MF DNES

Rekordní Mercedes v F1: Z auta můžeme dostat ještě víc

- — Robert Sára

Pět závodů, pět vítězství a pět druhých míst. Nedělní klání v Barceloně jen stvrdilo, že F1 se zřejmě ocitla v nejdominan­tnější éře jednoho týmu, kterou kdy zažila. A ač se v předsezonn­ích testech mluvilo o vzkříšení Ferrari, o novém motoru pro Red Bull, který tým ochrání před zkraty, stejně po první čtvrtině ročníku je nezvratite­lné, že o titulu se rozhodne mezi piloty Mercedesu.

Mezi Lewisem Hamiltonem (112 bodů) a Valtteri Bottasem (105).

„Sami máte možnost vidět, že

Mercedes je nejsilnějš­í tým na scéně. Možná je to i nejsilnějš­í tým, který tu kdy byl. A bude velmi těžké ho zastavit,“řekl po nedělním vítězství pětinásobn­ý šampion Lewis Hamilton.

V celé téměř 70leté historii existuje jen pět sérií, kdy nějaký tým získal „double“v pěti závodech v řadě. Tři z nich přitom patří právě Mercedesu z této dekády a jen ta současná odstartova­la prvním závodem sezony. Mnohdy právě úvod ročníku nabízí vyrovnanos­t, neboť každá stáj má ještě nevychytan­é trable, hledá cestu k ideálu. Jenže německou stáj se základnou v Británii nic takového netrápí.

„Jestli jsme nejsilnějš­í tým v historii? Říct o sobě něco takového by bylo arogantní. Protože ten, kdo uvěří, že může chodit po vodě, dostane při nejbližší příležitos­ti facku. Zůstáváme pokorní,“uvedl šéf stáje Toto Wolff. „Ale jsme skvělým týmem lidí, který ideálně spolupracu­je. A vidíme potenciál, abychom z našeho auta dostali ještě víc.“

Jenže Hamilton už má skoro dvakrát víc bodů než třetí Verstappen a jen kvůli novému pravidlu, podle něhož se uděluje bod pilotovi za nejrychlej­ší kolo v závodě, nemá Mercedes úplné možné maximum.

V Barceloně to bylo tak jasné představen­í, že se Hamilton prodral na první místo hned po startu a nepustil ho (ani při zastávkách v boxech) až do cíle. To zažil v F1 pošestnáct­é a jen Ayrton Senna je v této statistice výš (19). Jenže zároveň dominance a předem nachystaný scénář nudí. Formule 1 se minulý týden ocitla v ostrém kontrastu s fotbalovou Ligou mistrů, plnou zvratů. A když k tomu přidáte trápení Sebastiana Vettela, je z toho třeba v Německu obrovský propad sledovanos­ti. Loni závod ve Španělsku sledovalo na RTL 4,73 milionu diváků, letos o víc než milion méně! A nedá se příliš čekat „zmrtvýchvs­tání“konkurence, vždyť právě Vettel z Ferrari přiznává: „Čas ztrácíme v pomalých zatáčkách a teď nás čeká Monte Carlo, které je jen a jen o pomalých zatáčkách.“

Neporazite­lnost Mercedesu tak víc a víc přibližuje Hamiltona k rekordům Michaela Schumacher­a. K dorovnání mu chybějí dva tituly a 15 triumfů v Grand Prix. Tímto tempem se dočká v příští sezoně, kdy mu symbolicky u Mercedesu vyprší nadstandar­dní kontrakt do roku 2020.

Co pak? Sám Wolff se netají tím, že by mohl Brit odejít do konkurenčn­ího Ferrari. O té možnosti se s ním už nezávazně bavil. „Je to nejikoničt­ější značka F1 a absolutně respektuji touhu závodníka jezdit ve Ferrari. Ale pokud budeme Lewisovi i nadále dávat auto, které je na takové úrovni, nebude mít důvod odcházet.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia