MF DNES

Sheldon usvědčí vraha

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Podle odhadů jich zabil stovku, k třiceti vraždám mladých žen se Ted Bundy doznal a skončil na elektrické­m křesle. V novince kin Zlo s lidskou tváří líčí případ jeho partnerka, což filmu škodí.

Oživení u soudu

Producenti tak sice získali alibi, že nepřiživuj­í pochybnou slávu zločince, nýbrž soucítí s nic netušící oddanou bytostí, jenže scénář vznikl podle vzpomínkov­é knihy The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy (Přízračný princ: Můj život s Tedem Bundym) – a podle toho vypadá. Tedy jako uplakaný románek televizníh­o ražení, rozbíjený četnými skoky zpět v čase.

Osudná láska na první pohled se zrodí dvacet let před popravou, roku 1969 v baru, kde pozorný krasavec čili Zac Efron tančí se svobodnou matkou v podání Lily Collinsové. Zdá se, že potkala ideálního muže, navíc vzorného tatínka pro svou dceru, jak dokumentuj­e dojemné domácí video ze společných her a rodinných oslav. Předvádí se unylá přeslazená romance z amerického Mrazíka: vemlouvavý pohádkář Ivánek i svatě nevinná Nastěnka vypadají pěkně, ovšem s postupným odhalování­m jeho pravé tváře na ně scénář vrší náklad banalit. Zvláště na ženu, která po každém dalším milencově telefonátu z vazby nebo útěku z vězení pláče ve sprše či ztrápeně hledí do prázdna.

Protože Efron kromě vzhledu manekýna žádným zvláštním kouzlem nevládne, je těžké uvěřit, čím si jeho předobraz získával u žen tak slepou důvěru. Herec sám je přesvědčiv­ější, když může své nadání pro okázalou show předvést před soudem; vůbec tam, kde se žánr překlápí v justiční drama, získává Zlo s lidskou tváří na síle. Navíc na tamní půdě disponuje zajímavým obsazením, například Jim Parsons známý jako Sheldon ze seriálu Teorie velkého třesku má roli žalobce a John Malkovich úlohu soudce.

Na hraně telenovely

Ke cti snímku slouží, že na rozdíl od prvoplánov­ě dráždivých thrillerů nezatěžuje plátno názornou brutalitou. O zločinech informuje zprostředk­ovaně z médií a děsivé detaily zazní teprve během přelíčení.

Nicméně od velkého procesního divadla se vyprávění vždycky znovu vrátí k retrospekt­ivám klamné nyvé romantiky. Slzy a zase slzy, načež poslední rozhovor dvojice ve vězení se už volbou výrazů blíží telenovele. Jedinou originální stránkou kauzy zůstává hrdinčin podíl na vrahově dopadení.

A ve finále si tvůrci podřežou větev, když do titulků zasadí reálné archivní záběry: jednak účinnější, jednak stvrzující, že opisovali doslova.

Zlo s lidskou tváří USA, 2019 50%

 ??  ??
 ?? Foto: Bontonfilm ?? Procesní divadlo Mnohonásob­ného vraha s nevinnou tváří (Zac Efron, vlevo) usvědčí žalobce, kterého hraje Jim Parsons.
Foto: Bontonfilm Procesní divadlo Mnohonásob­ného vraha s nevinnou tváří (Zac Efron, vlevo) usvědčí žalobce, kterého hraje Jim Parsons.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia