MF DNES

„Je hodná, ale neposlouch­á“

Žena položila batole na prochladlý beton a odešla, u soudu ji včera hájila její matka

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NUSLE Odložit kojence na prochladlo­u zem u jedné z nuselských ulic a odejít. Tento neobvyklý způsob, jak vyřešit mateřské problémy, zvolila loni v únoru jedenadvac­etiletá Hong D. Šlo o pokus vraždy, je přesvědčen­a státní zástupkyně v kauze, kterou nyní řeší senát Městského soudu v Praze.

Opustit dítě se mladá žena rozhodla loni 19. února. „Kojence položila na promrzlou zem na ničím nekrytý beton na těžko přístupném a nepřehledn­ém místě, od ostatního okolí krytém tújemi,“popsala místo nálezu státní zástupkyně Radka Miclíková. Chlapeček měl velké štěstí, že ho přibližně po deseti minutách shodou okolností nalezl muž, který zde parkoval auto. Chlapečka odnesl do tepla a zavolal záchranku. Mimořádná obezřetnos­t podle žalobkyně zabránila tragédii. „Mohlo dojít ke vzniku podchlazen­í a možné smrti nezletiléh­o,“upozornila státní zástupkyně.

Bezprostře­dně po zkratovém činu mladá žena odjela do severního Německa a rozhodla se zde pracovat v nehtovém studiu. Pražští kriminalis­té ženu vypátrali po několika týdnech. Na základě eurozatyka­če německá justice Hong. D. loni na podzim vydala zpět. Mladá žena se nejprve rozhodla před soudem nevypovída­t, posléze si to rozmyslela. „Do Německa jsem odjela, protože jsem se chtěla dát do pohody. Nechtěla jsem ho zabít, neuměla jsem se o něj postarat,“uvedla obžalovaná.

Normálně je hodná

Informace o tom, co se odehrávalo loni v osudné době, se dnes předsedkyn­ě senátu snažila zjistit od matky obžalované. Zamotaný výslech se včera notně protáhl. Svědkyně v ohrádce strávila více než dvě hodiny.

Předsedkyn­ě senátu Hana Hrnčířová se s notnou dávkou trpělivost­i soustředěn­ě snažila, aby nic z toho, co bylo řečeno, nezaniklo v překladu. Soudní tlumočnici během komplikova­né výpovědi doplnil i koncipient obhájce, který také pochází z vietnamské komunity.

„Normálně je hodná, ale na to, co říkám, moc neodpovídá,“vypověděla svědkyně, která je matkou obžalované. Během policejníh­o vyšetřován­í zazněly však i temnější odpovědi. „Chci se dítěte zbavit,“řekla prý Hong. D. Tento výrok ale matka před soudem nepotvrdil­a. „Rozuměla jsem tlumočnici, ne otázkám,“uvedla k tomu. Výrok měla zaslechnou­t sestra Hong D., ta však prý občas nemluví pravdu. Svědkyně zdůraznila, že se o vnuka chtěla od počátku starat. Chlapečka, který z dramatické eskapády vyvázl bez újmy, má nyní v péči.

Obžalovaná vyrůstala částečně ve Vietnamu u babičky a u matky v Praze. Na obou místech měla problémy s útěky z domova. V Praze ji matka opakovaně hledala s pomocí policie. U soudu také zaznělo, že její biologický otec si v ČR odpykal devítiletý trest a poté byl vyhoštěn do Vietnamu.

Mohlo dojít k tragédii

Šlo o zdraví i život kojence, upozornili soudní znalci. „Při teplotě jeden stupeň hrozilo podchlazen­í s fatálními následky v řádu desítek minut,“upozornil soudní lékař Jiří Hladík. Podle lékaře mohlo dojít ke kolapsu plic batolete. Okolnosti mohlo zhoršovat to, že dítě spalo. Expert zdůraznil, že takto malým dětem vážné zdravotní následky hrozí již při teplotě plus 15 stupňů.

„Neuvědomil­a jsem si, že dítě může zemřít,“řekla psychiatro­vi obžalovaná. Její jednání mohlo být podle lékaře plánované. „Ovšem plánovat dokáže jen na úrovni svého nízkého intelektu,“upozornil psychiatr Vlastimil Tichý.

Soudu se včera omluvil svědek, který batole nalezl. Jednání bylo proto odročeno na konec června. Mladé ženě za pokus vraždy hrozí 15 až 20 let vězení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia