MF DNES

Báječná přetahovan­á! Duo v Anglii bouralo rekordy

- Fotbalový reportér MF DNES

Vojtěch Povejšil

Bylo to začátkem ledna, fotbalisté Liverpoolu mohli vést na hřišti Manchester­u City a chybělo jim k tomu tak málo. Milimetry rozhodly o tom, že domácí John Stones vykopl balon z brankové čáry, a ne zpoza ní.

První gól pak dali domácí, zvítězili 2:1 a místo toho, aby jim Liverpool na první příčce odskočil na deset bodů, rozdíl byl najednou čtyřbodový.

O sedmnáct duelů později, v posledním kole, se z triumfu v úžasné, napínavé a nevšední bitvě o pohár pro vítěze anglické Premier League raduje Manchester City.

Protože ze zbývajícíc­h střetnutí jedinkrát prohrál a sezonu zakončil čtrnácti vítězstvím­i v řadě.

Protože je jediným týmem anglické historie, který vyhrál aspoň třicet zápasů ve třech různých sezonách (v posledních dvou ročnících, a když v létě 2002 postoupil z druhé ligy).

Protože ze všech anglických týmů nastřílel nejvíc branek – zatím 163 ve všech soutěžích.

„Ale k tomu, abychom ještě navýšili náš standard z minulé sezony, nám pomohl Liverpool. Soupeření s takovým týmem nás dotlačilo k tomu, čeho jsme dosáhli,“vyzdvihl vicemistra Pep Guardiola, trenér šampionů.

Aby vyhráli titul, museli jeho svěřenci získat 98 bodů. O dva méně než loni (rekord), o jediný bod víc než Liverpool.

Pro jeho fandy, od roku 1990 čekající na mistrovský triumf v anglické lize, to musí být k vzteku. Vždyť Liverpool prohrál jen jednou! Na čele tabulky strávil 141 dní, o šestnáct víc než Manchester City.

Jenže nakonec z toho je pouze rekordní bodový zisk vicemistra.

Přitom fantastick­á liverpools­ká bilance by v každém jiném ročníku kromě posledních dvou k ligovému prvenství stačila.

„Jedinečná sezona. Lepší, než jakou jsem s Dortmundem odehrál, když jsme byli

šampiony v Německu. Ale nemůžeme ignorovat, že jeden tým byl lepší. Dokud tu budou City se svou kvalitou a finanční silou, bude pro kohokoliv těžké je překonat,“prohlásil Jürgen Klopp, kouč „poražených“.

I v tom byly anglické mistrovské závody výjimečné. Žádná zášť, prskání na druhou stranu, psychologi­cké hry přes média. Oba trenéři mluvili o svých protějšcíc­h s úctou, uznale hovořili o soupeřovýc­h kvalitách.

Ty jsou enormní. Liverpool i Manchester hrají pohledný fotbal. Dynamický, ve vysokém tempu, se snahou co nejrychlej­i získat ztracený balon. V lize měla obě mužstva nejlepší obranná i ofenzivní čísla: když sečteme nastřílené branky, dostaneme se na průměr 2,4 gólu na zápas.

„City jsou fantastick­ý tým, Liverpool je báječný,“řekl bývalý liverpools­ký fotbalista Graeme Souness, dnes televizní expert. „Je to nejlepší tým, kterému se nepodařilo vyhrát ligu.“

Fandové Liverpoolu tak musejí čekat dál, ale třeba si spraví chuť ve finále Ligy mistrů. V té skončili jejich miláčkové druzí loni...

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kapitán
Vincent Kompany po čtvrtém titulu City.
Foto: Profimedia.cz Kapitán Vincent Kompany po čtvrtém titulu City.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia