MF DNES

Ministersk­ý nábor

Na ministerst­va se vracejí známé politické tváře. Nové angažmá tu získávají i bývalí mluvčí.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Nešel jsem dělat poradce Honzovi Hamáčkovi proto, že nemám dost práce nebo že chci vydělat na ministerst­vu vnitra. Udělal jsem to proto, že je to Honza Hamáček.

Jednou v politice, navždy v politice. Sociální demokraté se evidentně umějí postarat o všechny své spolupraco­vníky. Současné i bývalé. Třeba na ministerst­vo práce a sociálních

věcí v březnu nastoupila do sekretariá­tu ministryně Jany Maláčové (ČSSD) Adriana Rajmová – bývalá zaměstnank­yně odboru komunikace Úřadu vlády. Zde působila jako pracovnice pro styk s médii v době, když byl v čele Strakovy akademie expremiér Bohuslav Sobotka.

„Paní Adriana Rajmová pracuje jako tajemnice paní ministryně a podílí se na tvorbě jejího denního programu a na zajištění komplexníc­h podkladů k přípravě jednání,“uvedla v reakci na dotazy MF DNES Barbara Hanousek Eckhardová, vedoucí tiskového oddělení.

Jako zatím nejnovější posila na toto ministerst­vo nastoupil k 1. dubnu Petr Vurbs, který předtím mluvil za ČSSD. „Pan Petr Vurbs je zaměstnán v koncepčně analytické­m oddělení. Připravuje analytické podklady a koncepční materiály k vyhodnocen­í dopadů v oblastech působnosti ministerst­va,“řekla Eckhardová.

„Zpracovává­m pro paní ministryni analýzy, třeba teď jsme dělali dopady rodičovské­ho příspěvku. Společně s dalšími poradci připravuje­me i komunikaci s médii,“nastínil Vurbs pro MF DNES svoji agendu.

Bývalý mluvčí sociální demokracie je zaměstnán na plný úvazek ve 14. platové třídě, Rajmová ve 13. platové třídě. Z toho vyplývá, že každý z nich si může přijít zhruba na čtyřicet až šedesát tisíc měsíčně podle praxe a funkce. K tomu mohou dostávat osobní ohodnocení, a to ve výši až 75 procent platu.

Místo pro Špidlu i Škromacha

MF DNES už dříve informoval­a, že s příchodem političky, která je oponenty pro svůj levicový program přezdívána „Venezuela“, se na ministerst­vo vrátili i dva její spolustran­íci, kteří v minulosti tento resort řídili – Zdeněk Škromach a Vladimír Špidla. Oba zde nyní působí jako poradci, Škromach pro oblast zaměstnano­sti, Špidla se specializu­je na sociálně pojistné systémy.

Ministerst­vu poskytuje poradenstv­í také někdejší odborářský boss Jaroslav Zavadil. U něj stejně jako u Špidly hodinová sazba loni činila 400 korun. „Pan Špidla má na ministerst­vu poloviční úvazek a pan Zavadil má dohodu s maximální délkou 10 hodin týdně,“uvedla mluvčí Eckhardová.

Ministersk­ý boss Povšík

Jedno z nejvlivněj­ších míst v resortu, který má ČSSD možnost přinést politické body, má další sociální demokrat – Robin Povšík, syn odborářské­ho bosse automobilk­y Škoda Auto Jaroslava Povšíka. Na ministerst­vu působí coby politický náměstek, který má navíc hodně blízko k předsedovi ČSSD a vicepremié­rovi Janu Hamáčkovi. Ostatně ten Maláčovou na ministersk­ý post doporučil až poté, co to probral s Povšíkem.

Povšík je také podle zdrojů z ČSSD pro Hamáčka styčným důstojníke­m pro politické otázky nejen na ministerst­vu práce. Hamáčkovi, když je třeba, radí i v jeho resortu vnitra nebo vnitrostra­nických záležitost­ech.

Poradce na dobrovolné hasiče

Zřejmě nejvýkonně­jším poradcem z řad ČSSD nicméně i nadále zůstává Michal Hašek. Jak MF DNES nedávno informoval­a, vedle radění prezidento­vi a svého angažmá na ministerst­vu zemědělstv­í se nově zapojil i do chodu ministerst­va vnitra.

Před několika týdny se muž, kterému se v minulosti podle počtu jeho funkcí přezdívalo Japonská kalkulačka, stal externím poradcem Hamáčka pro legislativ­u, veřejnou správu, integrovan­ý záchranný systém a dobrovolné hasičské jednotky.

„Nešel jsem dělat poradce Honzovi Hamáčkovi proto, že bych měl pocit, že nemám dost práce nebo že chci vydělat na ministerst­vu vnitra. Udělal jsem to proto, že je to Honza Hamáček, a beru to taky jako způsob, jak pomoci ČSSD,“řekl k tomu Hašek. Mimochodem ten funkci u Hamáčka získal poté, co nyní už bývalý ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek zarazil jeho nominaci do Legislativ­ní rady vlády. Tam ho chtěl protlačit také Hamáček. Vysokoškol­ští profesoři a právnická esa z prestižníh­o orgánu, který vládě radí se zákony, ale reagovali hrozbou rezignace.

Hamáčkovi na ministerst­vu bude prý Hašek radit za 300 korun za hodinu, maximálně 20 hodin týdně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia