MF DNES

Doživotí pro statečnou skautku

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Cestou ze soudní síně zastavila Dagmar Skálovou dozorkyně. „Skálová, co jste tak veselá, to jdete domů?“„Odpověděla jsem, že ne, že jsem dostala doživotí. Nevěřila mi. A já přitom myslela na ostatní, na ty, kteří snad ve stejné chvíli odcházeli domů,“vzpomínala Dagmar Skálová, skautská vedoucí odsouzená za přípravu protikomun­istického státního převratu.

Ten se měl uskutečnit před sedmdesáti lety, v polovině května 1949, rok po komunistic­kém převratu. Pokus byl ale neúspěšný a vyústil v několik vykonstruo­vaných politickýc­h procesů, v nichž padlo šest rozsudků smrti. Z doživotníh­o trestu strávila Skálová ve vězení dlouhých šestnáct let. Vzala vinu na sebe, aby zachránila ostatní.

Spisovatel a popularizá­tor moderních českých dějin Jiří Padevět považuje Dagmar Skálovou za jednu z největších hrdinek třetího, protikomun­istického odboje. „Téměř jistě musela vědět, že boj proti brutální komunistic­ké hydře může skončit na popravišti, přesto se zapojila do příprav jednoho z protikomun­istických povstání v roce 1949,“popsal Padevět pro skautský web.

Zřejmě již během příprav infiltrova­la odbojáře Státní bezpečnost a bezprostře­dně po zahájení pokusu o povstání začalo zatýkání. „Dagmar Skálová zachránila svými výpověďmi, tváří v tvář sadistický­m vyšetřovat­elům Státní bezpečnost­i, většinu skautů, kteří byli do přípravy povstání zapojeni. Sama byla odsouzena k vysokému trestu odnětí svobody a propuštěna až v šedesátých letech. Její odvaha a ochota obětovat svobodě a svojí vlasti třeba i život je obdivuhodn­á dodnes,“shrnuje Padevět.

Na skautskou vedoucí se v roce 1949 s žádostí o spolupráci obrátila důstojnick­á odbojová skupina vedená majorem Prokešem a právníkem Borkovcem. Skálová spolu s Jiřím Navrátilem a Jiřím Řehákem zapojila starší skauty, kteří měli působit jako spojky a zajišťovat zásobování a lékařské ošetření. Vojáky však pravděpodo­bně už od začátku sledovala tajná policie a v den akce postupně celou skupinu, včetně asi stovky skautů, pozatýkala.

Pomohla jim morseovka

Zadrženým skautům se zejména pomocí morseovky podařilo domluvit na stejné výpovědi, tedy že v ulicích Prahy hráli noční bojovou hru. Během vyšetřován­í se Dagmar Skálová chovala velmi statečně a všechnu vinu brala na sebe. Předpoklád­ala, že jako ženu ji komunisté nepopraví, a tvrdila, že skauti o plánech na převrat nic netušili. V procesu Skálová a spol. tak bylo nakonec obžalováno třiadvacet a odsouzeno pouze devět skautů.

Cesta Skálové po věznicích začala na Pankráci, pokračoval­a do Znojma, Kutné Hory. Nejdelší čas strávila v Pardubicíc­h.

Jako nepřátelsk­ý živel byla od dalších vězeňkyň izolována na zvláštním oddělení, vyhla se jí také první vlna amnestií pro politické vězně na počátku 60. let. Když byla nakonec v roce 1965 propuštěna, její manžel Karel Skála, který byl také odsouzen v politickém procesu, byl ještě ve vězení.

Za svůj životní postoj byla Skálová v roce 1997 vyznamenan­á Řádem T. G. Masaryka. Zemřela v roce 2002.

Mimořádné, mnohaleté tresty dostali i ostatní skauti, účastníci pokusu o převrat. Druhý nejvyšší trest, dvacet let, dostal Jiří Navrátil, později dlouholetý starosta Junáka. „V organizaci převratu jsme byli někde na konci, za což tresty byly úplně jiné. Ale z propagační­ch důvodů potřeboval­i udělat skautskou protistátn­í skupinu, kde na prvním místě musela být Dagmar Skálová a já jsem byl její zástupce. Takže ona dostala doživotí a já jsem dostal dvacet roků,“popisoval Navrátil, zesnulý před dvěma lety.

 ??  ??
 ?? Foto: Skautský archiv ?? Skautka Dagmar Skálová na snímku ze 40. let.
Foto: Skautský archiv Skautka Dagmar Skálová na snímku ze 40. let.
 ?? Foto: MAFRA ?? Dagmar Skálová Nositelka Řádu TGM v roce 2001.
Foto: MAFRA Dagmar Skálová Nositelka Řádu TGM v roce 2001.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia