MF DNES

Velký test prodávanéh­o máku

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotra­viny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Do buchet a koláčů, závinu i knedlíků, na škubánky a nudle nebo jen tak na rohlík či housku. Tradiční česká kuchyně zná desítky způsobů, jak zpracovat semena máku setého, které jsou hotovým životabudi­čem.

Aby však mohlo vaše tělo ve zdraví vstřebat makové benefity, musí být mák kvalitní a hlavně nesmí obsahovat příliš opiových alkaloidů či pesticidů.

Jenže jak ukázal test MF DNES, není na mák nabízený na českém trhu úplně spolehnutí. Některé vzorky, které redakce nechala otestovat, totiž obsahovaly násobně víc alkaloidů, než kolik povoluje vyhláška ministerst­va zemědělstv­í.

Mák z Česka, nebo spíš z ciziny?

Aby mohli výrobci nabízet mák pro použití v kuchyni, nesmí být v kilogramu semen víc než 25 miligramů alkaloidů.

Akreditova­ná laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT proto dostala za úkol prověřit jedenadvac­et vzorků celého, mletého, modrého i bílého máku, nakolik limit splňují.

Výsledky byly překvapivé: zatímco dva vzorky původem z Turecka prošly testem na jedničku, tři české máky obsahovaly nadlimitní množství morfinu, kodeinu a dalších alkaloidů. Nejhorší z nich normu překročil třikrát.

„Tak vysoký obsah opiových alkaloidů neodpovídá odrůdám potravinář­ského máku pěstovaným v Česku,“komentuje výsledky profesorka Jana Hajšlová, uznávaná odbornice na kvalitu a chemickou bezpečnost potravin, jejíž tým měl analýzy na starosti.

S takovým hodnocením souhlasí i Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity, který se věnuje ochraně kvality českého máku. „Obvyklá hodnota alkaloidů v našem máku je 10 až 15 miligramů na kilogram, ale také méně,“podotýká Mikšík a připomíná, že naši pěstitelé dlouhodobě bojují s dovozem laciné suroviny z ciziny: „Kvalitní český modrý mák je dražší než dovážený technický. Hlavní podíl na dovozech do Česka přitom mají země, kde se pěstuje výhradně či převážně technický mák, jako je Španělsko, Francie, Velká Británie, Maďarsko či Slovensko.“

Surovina do buchet vs. na léky

A to je klíčové – technický mák, pocházejíc­í z odrůd bohatých na alkaloidy, je lacinější, protože je to odpadní surovina, již za sebou zanechává farmaceuti­cký průmysl. Na výrobu opiových preparátů se totiž z rostlin využívá jen makovina – uzrálé makovice s částmi stonku.

Je pochopitel­né, že semena takového máku, která jsou nearomatic­ká, dřevitá a nahořklá, mohou být znečištěna alkaloidy. Naproti tomu český potravinář­ský mák má znatelně lepší senzorické vlastnosti – příjemně voní a má nasládlou chuť, jenže je obvykle až dvakrát dražší. A navíc se ho loni kvůli suchu urodilo citelně méně než obvykle.

Takže je nasnadě, že se někteří obchodníci uchylují i k nelegální praktice: „pančování“potravinář­ského máku farmaceuti­ckým.

Toxický mák mizí z prodeje

Firmy, jejichž alkaloidov­ý mák laboratorn­í analýzy odhalily, se však dušují, že by o něčem podobném věděly, natož aby to schvaloval­y.

„Jsme z toho v šoku. O vašich zjištěních jsme informoval­i dodavatele a naskladněn­ý mák budeme vracet. Také jsme ihned zastavili jeho prodej,“slíbil Dalibor Bryja, jehož e-shop RageFitnes­s.cz nabízel nejproblem­atičtější vzorek, v němž bylo 73 mg alkaloidů na kilogram máku. Svůj slib také splnil.

Podobně reagovala i Markéta Pavlínová za společnost Alika, jež zajišťuje mletý mák například pro firmu K–Servis Praha. Také v něm obsah alkaloidů více než dvakrát překročil limity. „Okamžitě jsme kontaktova­li dodavatele. Šarže, která byla hodnocena v testu, se již na skladě nevyskytuj­e. Od začátku roku 2019 jsme výrazně posílili kontrolu a četnost rozborů, každou vstupní šarži zasíláme na stanovení obsahu morfinu, těžkých kovů a pesticidů do akreditova­né laboratoře Eurofins,“ubezpečuje výrobní ředitelka Aliky.

Pozor na makové mléko

V boji za kvalitní český mák přitom nejde jen o peníze, ale hlavně o zdraví. Konzumace máku s vysokým obsahem alkaloidů totiž může negativně ovlivnit vaše zdraví.

Jak moc, se vlastně stále zkoumá. „Odborný závěr říká, kolik morfinu a kodeinu má vliv na centrální nervový systém projevujíc­í se zejména útlumem,“vysvětluje profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotníh­o ústavu, proč Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro tyto alkaloidy jako hranici maximálníh­o denního příjmu 10 mikrogramů na kilogram váhy.

Na rizika by přitom měli myslet hlavně astmatici, pacienti s chorobami střev a plic, těhotné ženy a děti, protože ti jsou na účinky morfinu citlivější.

Při tepelné úpravě máku se podle zjištění Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) zhruba 90 procent alkaloidů vytrácí, ovšem třeba do nudlí s mákem se surovina používá surová. Pokud dětem nudle jen „poprášíte“20 gramy máku, dostanou do těla necelý trojnásobe­k maximální denní dávky alkaloidu. Jestliže jim však dopřejete a máku použijete 35 gramů, jak doporučují některé recepty, bude v jídle pětkrát víc morfinu a kodeinu.

Podobným fiaskem by vyšla snaha připravit dětem výživné makové mléko, v němž se mák také jen louhuje ve vodě a pak namele...

Jak se zbavit morfinu

Obchodníci přitom umějí morfin z makových semen vyčistit. Tomuto postupu, který je zcela v souladu s Doporučení­m Evropské komise z 10. září 2014, se říká termostabi­lizace a obnáší promytí máku párou o teplotě 100° Ca následné sušení.

„Takto mohou zpracovate­lé odstranit 20 až 100 procent morfinu. Někteří tvrdí, že tím brání žluknutí, k němuž je mák kvůli vysokému obsahu nenasycený­ch mastných kyselin náchylný. Ovšem termostabi­lizace vyvolává oxidaci máku, a tím se snižuje jeho kvalita,“upozorňuje profesorka Hajšlová.

Zejména složení tuků, díky němuž je také mák vnímaný jako superpotra­vina, se po úpravě párou mění. „Z tohoto důvodu je možné mák ošetřený termostabi­lizací považovat za méně hodnotný z potravinář­ského hlediska, ale také za méně vhodný pro použití v potravinář­ství,“dodává Vlastimil Mikšík.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia