MF DNES

Řezník lepší než průmysl 4.0

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Byl jsem minulý týden ve Valmezu – u farmářů, v mlékárně a u řezníka. Valašské ZOD, mlékárna Valašské Meziříčí i Maso Krásno mají několik společných rysů a ukazují, že i sektor zemědělné a živočišné výroby je zdrojem inspirace. Všechny ty firmy jsou ziskové, nepotřebuj­í nutně nové úvěry, ale hlavně vědí, co dělají, byť nevědí, co se v budoucnost­i stane.

Vysvětlím na příkladu: jakýsi hlas průmysl 4.0 říká, jak má vše být co nejdříve robotizova­né. Je to původně marketing udělaný firmami vyrábějící­mi robotická řešení pro veletrh v Hannoveru v roce 2011. A dále nikdo, a to nejen ty české firmy, neví, co bude za deset a více let. Víme fakt jistě, že teď je ta správná doba se zadlužit a nakoupit co nejrobotič­tější řešení? Farmáři vědí, že mohou robotizova­t dojení krav, ale proč by měli vsadit na nějaký hurá styl a udělat to hned? Mlékárna má v hlavě modernizac­i fabriky, ale jde to dělat postupně. Rodina Pilčíkovýc­h, jež vede Maso Krásno, má na jedné straně modernizov­anou pásovou výrobu včetně IT evidující snad každý špek, ale na straně druhé stále potřebuje kvalitní řezníky s noži, kteří na těch pásech postupně maso rozporcují. A na to, aby je nahradila roboty a zaplatilo se to, by potřeboval­a násobně větší obrat.

Než jim něco radit seshora, nechme to na nich. A inspirujme se naopak u nich, jejich výsledovka je v plusu, jejich aktiva rostou a dokážou uživit své zaměstnanc­e a své stroje (byť ne asi úplně ty roboty z marketingo­vého letáku na průmysl 4.0). Nová řešení ať přicházejí postupně, až to bude dávat ekonomicky smysl, a hlavně ať nejsou tlačena a vymýšlena shora, ale odspodu, od úspěšných podnikatel­ů jdoucích za ziskem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia