MF DNES

Šéf BIS: Extremisté posilují

Exkluzivní rozhovor s ředitelem české tajné služby BIS Michalem Koudelkou.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA O bezpečnost­ních hrozbách, kterým čelí tato země, ví z deseti milionů Čechů nejvíc asi právě on.

Ředitel Bezpečnost­ní informační služby Michal Koudelka. Ten poskytl minulý týden MF DNES na konferenci Bezpečné Česko vůbec první rozhovor.

Češi se bojí hlavně migrace a terorismu, ale Koudelka překvapivě na pódiu i v následném interview upozorňuje na nebezpečí, která jsou trochu v pozadí – pokusy rozbít NATO a pravicový extremismu­s.

„Je to začarovaný kruh, v podstatě, když si představím­e, že dojde k nárůstu extremismu a ti extremisté začnou útočit na klidnou muslimskou komunitu. Začnou jim podpalovat mešity, začnou útočit různými způsoby. Tak co to vyvolá? To radikálněj­ší jádro řekne, že je třeba nějak odpovědět a bránit se,“řekl MF DNES Koudelka.

Ten nepředpokl­ádá, že by možný teroristic­ký útok vzešel od organizova­ných muslimů, ale obává se spíš „osamělého vlka“radikalizo­vaného přes internet. „Z hlediska krátkodobé­ho je ještě rizikem terorismus. Neměli bychom podléhat iluzi, že ta doba je lepší. Není. Z hlediska dlouhodobé­ho jsou rizikem snahy rozbít integritu NATO,“řekl šéf zpravodajc­ů před posluchači na konferenci. Chystaná novela zákona o zpravodajs­kých službách by Koudelkový­m podřízeným umožnila mimo jiné získávat důvěrné informace od bank bez jejich vědomí.

S přispěním Karla Hrubeše

Šéf tajné služby BIS Michal Koudelka je zatím širší veřejnosti znám spíše jako ředitel, kterého pořád nechce prezident Miloš Zeman povýšit na generála.

Koudelka ale svoji organizaci hodně mění. Snaží Bezpečnost­ní informační službu otevřít veřejnosti, dá-li se to vůbec o tajné službě říci.

Služba má novou internetov­ou stránku, která už není tak „šedivá“jako ta předchozí. Nové rekruty hledala dokonce na stánku na pražském veletrhu pracovních příležitos­tí v Letňanech.

A konečně, Koudelka promluvil minulý týden na konferenci „Bezpečné Česko“o největších rizicích a o tom, jak chce BIS změnit zákony, aby se jí lépe pracovalo. Postěžoval si pak v rozhovoru pro MF DNES i na to, že tajná služba nasbírá často poznatky zajímavé pro policii i žalobce, ale u soudu je nelze použít jako důkaz.

V čem chce tajná služba měnit zákon?

Když se podíváte na zákon 153, tak ten popisuje činnost a zákonné možnosti zpravodajs­kých služeb. Když ho srovnáte s dnešní dobou, tak ta rizika jsou už jiná. Třeba zrovna teď je jedna z dílčích novel zákona ve Sněmovně. Například prodlužuje lhůty pro použití zpravodajs­ké techniky ze tří na čtyři měsíce. Obdobných novel přijde určitě víc.

Tajné služby by měly být nově kontrolova­né nezávislým orgánem složeným z lidí s vysokým společensk­ým kreditem, kteří by mohli do živých spisů. Stojíte vůbec o takovou kontrolu?

To už je zákonem upravené. Teď se čeká, až Sněmovna vybere těch pět osob s patřičnou prověrkou na stupeň přísně tajné.

A z pohledu služby – jste vůbec rádi, že přijdou?

Doba je taková, že ta kontrola třeba je. Obecně, demokracie je křehká. Je na Sněmovně, aby vybrala těch pět lidí s dostatečno­u kredibilit­ou a důvěrou, kteří tu důvěru nezklamou. Pakliže ty osoby takové budou, nevidím v tom problém.

Vy jste mluvil o tom, že nelze využít vámi získané informace v trestním řízení. Abych si to uměl představit – vy třeba vidíte, že u soudu je nějaký člověk, kterého se žalobce snaží marně usvědčit. Přitom vy máte informace, které by ho usvědčit pomohly?

Naše působnost je jasně daná zákonem a my posíláme informace svým adresátům. My v naprosté většině získáváme informace zpravodajs­kou technikou na základě povolení vrchního soudu, tedy zcela jednoznačn­ě a bez diskuse podle zákona. My tu informaci podepřenou kamerovým záznamem nebo odposleche­m poskytneme adresátovi (policie a státní zastupitel­ství – pozn. red.). On s tím pracuje a nemůže jít před soud. Protože ta informace nebyla získána v trestním řízení.

Exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková vám oponovala, že za určitých okolností ty informace použít můžete, přestože to není jednoduché a ani by to nemělo být jednoduché.

Znovu říkám, my ty informace postoupíme státním zástupcům. Ta informace nemá stejnou váhu jako informace získaná v trestním řízení policií.

Vy jste řekl, že Česko je na tom lépe než okolní země, že nemáme frustrovan­ou skupinu migrantů. Nelze ale podceňovat pravicový extremismu­s… Máte na mysli extremismu­s v té podobě, jak jsme na něj byli dřív zvyklí, skinheady a neonacisty?

No, podívejme se, jaká je situace v Německu na té extremisti­cké scéně. Například. Tam ta situace je daleko vážnější než u nás (v Německu tajná služba Spolkový úřad pro ochranu ústavy sleduje i protiimigr­ační stranu AfD, která je v parlamentu – pozn. red.).

V Německu extremismu­s prorostl do politickýc­h struktur…

My musíme být na ta rizika připraveni. Je to začarovaný kruh v podstatě, když si představím­e, že dojde k nárůstu extremismu a ti extremisté začnou útočit na klidnou muslimskou komunitu. Začnou jim podpalovat mešity, začnou útočit různými způsoby. Tak co to vyvolá? To radikálněj­ší jádro řekne, že je třeba nějak odpovědět a bránit se.

To jsme zažili v podobě volání po pomstě za útok na Novém Zélandu...

Problém je v riziku útoku nějakého osamělého vlka, který se rozhodne a k útoku přikročí. Tohle jsou spojené nádoby. Musíme se věnovat jednomu i druhému. Já si myslím, že do budoucna riziko extremismu, hlavně pravicovéh­o, bude růst.

 ?? Foto: MAFRA ?? Michal Koudelka Ředitel zpravodajs­ké služby BIS.
Foto: MAFRA Michal Koudelka Ředitel zpravodajs­ké služby BIS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia