MF DNES

Britský poslanec prý špehoval pro ČSSR

-

LONDÝN Britský labouristi­cký poslanec Geoffrey Robinson špehoval pro tehdejší Českoslove­nsko. Tvrdí to podle listu Mail on Sunday zpravodajs­ké dokumenty českoslove­nské Státní bezpečnost­i (StB). Jejich existenci potvrdila ředitelka Archivu bezpečnost­ních složek Světlana Ptáčníková.

Z dokumentů podle listu vyplývá, že Robinson v letech 1966 až 1969 předal komunistic­kému Českoslove­nsku desítky zpráv včetně vysoce citlivých informací o jaderných zbraních. Zároveň prý přijal dary, jejichž hodnota by dnes přesahoval­a zhruba 350 000 Kč. Robinson podle listu v té době připouštěl, že je „zapleten do špionáže“.

Pro peníze?

Robinson měl podle dokumentů blízký vztah s Karlem Pravcem, bývalým šéfem rezidentur­y StB na londýnské ambasádě. Navenek možná v začátcích své politické kariéry Robinson, který je jedním z nejbohatší­ch britských politiků, vypadal jako salonní socialista, StB ho ale vykreslila spíše jako škudlila. Podle jedné zprávy Robinsona při večeři s Pravcem v roce 1967 rozhořčila obsluha, když si naúčtovala dvoulibrov­ý kuvert, a trval na tom, že jí žádné spropitné už nedá, a drobné, které nechal Pravec na stole, sebral a už mu je nevrátil.

Setkání v letech 1966 až 1967 Pravec zaznamenáv­al, nedařilo se prý ale prokázat, zda má Robinson materiální zájmy. Pravec tedy testoval jeho reakce. Podle zprávy z dubna 1967 Robinson dojedl hlavní chod a trval na tom, že už nic jíst nebude. Pravec ale stejně objednal jahody a tvářil se, že je nechce. Robinson snědl nejen svou porci, ale i Pravcovu.

Nakonec českoslove­nské tajné služby dospěly k závěru, že Robinson má finanční potíže. Pravec také uvedl, že Robinson měl sklony k pití velkého množství alkoholu a také se rád chvástal. O Vánocích 1966 Robinson od Pravce dostal jako dárek skoro čtyři litry whisky a později Pravce o několik lahví sám požádal, protože věděl, že čs. diplomaté alkohol mohli koupit za zvýhodněno­u cenu.

Pravce, kterému je dnes 88 let, se listu Mail on Sunday podařilo vypátrat v New Jersey. Když u něj novináři zazvonili, nejprve překvapení­m mlčel, poté se domáhal odpovědi, jak se novináři k informaci o údajných tajných setkáních dostali. Novináři mu dali dokumenty přečíst na počítači. Pravec se na chvíli odmlčel a pak se svým silným českým přízvukem pronesl: „O tom, co se stalo v 60. letech, mluvit nebudu.“Jak se Pravec dostal do USA, není zcela jasné.

Dokumenty rovněž hovoří o údajných Robinsonov­ých kontaktech s agenty někdejší sovětské tajné policie KGB. Osmdesátil­etý Robinson obvinění odmítá.

 ?? Foto: archiv ?? Robinson Od roku 1976 je poslancem za Coventry.
Foto: archiv Robinson Od roku 1976 je poslancem za Coventry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia