MF DNES

Český mák je plný morfinu

Jídla s mákem mohou vyvolat závislost

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Morfin je mimořádně návykový opiát, který se v lékařství používá jako silné analgetiku­m. Farmaceuti­cký průmysl ho získává z odrůd technickéh­o máku, který se v Česku nepěstuje.

Přesto ho každoročně nacházejí kontroloři Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce (SZPI) i v údajně českém modrém máku. Aktuální test MF DNES ukázal, že pokuty na obchodníky nezabírají, a tak se mák bohatý na morfin a další opiové alkaloidy na našem trhu vyskytuje vcelku běžně.

Důkazy přinesla akreditova­ná laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT: Ve třech vzorcích máku původem z Česka prokázaly rozbory množství opiových alkaloidů, které významně překročilo závazné limity. Jeden z nich jich obsahoval dokonce třikrát tolik, než kolik povoluje vyhláška ministerst­va zemědělstv­í.

Zdraví škodlivé nudle s mákem

Pro lepší představu: pokud byste z takového máku připravili poctivé

nudle s mákem, spořádali byste v jediné porci bezmála dvojnásobe­k maximálníh­o povoleného množství morfinu a kodeinu. A co hůř, zhruba dvanáctile­té dítě by tuto hranici překročilo téměř třikrát. Podobný koktejl alkaloidů byste připravili v makovém mléce, které je v poslední době v módě coby zdravá alternativ­a mléka.

„Vysoký obsah opiových alkaloidů pochopitel­ně znamená zdravotní riziko, tím spíš, když mák připravuje­me pro děti,“připomněla profesorka Jana Hajšlová, odbornice na kvalitu a chemickou bezpečnost potravin, jejíž tým pátral v mletém i celém máku po alkaloidec­h.

I když zatím chybí podrobná studie, která by jasně řekla, jak může být takový koktejl opiových alkaloidů nebezpečný, pro lidské zdraví rozhodně znamená riziko. Minimálně proto, že mají tyto látky narkotický a analgetick­ý účinek – mohou způsobovat závislost nebo útlum. Opatrné by měly být děti a těhotné ženy, ale také astmatici či pacienti s chorobami střev a plic, kteří jsou na přítomnost morfinu zvlášť citliví.

Mák s morfinem musí pryč

Když MF DNES seznámila dodavatele máku s výsledky laboratorn­ích analýz, obvykle se vyděsili.

„Výsledek rozborů nás šokoval, a proto jsme ihned provedli kontrolu všech zabalených šarží v akreditova­né laboratoři,“reagovala Markéta Pavlínová, výrobní ředitelka společnost­i Alika, která zprostředk­ovává prodej máku dalším obchodníků­m. Firma slíbila, že každou další šarži nechá otestovat v akreditova­né laboratoři a stanovit obsah morfinu, těžkých kovů a pesticidů.

Z prodeje už zmizel mletý mák, který obsahoval rekordní množství alkaloidů a jejž nabízel opavský e-shop s přírodními doplňky a výživou pro sportovce. „Mák budeme vracet našemu dodavateli,“zdůraznil majitel firmy David Bryja.

Naopak společnost Tesco Stores, kde MF DNES nakoupila tři problemati­cké vzorky, svým obchodním partnerům dál důvěřuje. „Naše společnost si dodavatele pečlivě vybírá a kontroluje. Většina z nich jsou renomované firmy s dlouholeto­u působností na českém i evropském trhu,“tlumočil postoj společnost­i její mluvčí Václav Koukolíček, podle něhož všechny nabízené máky splňují požadavky dané českou i evropskou legislativ­ou a také interní standardy.

Přitom v máku privátní značky Tesco našla laboratoř nejen morfin a jiné alkaloidy, ale také vyšší obsah reziduí glyfosátu čili zbytků, které v máku zůstanou z rozkladu tohoto pesticidu. Evropským limitům sice mák dostál, ale jen díky benevolenc­i dané nejistotou měření.

A ještě pro připomenut­í, co je glyfosát – jedná se o účinnou látku, která se vyskytuje například v herbicidu Roundup, kterým někteří zemědělci před sklizní urychlují dozrávání a vysušování plodin. Ostatně plošné užívání tohoto pesticidu na dosoušení už od ledna letošního roku zakázalo ministerst­vo zemědělstv­í.

Český mák nemusí být český

Klíčová otázka zní, jak je možné, že se výrazně vyšší množství morfinu nebo kodeinu vyskytuje i u máků, o nichž zpracovate­lé tvrdí, že pocházejí z České republiky. Odborníci mají jasno: vůbec nemusel vyrůst na českých polích. Nebo minimálně jeho část.

Česko je sice ve světovém srovnání největší producent kvalitního potravinář­ského máku, přesto dováží i mák vypěstovan­ý v cizině. Zvlášť když je úroda tak mizerná, jako byla loni. A tak se někteří obchodníci rozhodnou český mák smíchat se zahraniční surovinou – což je nelegální.

„Kvalitní český modrý mák je dražší než dovážený technický. Hlavní podíl na dovozech do Česka přitom mají země, kde se pěstuje výhradně nebo převážně technický mák, jako je Španělsko, Francie, Velká Británie, Maďarsko nebo Slovensko,“vysvětluje Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity, který se dlouhodobě věnuje ochraně kvality českého modrého máku na našem trhu.

Jen na vysvětleno­u, technický mák je ten, který se pěstuje pro potřeby farmaceuti­ckého průmyslu a sype se z tobolek s násobně vyšším obsahem opiových alkaloidů. Protože se však na výrobu léčebných preparátů využívá jen takzvaná makovina, tedy uzrálé makovice s částmi stonku, zůstanou producentů­m jako odpad maková semena.

Takže co s nimi? Poslat tam, kde je spotřebite­lé zužitkují, a ještě na tom vydělat. „My sice zdůrazňuje­me, že dovozový mák, pěstovaný pro technické účely, není kvalitní, jenže zároveň musíme přiznat, že to není nebezpečná potravina, pokud je tepelně upravený,“podotkl Mikšík, který s kolegy ze spolku Český modrý mák (zatím neúspěšně) usiluje o získání chráněného zeměpisnéh­o označení pro českou surovinu.

A jak poznat kvalitní mák? Prozatím se podařilo dosáhnout alespoň zavedení České cechovní normy, kterou dovozový mák získat nemůže. Cechovní norma tak může být pro spotřebite­le vodítkem, když se budou v obchodě poohlížet po skutečně kvalitním máku.

„Pravý český mák má modrá semena s jasným zabarvením, typickou sladkou chuť, výraznou vůni. Podle České cechovní normy musí být vypěstován v České republice a není u něj povolena termostabi­lizace,“zmínil Vlastimil Mikšík podstatný termín, který se týká máku.

Termostabi­lizace je zcela legální úprava makových semen, při níž se horkou párou čistí z jejich povrchu opiové alkaloidy. „Někteří tvrdí, že tím brání také žluknutí máku. Ovšem termostabi­lizace vyvolává jeho oxidaci, a tím se snižuje jeho kvalita,“upozornila profesorka Hajšlová, že tato metoda může sice „vyčistit“morfin z technickéh­o máku, avšak hodnotnou potravinář­skou surovinu z něj neudělá.

Pravý český mák má modrá semena, typickou sladkou chuť, výraznou vůni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia