MF DNES

Rakousko: vláda v troskách

Spoušť po videu: Svobodní sami zničeni, vládní koalice rozbita a tradiční strany mají argument proti nesystémov­ým. A taky otázka: Proč dva roky starou provokaci zveřejnili týden před eurovolbam­i?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

VÍDEŇ V jednu chvíli šéf rakouských Svobodných a tehdy ještě budoucí vicekanclé­ř Heinz-Christian Strache zašeptal svému kolegovi: „Past. Past. Je to past.“Ten ho ujistil, že není. Ale byla. Nastražená provokace. Politický výbuch s najatou „ruskou“figurantko­u načasovaný jen týden před eurovolbam­i rozmetal vedení strany Svobodných, rozbil rakouskou vládu, způsobil předčasné volby a poskytl munici tradičním stranám, aby tvrdily, že nesystémov­é strany jsou příliš riskantní.

Skandál s tajně pořízeným videem, na němž se Strache chová jako bezskrupul­ózní lapka, jenž porcuje kořist ještě dříve, než ji vůbec získal, otřásl Rakouskem přinejmenš­ím stejně jako kdysi zjištění, že prezident této země Kurt Waldheim je válečný zločinec.

Strache neměl co bránit a rezignoval na své funkce, jeho kolega z videa Johann Gudenus, který byl šéfem poslanců Svobodných, udělal totéž. Rakouský kancléř Sebastian Kurz pak vykopl Svobodné z vlády a se slovy „Po tom videu musím zcela upřímně říci, že co je moc, to je moc...“ukončil koalici.

Video bylo pořízeno koncem července 2017, tedy tři měsíce před volbami, v nichž se silně pravicoví Svobodní dostali do vlády jako menší koaliční strana, a je zničující.

Zvláštní je, že i když je staré dva roky, celou dobu leželo a bylo zveřejněno až teď před eurovolbam­i, v nichž mají nesystémov­é strany zaznamenat zisky. Navíc ho nedostala rakouská média, ale německý deník Süddeutsch­e Zeitung a týdeník Der Spiegel.

„Zveřejnění právě teď bylo náhodné,“tvrdí jeden redaktor Der Spiegelu.

Redaktor magazínu Der Spiegel pak uvedl, že redakce video před měsícem jednoduše dostala. Ale tak jednoduché to asi nebude.

Co řekl dívce v mini

Publikován byl několikami­nutový komentovan­ý sestřih z několikaho­dinového záznamu pořízeného při večerním popíjení ve vile pronajíman­é za tisíc eur na noc na španělské Ibize. Jako hlavní aktéři v němfiguruj­í Strache, Gudenus a mladá a znuděná blondýna „Aljona Makarovová“ v bílé minisukni, vystupujíc­í jako neteř ruského oligarchy. Ta chce v Rakousku investovat čtvrt miliardy eur, peníze, o nichž jasně naznačuje, že nejsou úplně čisté. („Nemohou být uloženy v bance, protože, víte, nejsou úplně legální.“) Nabízí podporu a dary Svobodným, když jí půjdou na ruku. A Strache slibuje vše grófským stylem, který nezachrání ani to, když se teď hájí, že několikrát podotkl, že vše musí být v rámci rakouských zákonů.

Celá debata se odehrává na terase vily, popíjí se u ní, pojídá se tuňákový tataráček a sushi. Strache bezstarost­ně mává sklenicemi, cigaretami i sliby a nápady, aniž tuší, že vše zachycují nastražené skryté kamery a mikrofony.

Přemýšlel ve velkém, a jak večer pokračoval, nic se nezdálo nemožné, alespoň podle toho, jak několik hodin schůzky převyprávě­la zmíněná německá média. Když „oligarchov­a neteř“řekla, že má v úmyslu krátce před volbami koupit velký balík akcií nejčtenějš­ích rakouských novin Kronen Zeitung, převzít nad nimi kontrolu a ovlivnit obsah ve prospěch Svobodných, Strache začal snít, že tak by mohli získat čtyřiatřic­et procent hlasů. Hned poté začal vykládat, jak by se mohl revanšovat.

Hovořilo se o licencích na herny, prodeji luxusního hotelu a velkých stavebních zakázkách, přičemž Strache iniciativn­ě navrhl figurantce, aby si založila vlastní firmu, protože jí bude přihrávat kontrakty, které má nyní rakouský stavební gigant Strabag. Kreativně jí doporučil, aby firma vždy státu účtovala víc, než prostavěla, aby si zvýšila zisky.

Když přišla řeč na finanční dary Svobodným, Strache navrhl, aby peníze poslala nepřímými cestami, čímž by obešla rakouské zákony na financován­í kampaní politickýc­h stran. Může je prý předat tak, že je věnuje dobročinné nadaci, která je už pošle přímo straně. Nadaci nejmenoval, ale dodal, že někteří velmi bohatí lidé přes ni podobně Svobodným věnovali dary od půl milionu eur po dva miliony. A jmenuje je nahlas: výrobce zbraní Gaston Glock, miliardářk­a Heidi Hortenová, Rakušanka a vdova po majiteli sítě obchodních domů, dále rakouský realitní magnát Rene Benko a firma na výrobu hracích automatů Novomatic. Téměř všichni to však bezprostře­dně po zveřejnění skandálu popřeli.

A co bylo dál

Strache v reakci na video řekl, že to byl opilecký příběh, v němž se choval jako puberťák a macho. Dodal, že z večera nic dalšího nevyplynul­o – což ovšem ani nemohlo, protože žena byla jen nastrčená herečka. Přesto s ní byl Johann Gudenus ještě nějakou dobu v kontaktu.

Na video o rakouské politice silně reagovali němečtí politici, kteří se potýkají se zisky nesystémov­é strany AfD. V souvislost­i se skandálem kancléřka Angela Merkelová řekla, že jde o „varování před uzavíráním spojenectv­í s populisty“. Dodala, že je třeba se postavit krajní pravici v Evropě.

Její nástupkyně v čele CDU Annegret Kramp-Karrenbaue­rová prohlásila, že skandál ukázal, že „krajně pravicoví populisté v Evropě jsou připraveni prodat zájmy země za své vlastní zisky“. „Těmto lidem nesmí být dovoleno, aby v Evropě získali nějakou zodpovědno­st.“

Němečtí politici podle stanice Deutsche Welle rovněž na dálku radili Rakousku, že musí mít předčasné volby, ještě předtím, než je rakouský kancléř Kurz oznámil.

Lídr kandidátky Svobodných do eurovoleb Harald Vilimsky prohlásil, že aféra kolem videa „prospívá německé kancléřce Angele Merkelové a šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi“. „Je nutné se ptát, kdo stojí za videem… To musela být práce profesioná­lů s informacem­i od tajných služeb,“řekl. Zdá se však, že prsty ve skandálu by mohl mít německý satirik Jan Böhmermann, který už dříve o existenci videa ve velmi přesných náznacích hovořil.

Svobodná strana Rakouska je protiimigr­ační strana s krajně pravicovou minulostí. Strache, který je původní profesí zubní technik, se ji jako předseda snažil prezentova­t jako umírněnějš­í. Její členové však i v posledních letech vyvolali několik obvinění například z antisemiti­smu.

Jaký vliv na rakouskou i evropskou politiku bude mít video z Ibizy, se ukáže za týden. Předčasné volby byly včera v Rakousku vypsány na září. Nyní jsou jedničkou Kurzovi lidovci, ale nezdá se pravděpodo­bné, že by mohli vládnout sami, koalici by mohli vytvořit jedině se socialisty, jimž se nelíbí Kurzův ostrý postoj proti migraci.

 ?? Foto: Der Spiegel ??
Foto: Der Spiegel
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia