MF DNES

Co může zastavit Slavii? Jen kolaps

Dá se ztratit pětibodový náskok tři kola před koncem? Dá, ale...

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Ještě není hotovo, šance na zvrat existuje. Ale... Umíte si vážně představit, že fotbalová Slavia ještě ztratí titul? Ve chvíli, kdy do konce zbývají tři kola a ona má v čele pětibodový náskok?

Není to pravděpodo­bná varianta. Ovšem prohospoda­řit se dá leccos – třeba Sparta před jedenácti lety ve stejné fázi vedla o čtyři body, v posledních třech kolech třikrát prohrála a právě slávisty nakonec velkoryse pustila na trůn.

Jenže současný lídr vypadá silně a Plzeň, jediný pronásledo­vatel, naopak nepřesvědč­uje. O čem se tedy v závěru nadstavbov­é části mluví? MF DNES odpovídá na pět otázek.

Jak blízko má Slavia k titulu? Blizoučko. Klidně se může stát, že bude slavit už zítra, kdy hraje doma s Jabloncem. Potřebuje uhrát lepší výsledek než Plzeň, která hostí Spartu. Jakmile rozdíl naroste na víc než současných pět bodů, v Edenu bude veselo. „Hotovo ještě určitě není,“varuje trenér Jindřich Trpišovský. Ale sám ví, že tým je pár metrů před cílovou páskou v čele s luxusním náskokem.

Co ze Slavie dělá českou jedničku? Nejlepší kádr v lize, nejlepší trenér, nejvyrovna­nější výkonnost a největší odhodlání. Slavia je hladová, jde za titulem se vší vervou. I když mají někteří hráči v nohách kolem padesáti zápasů, zvládnou ze sebe ještě vymáčknout zbytky sil. A nikdo nepodcení jediný detail: proto proti Plzni Trpišovský poslal týmu v závěru přes záložníka Součka taktické pokyny napsané na papírku. „Stadion bouřil, nebyli jsme schopni dořvat na dvacet metrů,“vysvětlova­l. Malý střípek, ale i ty hrají v dostizích o titul zásadní roli. Co slávisty ještě může zastavit? Jedině vlastní kolaps – výše zmíněný případ Sparta 2008 může posloužit jako varování. Tehdy sparťané doplatili na to, že kapitán Řepka nepochopit­elně zkratoval, nechal se doma proti Brnu vyloučit po dvou minutách a místo mistrovský­ch oslav se tým rozsypal.

Ani Slavia jistě není dokonalá, což se ukazovalo osmdesát minut zápasu s Plzní. Sice byla lepší, ale kazila víc, než u ní během sezony bylo zvykem. Proti Jablonci navíc nemůže spoléhat na bouřící Tribunu Sever, která bude pykat za nevhodné chování v pohárovém derby. Proti Plzni přitom Slavia všechny góly nastřílela právě do brány pod kotlem, který celý zápas vřel.

Co by titul Slavii přinesl? Kromě splněného snu a vlny euforie také šanci zahrát si Ligu mistrů a vydělat velké peníze. I kdyby se slávisté do základní skupiny neprobili, budou mít jistou přímou účast v Evropské lize, za kterou UEFA vyplácí téměř tři miliony eur. Když k tomu přičtete dalších pět jen za účast v play-off o Ligu mistrů, jste v přepočtu na 205 milionech korun. A můžete ještě přidat víc než deset milionů, které bere vítěz ligy od Ligové fotbalové asociace: v porovnání s „evropskými“penězi drobné, ale zároveň desetkrát víc, než kolik získá šampion hokejové extraligy.

Jak se osvědčuje nadstavba? Zatím budí rozpaky. Když zůstaneme u Slavie – neudivilo vás, že na zápas s Plzní, šlágr šlágrů, který dost možná rozhodl ligu, nebylo vyprodáno? Že se nezaplnil plzeňský kotel, když tým měl šanci zlomit sezonu a vyskočit do čela? Zájem fanoušků, který měl být hlavním bonusem, není takový, jak se čekalo. „Lidi jsou fotbalem přesycení,“zkusil najít důvod Trpišovský, jeden z kritiků nadstavby. Nebýt jí, Slavia už by víc než dva týdny jásala. Ale za titulem odhodlaně kráčí dál.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Radost Zleva Simon Deli, Michael Ngadeu Ngadjui, Lukáš Masopust, trenér Jindřich Trpišovský a jeho asistent Zdeněk Houštěcký.
Foto: Michal Šula, MAFRA Radost Zleva Simon Deli, Michael Ngadeu Ngadjui, Lukáš Masopust, trenér Jindřich Trpišovský a jeho asistent Zdeněk Houštěcký.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia