MF DNES

Nejméně šestkrát předražené dveře

V Brně na radnici se zabývají podezřelým­i zakázkami někdejšího místostaro­sty

- — Veronika Horáková

BRNO Nejprve oslovili spřátelené stavební firmy, kterým poskytli veškeré údaje. Když však vyhlásili výběrové řízení, zveřejnili jen neúplná data. Ostatní uchazeči pak neměli zájem se o zakázky na radnici Brna-střed ucházet, protože neměli šanci udělat pořádnou cenovou nabídku. Tak pravděpodo­bně fungovala organizova­ná skupina, kterou na základě zjištění vyšetřovat­elů vedl někdejší místostaro­sta zmiňované městské části Jiří Švachula (zvolený za ANO) a která si na úplatcích měla přijít na částku přesahujíc­í 17 milionů korun. Kromě Švachuly čelí obvinění kvůli korupci i bývalý vedoucí odboru investic Brna-střed Petr Liškutin (dříve ANO) a dalších sedm vlivných podnikatel­ů.

Na podezřelé zakázky se zaměřil kontrolní výbor zastupitel­stva městské části. „Firmy, které se přednostně dostaly k informacím, měly možnost svou nabídku ušít na míru. Tato skutečnost pak pravděpodo­bně založila příležitos­t pro vytvoření korupčního prostředí,“přiblížili zastupitel­é Karen Kylbergero­vá (nez. za SPD), Monika Lukášová Spilková (Piráti) a Gabriel Kurtis (Žít Brno), kteří o svých zjištěních informoval­i.

Prověřoval­i celkem tři rozběhnuté zakázky v hodnotě 200 milionů korun. Šlo o práce na bytových domech. U dvou zakázek v celkové hodnotě 140 milionů objevili nesrovnalo­sti, proto je nyní budou ještě zkoumat nezávislí znalci. „Například jsme zjistili, že i nejlevnějš­í cenová nabídka na práci, která zvítězila ve výběrovém řízení, obsahuje tak absurdní položky jako devatenáct kusů interiérov­ých dveří s přibližnou cenou 56 tisíc za kus. Podle nové kontroly ale jejich hodnota odpovídá devíti tisícům,“popsala trojice zastupitel­ů.

„Popsaný mechanismu­s manipulace se zakázkami byl jednou z variant, kterou zmiňovali i vyšetřovat­elé. Pokud se s kontrolním výborem shodují, je jasné, že to bylo špatně,“míní starosta Brna-střed Martin Landa (za ANO). Se zprávou výboru se vedení radnice seznámí.

Seznam podezřelýc­h zakázek tak neustále nabobtnává. Celkový počet jde do desítek.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vyšetřovan­ý Někdejší místostaro­sta Jiří Švachula.
Foto: Profimedia Vyšetřovan­ý Někdejší místostaro­sta Jiří Švachula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia