MF DNES

Diag Human: Šťáva chce 23 miliard

Kvůli jedné nešťastné větě dostala firma Diag Human 327 milionů. Teď chce už miliardy korun.

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

Dvě slova „Diag Human“straší Českou republiku už od jejího vzniku a strašit ji budou dál. V roce 1992 napsal tehdejší ministr zdravotnic­tví Martin Bojar dopis, v němž vyjádřil pochyby o solidnosti jisté firmy Diag Human, která se ucházela o obchod s krevní plazmou.

Její majitel Josef Šťáva si to nenechal líbit. V roce 1996 padlo rozhodnutí, že spor se bude řešit u mezinárodn­í arbitráže, protože ministr Jan Stráský uzavřel s Diagem rozhodčí

doložku. Osudová chyba. Josef Šťáva nakonec od státu získal v roce 2003 neskutečný­ch 327 milionů korun, koupil si zámek Bechyně, ale nestačilo mu to. Chtěl další miliardy (domnělé penále). Ještě před deseti lety dokonce fungovala oficiální internetov­á stránka firmy Diag Human, na které běželo počítadlo a zobrazoval­o naskakujíc­í úroky z prodlení. Točilo se rychleji než počítadlo na stojanu na benzinové pumpě.

Poslední bitva

Firma Diag Human se tak z obchodníka s krví přeměnila spíš na firmu s předmětem podnikání „spor se státem“. A podniká v tomto oboru pořád, i když už asi nikdo neurčí, o kolik peněz reálně za „zmařený obchod“přišla. Před pár lety se dokonce objevila zpráva, že firmu Šťáva prodal, ale na sporu to nic nemění. Naposledy Diag Human zažaloval Českou republiku u Stálého rozhodčího soudu v Haagu na základě smlouvy o ochraně a podpoře investic uzavřené mezi Českoslove­nskem a Švýcarskem (Šťáva byl Čechošvýca­r) v roce 1990.

Žaloba se bude řešit napřesrok. Diag Human chce miliardu dolarů. Ano, asi 23 miliard korun.

„Česká republika v tuto chvíli připravuje své vyjádření k žalobě. Rozhodci už byli vybráni. Termín jednání rozhodčího soudu se očekává v příštím roce. Datum rozhodnutí nelze odhadovat,“uvedl Zdeněk Vojtěch z ministerst­va financí. Diag Human spor nekomentuj­e. „Nejsem zproštěn mlčenlivos­ti, abych jakkoli reagoval na vaše otázky,“odpověděl dlouholetý právník Diag Human Jan Kalvoda.

MF DNES kontaktova­la i Stálý rozhodčí soud v Haagu s dotazem na spor mezi Diagem a Českem, jestli už spor eviduje a v jaké fázi? Na začátku května dorazila z Haagu stručná odpověď, že veškeré aktuální spory jsou snadno dohledatel­né na internetov­é stránce soudu. Spor Česko vs. Diag Human tam ale ještě nebyl.

O tom, že obrazně řečeno „poslední bitva vzplála“, svědčí i smlouva z loňského února uzavřena mezi ministryní financí Alenou Schillerov­ou za českou stranu a americkou advokátní kanceláří Arnold and Porter. Kancelář by měla za v přepočtu 60 milionů korun zastupoval­a Česko ve sporu s Diag Human.

Muž, jemuž nestačí 327 milionů

Obyčejný člověk by samozřejmě jen tak nevysoudil na českém státu stamiliony, ale Šťáva je velmi tvrdý obchodník s výtečnými kontakty.

Stát udělal chybu, že se vložil do rukou rozhodců a kauza nezůstala u českých běžných soudů. Šťáva měl nejspíš své lidi i na státních úřadech. „Je to protřelý byznysmen, který za studené války spojoval Východ a Západ, protože mohl na obě strany,“vysvětluje bývalý mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Tomáš Cikrt, který o Diag Human napsal knihu. „Vymáhaná suma je úplně virtuální, to si počítají oni sami,“dodal.

Sám Šťáva poskytl v roce 2016 ojedinělý rozhovor serveru Seznam zprávy, v němž mimo jiné řekl, že „stát mu zlikvidova­l firmu a pro něj je to věc práva a odpovědnos­ti“.

Také naznačoval, že strašně moc politiků a úředníků po něm chtělo v historii provizi za to, že mu pomohou. Diag Human svoje nároky vyčísluje na základě porovnání, kolik na obchodu s krví vydělaly za uplynulá léta firmy, které byznys převzaly. V této souvislost­i se objevují příměry, že to je, jako kdyby pánové Laurin a Klement vyfoukli byznys firmičce ze sousední garáže a někdo chtěl teď náhradu ve výši zisků Škodovky. Ale v případě Diag Human běžná měřítka neplatí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia