MF DNES

Lze sesadit krále?

Nadal je na antuce nezvykle nejistý. Zato Djokovič se ukázal.

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Hrát se tenis ve středověku, za takovou myšlenku by se dost možná stavěly hranice, protože zní vyloženě kacířsky: Je vůbec možné, aby Rafael Nadal nebyl hlavním adeptem na titul z Roland Garros?

„Kdykoli Rafa nastoupí na antuku, bude favoritem,“zopakovala světová jednička Novak Djokovič. Favoritem ano. A vítězem? Španělský fenomén, patrně nejdominan­tnější tenista dějin na jednom povrchu, totiž prožívá prapodivné jaro. Třikrát už vyrazil na oranžové kurty... A třikrát neuspěl! V Barceloně, v Monte Carlu i v Madridu shodně končil v semifinále. Hotová anomálie, vždyť loni touhle dobou měl v kapse dva tituly, třetí přidal v Římě (zrovna se hraje) a následně na grandslamu v Paříži triumfální jízdou dobyl historicky pojedenáct­é Pohár mušketýrů.

Jeho antuková bilance za rok 2018 zněla 24-1. Letošní je 9-3.

„Tenis se skládá z výher i z porážek. Musím je umět přijmout. Ale to neznamená, že se neodhodlám ke změnám,“říká Nadal. „Roky jsem sbíral antukové tituly s lehkostí. Nyní jsem se pokaždé dostal blízko, ale neuměl to dotáhnout.“On ne, Djokovič už ano.

Co to může znamenat?

Lepší bekhend člověk neumí

Situaci může upravit dojem z klání na Italian Open, římské kurty bývají pomalejší než ty v Madridu. Nejspíš i proto Nadal v rodném Španělsku získal „jen“pět titulů, zatímco ve Foro Italico jich slavil osm.

Ale pokud by zůstal pod vrcholem i tady... „To, co se teď děje, je normálnějš­í stav věcí než to, co se dělo v minulosti,“připomíná Nadal, že v každé ze svých předchozíc­h 15 sezon získal aspoň jednu antukovou trofej. „Není potřeba nic dramatizov­at nebo si lámat hlavu, když věci zrovna nejdou podle představ. Snad tyhle prohry přijmu správným způsobem. A taky budu dál adekvátně makat v přípravě.“

Nadalova forma je zahalená v imaginární oranžové mlze, zato Djokovič se ukázal náramně.

„Od Australian Open jsem nepředvádě­l svůj nejlepší tenis. Teď jsem se mu hodně přiblížil,“lebedil si po titulu v Madridu, kde neztratil ani set, byť jen ve čtyřech duelech – na úvod měl volno a čtvrtfinál­e mu Marin Čilič vzdal. „To mi dává hodně sebevědomí směrem k Římu a samozřejmě i k Roland Garros. Tam bych rád hrál své maximum.“

Historie je pořád nemilosrdn­á, Djokovič dokázal na pařížském centrkurtu v Nadalově éře vyhrát jedinkrát (stejně jako třeba Roger Federer). Každé místo si cení svých vládců, a tak úprava antuky na Roland Garros většinou Nadalovi nahrává.

Tihle dva si zahráli o titul už na úvodním grandslamu roku a byla to v Melbourne drsná lekce, když Djokovič zvítězil 6:3, 6:2, 6:3.

Jeho jarní splíny jsou navíc pryč, zdá se. „V Miami, v Indian Wells ani v Monte Carlu jsem se nemohl najít,“připomíná Djokovič. Zato o víkendu o něm poražený finalista Stefanos Tsitsipas pronesl: „Má nejlepší bekhendové údery, jaké jsem kdy od lidské bytosti viděl.“

Byla v tom úcta k mistrovi svého řemesla; slova, jaká v těchto měsících většinou protivníci obřadně pronášejí směrem k Nadalovi.

Přímý souboj srbské světové jedničky a španělské dvojky žebříčku by mohl přijít v Římě až ve finále – a na Roland Garros stejně tak. Oni dva se srovnávají v roli favoritů, sami však rozhodně nejsou.

Djokovič vs. Nadal: srovnáno

Řím může leccos naznačit i o naladění zbytku pole. Vyhlášený antukář Dominic Thiem vyhrál v Barceloně, kde slavně přetlačil i samotného Rafu. Tsitsipasů­v růst pokračuje a Djokovič po vítězném finále uznal, že soupeři uškodila předchozí vítězná noční bitva s Nadalem: „Nepohybova­l se tak dynamicky jako obvykle.“Tajným tipem může být třeba Fabio Fognini, třetí z Nadalových přemožitel­ů a vítěz z Monte Carla. Či Alexander Zverev? A kdo by podcenil Federera?

„Jsem velmi potěšený, jak jsem to teď zvládl,“jako by na dálku vzkazoval Djokovič konkurenci. V Madridu navíc docela symbolicky srovnal 33. trofejí z akcí Masters 1000 dosavadní Nadalův rekord.

Pán oranžových kurtů rozhodně není na odpis, ale už to, že se o tom spekuluje, o něčem vypovídá.

 ??  ?? Zaútočí v Paříži?
Novak Djokovič zatím vyhrál na Roland Garros jen v roce 2016. Foto: Reuters
Zaútočí v Paříži? Novak Djokovič zatím vyhrál na Roland Garros jen v roce 2016. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia