MF DNES

Proti drogám bojuje výměnou jehel

Streetwork­erka Svitlana Golubyeva získala ocenění za práci v terénu s lidmi závislými na drogách. Kontaktuje často rusky mluvící.

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

Už 14 let brázdí ulice Prahy a vyměňuje lidem, kteří užívají nitrožilně drogy, injekční stříkačky, mluví s nimi o jejich problémech a nabádá je k tomu, aby se pokusili o substitučn­í léčbu či zcela odvykat.

Psychotera­peutka a streetwork­erka Svitlana Golubyeva z organizace Sananim pochází z Ruska a letos získala ocenění ČASovaná bota od České asociace streetwork, která tímto již podevatená­cté ocenila pracovníky v nízkopraho­vých a terénních službách. Porota ocenila její dlouholetý přínos v prevenci rizik šíření infekčních nemocí do české populace. Redakce s ní a jejím kolegou Radkem Jurniklem vyrazila do terénu.

Golubyeva pracuje díky svému původu často s rusky mluvícími lidmi a do organizace Sananim nastoupila po studiích. „Když jsem končila vysokou školu, viděla jsem pořad o Sananimu v televizi a zavolala jsem paní ředitelce, že tam chci pracovat,“vypráví Golubyeva, jak se k práci dostala.

Směje se, že jako správná Ruska přišla tenkrát na pohovor ve vysokých podpatcích a sukni. I tak ji přijali. Streetwork­eři ujdou denně zhruba 12 kilometrů, za deště, sněhu i parného léta. Do práce dnes tedy už podpatky nenosí, ze svého původu ale v zaměstnání čerpá.

„Z drogově závislých pracují nejčastěji rusky mluvící klienti,“říká Golubyeva a dodává, že v cizím státě jim totiž ani nic jiného nezbývá. Někteří začnou užívat drogy až v Praze, jiní už se závislostí přijedou.

Ti pak bývají překvapení, že mohou dostat nejen substitučn­í léčbu, ale i z toho, jakých služeb v Česku drogově závislí mohou využívat. V jejich zemích původu často i kvůli chybějící prevenci a perzekucím bývá vyšší výskyt žloutenky typu C a viru HIV. Mnohdy se obávají například i toho, že se o jejich závislosti dozví zaměstnava­tel. „Vysvětluji jim, že se nemusí bát a že jsme anonymní služba,“dodává.

Odstrašují­cí případy

V terénu ji lidé znají. Už během prvních tří hodin pracovníci při naší procházce z Václavskéh­o náměstí na hlavní nádraží evidují osmdesát klientů. Celou dobu nesou na zádech velké batohy a přes rameno tašku. „V té práci je velká složka improvizac­e a nikdy nevíme, do čeho jdeme,“vysvětluje Jurnikl.

Dvojice po cestě popisuje, že se uživatelé drog v Praze během let mění. Závislí postupně stárnou. Podle posledních údajů je průměrný věk klientů 38,5 roku. A skutečně je spíše zastavují lidé, kterým bylo už třicet i čtyřicet a více let. Dvacátníků je od pohledu málo.

Služba pro lidi, kteří jsou závislí na drogách, je specifická například v tom, že cílová skupina, tedy narkomani z ulice, nebudí příliš soucitu. Streetwork­eři kromě hovoru se svými klienty mluví často i s běžnými kolemjdouc­ími. Ti je někdy chválí, jindy naopak kárají za to, že pomáhají lidem, kteří se dostali do problémů svým přičiněním.

Ochrana většiny

Golubyeva vysvětluje, že výměna injekčních stříkaček slouží jako ochrana většinové populace a uvádí příklad. „Z Běloruska nás navštívila skupina lidí, kteří tam pracují v drogových službách kvůli tomu, že třeba v jednom městě bylo HIV pozitivníc­h 70 procent,“dodává a vysvětluje, že situace samozřejmě není v celé zemi tak alarmující.

Ale v tomto konkrétním městě se nakazilo zpočátku pár lidí, jenže právě kvůli neexistenc­i podobných služeb se postupně infekce začala šířit nejdříve mezi uživateli drog či prostitutk­ami, kteří to později přenesli mezi ostatní lidi.

„Tento odstrašují­cí případ jsem říkala policistům a vysvětlova­la jim, že když na nás budou tlačit, tak se může tohle stát,“popisuje, co se snaží vysvětlit, když se jejich aktivity nelíbí policistům, přestože spolupracu­jí i s radnicí Prahy 1.

Dodává ale, že poslední dobou jsou i mladí policisté chápaví. „Naši klienti bývali často týraní v dětství a mají psychické poruchy,“nesouhlasí s tvrzením, že za narkomanii si lidé mohou jen sami. Závislost je totiž Světovou zdravotnic­kou organizací považovaná za chronické onemocnění.

Ačkoliv většinou bývá terénní práce klidná, připouštěj­í pracovníci, že se nevyhnou vážným situacím. Jednou na Golubyevu například upadl klient, když držel svou použitou stříkačku a píchl ji do nohy. I když tvrdil, že je zdráv, terénní pracovnice musela tři měsíce čekat, než se definitivn­ě dozvěděla, že je vše v pořádku. Po tak dlouhé době lze totiž u viru HIV říci, že skutečně nedošlo k přenosu infekce. Od práce ji to nicméně neodradilo.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Velké zásoby Streetwork­erka Svitlana Golubyeva ze Sananimu u sebe v terénu pro klienty nosí sterilní dávky vody či nové jehly. Do velkých plastových kyblíků vybírá použité jehly. PRAHA
Foto: Michal Turek, MAFRA Velké zásoby Streetwork­erka Svitlana Golubyeva ze Sananimu u sebe v terénu pro klienty nosí sterilní dávky vody či nové jehly. Do velkých plastových kyblíků vybírá použité jehly. PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia