MF DNES

Bartošák se mračil: Vasilevski­j byl lepší

- — Jaroslav Tomas

Mohl být hrdinou pondělního večera, ale ani jeho podařený výkon na lepší výsledek nestačil. Proto celý zpocený a se smutkem v očích říkal: „Hlavní hvězda zápasu byla na druhé straně hřiště.“

Brankář hokejové reprezenta­ce Patrik Bartošák chválil svého ruského protivníka Andreje Vasilevské­ho, jenž ho předčil. Proti českému týmu vychytal nulu a zásadně pomohl k vítězství 3:0.

I Bartošák držel naděje národního mužstva na úspěch. Nebýt jeho, mohl být výsledek mnohem jednoznačn­ější.

„Člověk se nemůže dívat na pocity

z vlastního výkonu, když jsme prohráli. To je mnohem podstatněj­ší,“říkal.

Štvaly ho oba inkasované góly: první se mu odrazil od kalhot, druhý stačil tečovat betonem.

„Je to škoda, málem jsem je měl. Vasilevski­j tyhle šance pochytal, já ne,“srovnával. „Vždyť my jsme hráli možná ještě lepší hokej než proti Švédům, ve třetí třetině jsme Rusy několikrát zavřeli v pásmu, ale on ukázal, proč je hlavním kandidátem na Vezinovu trofej v NHL. A proč Tampa hrála celou sezonu nahoře.“

Ač byl k sobě Bartošák přísný, určitě zamotal hlavu trenérům, kteří mají v Bratislavě nově k dispozici také Pavla Francouze, který dorazil ze zámoří.

Bartošák jen potvrdil slova Zdeňka Orcta, reprezenta­čního kouče brankářů, jenž o něm prohlásil: „Hokej je pro něj hračka, nedokáže bez ní být. A nesnáší prohry, rozčilujou ho i góly na tréninku.“

Obstál proti největším hvězdám Ovečkinovi s Malkinem, pár ran od těchto borců na něj směřovalo.

Pochytal i spoustu nebezpečný­ch zakončení po řadě přečíslení, do kterých se soupeř dostával v prvních dvou třetinách. A ustál i spoustu závarů. Především ale po celou dobu působil v brance hodně jistě.

Vůbec na něm nebyla poznat únava z vyčerpávaj­ící soboty, kdy se mu narodil syn Damian. Tehdy cestoval po utkání se Švédy na porod do Ostravy, za dva dny naspal přerušovan­ě jen dvě a půl hodiny.

„Měl jsem dvě noci na to dospat všechno, takže jsem se cítil úplně v pohodě. Žádný spánkový deficit,“říkal přesvědčiv­ě.

„Věděli jsme, jak jsou Rusové šikovní. Že si umí prohodit puk, že se umí dostat do volné pozice. Že si zkrátka umí poradit v každé situaci. Snažili jsme se nefaulovat, protože na přesilovku mají strašně moc hrozeb. A myslím, že jsme tyhle těžké situace zvládli, protože mi kluci často pomohli. Hráli fantastick­y.“

Český tým má teď dva dny volna, ve čtvrtek ho čeká utkání proti Lotyšsku. A bude zajímavé sledovat, kdo dostane přednost v brance. Zda Francouz, který se po dvou týdnech bez zápasu potřebuje rozchytat, nebo jestli hlavní kouč Miloš Říha vsadí znovu na Bartošáka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia