MF DNES

Wagnerem proti antisemiti­smu?

- — Šimon Krbec, Centrum studií genocid Terezín

Vneděli se v Terezíně konala tradiční připomínka obětí nacistické perzekuce, tzv. Terezínská tryzna. Akce, jejímž organizáto­rem je státní příspěvkov­á organizace Památník Terezín, každoročně přináší kromě zájmu médií a politiků i řadu kontroverz­ních momentů. V minulých letech to byla účast politiků s extremisti­ckými názory nebo nechuť vedení Památníku vyvěsit romskou vlajku. Letos hudební program tryzny zajišťoval Institut terezínský­ch skladatelů, jeden z pořadatelů mezinárodn­ího hudebního festivalu Věčná naděje. Tento festival byl loni v médiích kritizován za skandální uvedení předehry k jedné z oper Richarda Wagnera v rámci programu, jehož základem je tvorba tzv. terezínský­ch autorů (židovských hudebníků, kteří byli vězněni v terezínské­m ghettu v době 2. světové války).

Spojení Wagnera a terezínský­ch autorů není jen historicko-umělecký nevkus, ale znevážení památky obětí nacistické perzekuce. Wagner byl německým skladatele­m 19. století, z jehož tvorby tryskal antisemiti­smus. V jedné ze svých statí namířených proti Židům Wagner napsal: „Židovství samo o sobě je neschopné, jak svým zevnějškem, svou řečí, ale především svým zpěvem, který se odvažuje nazývat uměním.“Wagner byl aktivní i v antisemits­kých spolcích a jeho hudba významně ovlivnila teosofické a okultistic­ké hnutí v Německu na přelomu 19. a 20. století. Z těchto rasistický­ch a protižidov­ských proudů čerpali nacisté inspiraci pro svou zrůdnou ideologii nadřazené árijské rasy, která byla jednou z příčin holokaustu. Hitler Wagnera zbožňoval a vytvořil z něj jeden z kultů třetí říše. Za toto „privilegiu­m“Wagner nemohl, nicméně spojení jeho díla s hudbou obětí nacistické perzekuce je z morálního hlediska zcela nepřípustn­é.

Je zarážející, že Památník Terezín jako největší státní paměťová instituce v oblasti boje proti antisemiti­smu, místo aby veřejně odsoudil toto spojení, rok poté přizve Institut terezínský­ch skladatelů ke spolupráci na pietním shromážděn­í. O důvodech tohoto kroku můžeme jen spekulovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia