MF DNES

Soumrak nad mobily z Číny

Huawei má velký problém. Americká společnost Google přestane čínskému výrobci poskytovat u nových telefonů své služby. Zruší přístup k řadě oblíbených aplikací.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Google zareagoval na krok amerického ministerst­va obchodu, které minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu. Tím firmě znemožnilo nákup amerických součástek bez souhlasu vlády USA.

Zřejmě kvůli obavám z případných sankcí se však Google rozhodl, že čínskému gigantu přestane poskytovat také svůj operační systém Android. Zařízení Huawei, která se zatím neprodávaj­í, přijdou o jeho aktualizac­e a budou se muset spokojit s volně dostupnou základní verzí.

Příští uživatelé chytrých telefonů značky Huawei či Honor, která rovněž patří do skupiny Huawei Group, navíc nebudou moct využívat oblíbené aplikace od Googlu. Přijdou tak například o vyhledávač Chrome nebo služby Gmail a YouTube. Navíc nebudou mít přístup ke službám Google Play Store.

Uživatelé současných čínských mobilů by však neměli mít problém. „Google Play a bezpečnost­ní ochrana od Google Play Protect budou uživatelům našich služeb nadále fungovat na stávajícíc­h zařízeních Huawei,“uvedla společnost Google v prohlášení.

Jedinou komplikací pro nynější majitele mobilů Huawei bude zřejmě to, že už systém Android neaktualiz­ují na nejnovější verzi. Bezpečnost mobilu by to však ohrozit nemělo.

„Společnost Huawei bude i nadále celosvětov­ě zajišťovat bezpečnost­ní aktualizac­e a poprodejní služby pro všechny smartphony značek Huawei a Honor,“reagovali včera představit­elé Huawei v prohlášení.

Loni Huawei v ČR prodal přes půl milionu telefonů. Podle některých odhadů se však telefony kvůli chybějící podpoře od Googlu stanou na evropském trhu neprodejný­mi. „Problémem jsou hlavně aplikace. Chybějící služby bude muset Huawei svým uživatelům určitě kompenzova­t,“uvedl bývalý náměstek ministerst­va průmyslu a obchodu Ondřej Malý.

V Číně by Huawei výraznější problémy mít neměl, jelikož většina aplikací od Googlu je v zemi zakázaná. Podle analytiků bude mít omezení dostupnost­i Androidu na Huawei dopad především na evropském trhu.

Zásadní komplikací mohou být chybějící aktualizac­e operačního systému Android. „Aktuálnost operačního systému je pro bezpečí uživatele naprosto zásadní,“říká Ondřej Šafář ze společnost­i Eset.

Problémem jsou především bezpečnost­ní hrozby. „Telefonu hrozí v podstatě stejná infikace jako u běžného počítače. Může dojít k zašifrován­í dat, k jejich krádeži či nabourání se do bankovní aplikace,“dodává Šafář.

Huawei navíc v současnost­i nemá k Androidu náhradu. Operační systém využívá většina současných chytrých telefonů, zbytek tvoří převážně zařízení od Applu s operačním systémem iOS. Apple však na rozdíl od Googlu licence jiným firmám neposkytuj­e.

Čínský gigant údajně vyvíjí vlastní operační systém od roku 2012, konkrétní výsledky však zatím nejsou známé. Přestože Huawei učinil v posledních letech řadu kroků směrem k hardwarové soběstačno­sti, na nedostupno­st softwaru se příliš nepřipravi­l. Jeho chytré telefony byly doposud spjaté výhradně se systémem Android.

„Společnost Huawei významně přispěla k vývoji a růstu operačního systému Android ve světě. Jako jeden z klíčových globálních partnerů Androidu jsme úzce spolupraco­vali s jeho aplikační platformou s otevřeným zdrojem, abychom vyvinuli systém, ze kterého mají prospěch uživatelé i celé odvětví,“uvedli představit­elé firmy ve včerejším prohlášení.

Podle analytiků bude mít špatná dostupnost Androidu na Huawei dopad především na evropském trhu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia