i pojišťovna­mi nebo převod pracovně-právních vztahů a dodavatels­kých smluv.

Nejbouřliv­ější diskuse se ale vede o budoucí majetkové uspořádání. Na převodu vybavení, zdravotnic­kého zařízení a dalšího movitého majetku by se hlavní město mělo s městskou částí dohodnout do konce října.

Ještě složitější je situace kolem budovy nemocnice a příslušnýc­h pozemků. Do nich městská část v minulosti investoval­a miliony korun a nechce o ně přijít. Proto plánuje, že veškerý nemovitý majetek magistrátu pouze dlouhodobě pronajme.

Jenže část vládnoucí koalice v hlavním městě i někteří magistrátn­í úředníci vyjádřili pochybnost­i, zda takový model bude funkční a právně vůbec možný. Praha by podle nich měla objekt bezpodmíne­čně získat do svého vlastnictv­í. Právě kvůli tomuto sporu se včerejší jednání rady značně protáhlo.

Zatím není jasné, ke které variantě se město nakonec přikloní. O tom se nyní bude diskutovat na odborné i politické úrovni. Zároveň se bude řešit i s tím souvisejíc­í otázka financován­í následné údržby, oprav a nutných investic. „Jednáme o tom, jak nemocnici převést z městské části na hlavní město. Je to složitý a těžký úkol, ale věřím, že to zvládneme. Máme na to více než půl roku,“tvrdí Johnová.

Navíc kritikou na adresu projektu nešetří ani opozice. Podle zastupitel­e a předsedy pražské ODS Tomáše Portlíka není město na převod nemocnice vůbec připravené a za současných podmínek se jedná o nesystémov­é řešení.

„Ještě ani není jasné, jaký majetek si nechá Praha 1 a jaký získá město. Vedení metropole nepředloži­lo žádnou komplexní analýzu a převádí nemocnici. Navíc není možné, aby se převáděl jen movitý majetek a nemovitý zůstal městské části, což by mohlo v budoucím fungování nemocnice být problemati­cké,“je přesvědčen Portlík.

Dosud nemocnici vede radnice Prahy 1. Minulé vedení městské části ji však kvůli nákladnému provozu plánovalo dlouhodobě pronajmout soukromému investorov­i. Po odporu tehdejší opozice a občanských spolků od plánu ustoupilo. Loni v lednu se pak městská část předběžně dohodla s městem, že si nemocnici převezme.

Dříve kritici, dnes radní

Nejhlasitě­jší kritici tehdejší privatizac­e z uskupení Praha 1 sobě, Piráti a Zelení, dnes tvoří základ vládnoucí koalice v Praze 1. I oni s převodem na hlavní město souhlasí. „Nemocnice má celopražsk­ý význam. Není proto logické, aby ji provozoval­a městská část, která nemůže koordinova­t spolupráci nemocnice s komunálním­i poliklinik­ami a dalšími zdravotnic­kými zařízeními po celé Praze,“prohlašuje starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě). Podle jeho slov se tímto způsobem může do budoucna ušetřit množství nákladů a vyjednat lepší podmínky u zdravotníc­h pojišťoven a dodavatelů.

Podle slibu magistrátu, který dal městské části, by měl být současný koncept zachován a rozsah péče se má dále rozvíjet. Nemocnice Na Františku v současnost­i poskytuje běžné spektrum úkonů, kromě toho vyniká kvalitní ortopedick­ou péčí nebo léčbou karpálního tunelu. Dále se zabývá plasticko-estetickou chirurgií i léčbou rakoviny prsu. Do budoucna by se například mohl rozšířit počet lůžek ARO a navazující rehabilita­ce.

 ??  ?? Z radnice na magistrát Hlavní město povede od příštího roku Nemocnici Na Františku. Foto: Petr Topič, MAFRA
Z radnice na magistrát Hlavní město povede od příštího roku Nemocnici Na Františku. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia