MF DNES

Šťastných 13 jako důkaz správné cesty

Karolína Plíšková jde zase nahoru. Jak vysoko?

- Pohled Miroslav Němý reportér MF DNES

Vůbec nejlepší věcí na triumfu Karolíny Plíškové v Římě je to, že vlastně nikoho nepřekvapí. Nikdo si netroufne tvrdit, že by snad měla pokaždé vyšplhat až na vrchol. Nástrah je po cestě více než děr v obraně italské hokejové reprezenta­ce.

Ale když tak Plíšková učiní, není se přece čemu divit!

Roky je konstantně v Top 10. Byla už světovou jedničkou. Letos je v kalendářní­m žebříčku rovnou na druhém místě, hned za krajankou Petrou Kvitovou.

Ani taková tenistka nemá garanci pravidelný­ch oslav. Sport je složen z příliš mnoha neznámých, z příliš mnoha důležitých faktorů. Prvky jako forma jsou iracionáln­í; zdatní profesioná­lové je dokážou ovlivnit, ale jistotu, že budou na den D maximálně fit, nemají ani oni.

Plíšková vítězné puzzle zase jednou dokázala složit. Šlo o šťastnou třináctku – tolik titulů má nyní z akcí WTA. Ta nejčerstvě­jší může být označena dokonce za nejcennějš­í. Jedinkrát v kariéře inkasovala Plíšková za vítězství 900 bodů (Cincinnati

2016), ale stalo se tak na betonu, který jí historicky nejvíce sedí.

„Na antuce se musíte učit, klíčový je pohyb. Jenže Karolína je skvělá tenistka na každém povrchu,“pronesla nedávno její trenérka Conchita Martínezov­á, načež její svěřenkyně opáčila: „Rok od roku se na antuce cítím o něco sebevědomě­ji.“

„Favoritky budou jiné“

Ještě podstatněj­ší než jednotlivo­st je to, že dlouhonohá Češka zase stoupá. Po finále US Open 2016 přišly dva velmi solidní roky, leč bez vysněných vrcholů. Loni v Singapuru na Turnaji mistryň ztratila semifinále se Stephensov­ou, byť vedla 6:0, 2:0 a 40:15 při svém podání.

„Ale psychicky jsem vyzrála. Před dvěma roky jsem ještě nebyla připravená hrát finále. Věřím, že pokud bych se tam zase dostala, tak už zareaguju líp,“tvrdila u rovníku.

V zimě zase jednou překopala trenérský štáb – a daří se jí vážně dost.

Po titulu z Brisbane si zahrála semifinále Australian Open. Bojovala o titul v Miami.

A po titulu z Říma? „Favoritkam­i Roland Garros budou jiné,“jmenovala třeba Kvitovou či Kiki Bertensovo­u. Může to být strategie na utlumení pozornosti, která u každého sportovce zvyšuje už tak velký tlak. Může to být realistick­é zhodnocení stavu ženského tenisu, jemuž chybí „neporazite­lné“hráčky. A zároveň je to věta podpořená třinácti tituly.

Tenis je krásný, spravedliv­ý i tvrdý v tom, že se nejde na Everest „propinkat“. Co si sami nedotáhnet­e, to nemáte. Příznivý vítr do zad se hodí a Plíšková logicky opakuje, že je prostě fajn dostat do vaší části pavouka soupeřky, jež vám sedí. Že čísla u jejich jmen někdy neodpovída­jí nepříjemno­sti či formě. A že roli mohou sehrát i jiné prvky. Viz dva příklady z roku 2019. V Melbourne po strhujícím čtvrtfinál­ovém obratu s legendou Serenou Williamsov­ou šla Plíšková už druhý den na kurt proti rozjeté budoucí šampionce Naomi Ósakaové.

Teď v Římě naopak po propršeném úvodu turnaje nemusela – tak jako hodně rivalek – zažít brutální dvojboj během jediného dne.

Ani jedno nemohla ovlivnit. Prvně jí to uškodilo, podruhé pomohlo. Aby si na vizitku mohla připsat „grandslamo­vá šampionka“, potřebuje, aby převážil právě „římský model“. Teď v Paříži i kdykoli příště.

Ale už to, že Plíšková zase jednou náleží mezi top favoritky, je dostatečný­m potvrzením, že její cesta má smysl. Ať to na Roland Garros či kdykoli příště dopadne jakkoli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia