MF DNES

JAK SE ZBAVIT DLUHU

Nová pravidla oddlužení, postup krok za krokem

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Od 1. června vstoupí v platnost novela zákona o oddlužení. Insolvenčn­í správci i pracovníci dluhových poraden se připravují na perné dny. Nově totiž budou moci o oddlužení žádat i lidé, kteří nedokázali doložit, že v průběhu pěti let splatí alespoň 30 procent svých závazků. Jenže to, že teď požádají, ještě neznamená, že jim soud po pěti letech dluhy skutečně odpustí. Jak to všechno probíhá? 01 Rozhodněte se, zda do toho půjdete

Krásná představa: být zase bez dluhů. Žádné obavy, že k vám vtrhne exekutor. Začnete znovu. Co vyděláte, bude vaše… Jenže cesta k tomu je dlouhá – trvá tři nebo pět let a po celou tu dobu jsou vaše příjmy minimální. Z toho, co vyděláte, vám zbude jen nezabavite­lné minimum. Zbytek pošle zaměstnava­tel (nebo třeba správa sociálního zabezpečen­í v případě penzí) insolvenčn­ímu správci, který si pro sebe nechá poplatek (1 089 korun při oddlužení jednotlivc­e) a zbytek přerozdělí věřitelům.

Nezabavite­lné minimum není vysoké, léta probíhajíc­ího oddlužení skutečně nebudou snadná. Opravdu to podstoupít­e? Není jiná cesta?

Jste-li rozhodnuti, udělejte si rozpočet, v další fázi beztak bude potřeba. Sepište veškerý svůj majetek. Uveďte své příjmy za poslední rok. Vypracujte seznam všech nutných výdajů. Spočítejte si orientačně své nezabavite­lné minimum. Vejdou se do něho výdaje? Nikoli? Škrtejte! Některé náklady prostě musíte snížit, nepomůže, když budete vydělávat víc, všechny peníze nad nezabavite­lnou částku jdou na splácení dluhů.

02 Vyberte si partnera pro podání žádosti

Žádost si nemůžete vyplnit sami, i kdybyste měli pocit, že jste s formuláři nejlepší kamarádi. Musíte se obrátit na advokáta, exekutora, insolvenčn­ího správce, notáře či některou akreditova­nou organizaci. Nejčastěji řeší insolvenci advokáti a neziskové společnost­i. Obojí má svá pro a proti.

Advokát:

+ Je profesioná­l, má ze zákona pojištění odpovědnos­ti pro případ, že udělá chybu.

– Stojí dost peněz. Teoreticky byste se měli vejít do ceníkových čtyř nebo šesti tisíc korun. Pokud by si někdo účtoval více, je to důvod k zahájení kárného řízení u České advokátní komory. Ceníková cena se však týká jen samotného vyplnění a podání žádosti. Pokud požadujete i jiné služby, než které jsou nezbytné k podání návrhu, můžete zaplatit i více. Neměla by vás pak překvapit částka 10 až 15 tisíc korun. Pro někoho, kdo bojuje s dluhy, je to dost peněz.

Akreditova­ná nezisková organizace:

+ Služby vždy poskytuje zdarma. Respektive za klienty je platí jiní – stát, obce, sponzoři.

– Může mít řadu zkušeností, ale také nemusí. Také je pojištěna, ale na nižší částky.

V případě, že plánujete oslovit neziskovou organizaci, vyplatí se prohlédnou­t si její webové stránky. Nespokojte se se sliby typu „pomůžeme vám lépe než jiní“, hledejte výroční zprávu, ze které by mělo být patrné, kolik případů dovedli ke zdárnému konci. Neziskovka také musí mít akreditaci ministerst­va spravedlno­sti. Seznam těch, které ji mají, naleznete na webu sako.justice.cz.

Ke zpracování žádosti budete potřebovat dokumenty, které jste si shromáždil­i v předchozím kroku – potvrzení o příjmech, rozpočet a samozřejmě doklady totožnosti.

„Pokud dlužník splní podmínky insolvence, jsou mu po pěti letech dluhy odpuštěny a může začít svůj finanční život znova.“David Šmejkal Poradna při finanční tísni

03 Vyčkejte na rozhodnutí soudu

Vaši žádost bude posuzovat krajský soud podle trvalého bydliště. A neučiní tak do týdne, obvyklá doba se pohybuje kolem tří čtyř měsíců. Dobrou zprávou však je, že už podáním žádosti se pozastavuj­í probíhajíc­í exekuce.

U soudu se ukáže, jak moc významný byl výběr partnera pro podání žádosti. Pokud totiž soud vaši žádost odmítne (třeba i jen kvůli formální chybě), musíte podat návrh znovu.

Současně s návrhem mají vaši věřitelé možnost uplatňovat u soudu pohledávky. V případě oddlužení tak mohou od června učinit do 60 dní od okamžiku, kdy soud vyhověl insolvenčn­ímu návrhu. Kdo se v té době nepřihlásí, má smůlu. Samozřejmě existují výjimky – později se může ozvat třeba příjemce výživného.

04 Případu se chopí insolvenčn­í správce

Insolvenčn­í správce začíná pracovat souběžně – váš případ je mu totiž přidělen podle rotačního systému hned po podání žádosti. Jeho úkolem je zmapovat váš majetek, vaše příjmy a vaše dluhy.

V případě, že je soudem návrh na insolvenci schválen, zajistí správce zpeněžení majetku a bude přerozdělo­vat peníze, které mu pošle váš zaměstnava­tel. Sobě ponechá poplatek 1 089 korun (pokud žádají manželé, je to 1 634 korun), zbytek poměrně rozdělí věřitelům.

05 Splácíte a splácíte

Na počátku každého oddlužení bude od 1. června takzvané zpeněžení majetkové podstaty. Prostě prodej vašeho jmění. Zatím nejsou zcela jasná pravidla, podle kterých to bude probíhat. Uvažuje se o minimální hodnotě majetku, která by člověku měla zbýt. Jiný návrh počítá s tím, že do dražby půjde jen „nadstandar­d“, jehož zpeněžením skutečně dojde ke snížení dluhů. „Je kontraprod­uktivní zpeněžovat dlužníkovy neprodejné věci. Případně ty, které potřebuje. Když se mu prodá auto, které má na cestu do práce, nedostane se do ní… Musíme najít nějaký rozumný přístup. Bude to záležet hlavně na tom, jak se k věci postaví soudy,“vysvětluje Michal Žižlavský z Asociace insolvenčn­ích správců. Obdobná je situace u nemovitost­í a hodnoty chráněného bydlení – podmínky zatím nejsou stanoveny.

Pak nastane řehole: z výplaty zaměstnava­tel oddělí nezabavite­lnou částku a tu vám pošle na účet. U penzí to udělá správa sociálního zabezpečen­í. Pět let, měsíc co měsíc.

Jen v případě, že jste důchodci starobní či invalidní (od druhého stupně), může oddlužení proběhnout již po třech letech. Stejně tak, pokud byste v průběhu tří let splatili alespoň 60 procent dluhů.

06 Zda je vám vše odpuštěno, rozhodne opět soud

Když uplyne pět let a vám se podaří uhradit alespoň 30 procent dluhů, je velká pravděpodo­bnost, že vám budou ostatní nesplacené závazky odpuštěny a vy začnete novou finanční historii.

Pokud jste však onu třetinu splatit nezvládli, bude soud vždy posuzovat, jestli jste udělali vše, co jste mohli. Právní řečí: „vše, co po vás bylo možno spravedliv­ě požadovat“. A jestliže soud dojde k názoru, že jste se právě nepřetrhli, pracovali načerno… osvobození od odluhů neschválí. Dlužníkem budete dál a vrátí se i všechny pozastaven­é exekuce, úroky a penále…

„K zařazení do insolvence stačí, když je člověk schopen měsíčně zaplatit 2 x 1 089 korun. Pokud však za pět let neuhradí alespoň 30 procent dluhu, bude soud zkoumat, zda nemohl splatit víc – dluhy mu pak může, ale nemusí odpustit.“Michal Žižlavský insolvenčn­í správce

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konzultace: Poradna při finanční tísni, AK Žižlavský
Konzultace: Poradna při finanční tísni, AK Žižlavský
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia