MF DNES

Kotel mlčel, hráči neděkovali

-

PRAHA Na ochozech tentokrát nevisely vlajky, kotel byl s přivřením oka poloprázdn­ý, atmosféra ponurá. A nechyběla zakázaná pyrotechni­ka. Plánovaný tichý protest sparťanský­ch fanoušků při včerejším utkání s Jabloncem se změnil v boj mezi kotlem a zbytkem stadionu.

Trochu to připomínal­o utkání někde v okresní soutěži. Z trávníku bylo slyšet každé slovo, každý kontakt. Původně se mělo jednat o úvodní tichou čtvrthodin­u, kterou by příznivci Sparty vyjádřili nesouhlas s hráčskými výkony v této sezoně a vedením klubu v čele s majitelem Danielem Křetínským. Jenže se to trochu zvrhlo.

Nejprve se objevil transparen­t s nápisem „15 let s Křetínským = 15 minut tichého smutku“, poté další: „Ničíte tradici, žádáme demisi.“A k tomu podobizny představit­elů nejvyššího management­u Sparty.

Kotel nakonec nefandil vůbec, místo toho ze sektoru skalních fandů létaly dýmovnice, kvůli kterým muselo být utkání dokonce na pár minut přerušeno.

Na dění v zápase, ve kterém už z hlediska umístění v tabulce o nic nešlo (Sparta skončí třetí, Jablonec čtvrtý), se atmosféra podepsala. „Trošku to tím bylo poznamenan­é, duel postrádal fanouškovs­tví,“potvrdil sparťanský trenér Michal Horňák.

O to větší pochvalu ale zaslouží „obyčejní“příznivci Sparty. Ti, kteří ze všech ostatních tribun dávali postupem času čím dál více najevo, že s přístupem kotle nesouhlasí.

Když se pak v 68. minutě ozval hlasitý výbuch dělobuchu, začali fanoušci místa v okolí kotle raději vyklízet. „Víme, v jaké jsme situaci, je to jejich volba. Ale pyrotechni­ka sem nepatří. Vždyť se lekne i dospělý, natož pak děti,“stěžoval si stoper Lukáš Štetina, střelec vítězného gólu.

Sparťanští fotbalisté tak po skončení duelu nešli kotli poděkovat za podporu, místo toho děkovali ostatním ochozům, které atmosféru zachraňova­ly, netradičně ze středového kruhu.

A kotel pískal. Poslední domácí utkání sezony se tak změnilo ve frašku.

„Samozřejmě to bylo v reakci na pyrotechni­ku. Pokud by jen nefandili, tak v pořádku, ale tohle už je trochu za hranicí,“vysvětlova­l Štetina. (tit) umí dát dobrou dlouhou přihrávku, s tímto závěrem jsme ho tam dali. Pětatřicet minut nám to vycházelo, ale pak jsme od toho upustili.

Sezonu zakončíte derby s mistrovsko­u Slavií. Dá se očekávat nějaká výraznější rotace? Dostanou mladší hráči příležitos­t?

Je to jedna z možností, ale pořád jsme ve Spartě, kde nelze vypustit žádný zápas. Ani podcenit. Zatím jsme o téhle variantě nestačili popřemýšle­t.

Doma jste s těmi nejlepšími českými mužstvy v tomto ročníku neprohráli, zato venku je to slabší. Čím to?

Nemáme tolik zkušený tým jako ti v tabulce před námi. Jsme v tomto ohledu takoví křehcí. Doma soupeře dokážeme přitlačit, hrajeme s entuziasme­m, ale venku nám to chybělo. Máme v sestavě mladé hráče, tomu bych to přičítal.

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Protesty Fanoušci Sparty při včerejším utkání protestova­li proti vedení klubu a žádali odstoupení manažerů.
Foto: Ondřej Deml, ČTK Protesty Fanoušci Sparty při včerejším utkání protestova­li proti vedení klubu a žádali odstoupení manažerů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia