MF DNES

„Jiná kvalita zboží musí mít jiný obal“

- — Josef Kopecký

PRAHA Pokud bude mít výrobek odlišnou kvalitu, bude muset mít také rozdílný obal a bude to muset být na první pohled patrné. Počítá s tím novela zákona o potravinác­h a tabákových výrobcích, kterou včera na návrh ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana z ČSSD schválila vláda a posílá ji do parlamentu.

„Přiděluje se gesce Státní zemědělské a potravinář­ské inspekci, která může udělit pokutu až do výše 50 milionů korun,“řekl Toman.

Uvedl to na příkladu masných konzerv. „Nesmí být rozdílný obsah masa a musí tam být stejná hlavní složka. Jestliže je u značkového výrobku obvyklé, že tam je vepřové maso, tak není možné, aby v České republice bylo jakékoli jiné, ať je to drůbeží nebo hovězí. Musí to být na první pohled rozeznatel­né,“zdůraznil šéf resortu zemědělstv­í.

Skončit má to, že čeští zákazníci nakupují zboží v jiné, horší kvalitě než v některých západních zemích, přestože jde o výrobek se stejným obalem.

Nejen potraviny

Ministerst­vo průmyslu a obchodu předložilo návrh, který se týká jiného než potravinář­ského zboží. Oba návrhy včera projednala vláda společně.

„Je to důležité téma a budeme se tomu chtít věnovat dlouhodobě,“uvedl po jednání vlády premiér a šéf ANO Andrej Babiš.

„Chceme, aby řetězce, obchody, které prodávají zboží, zásadně odlišily, pokud se vyskytuje jiná kvalita, aby naši občané, zákazníci měli možnost si vybrat ten výrobek podle kvality a aby ten výrobek byl odlišen obalem a aby byl dostupný na českém trhu,“řekl před pár dny po jednání se zástupci největších obchodních řetězců premiér.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Až 50 milionů korun Pokuty za dvojí kvalitu budou platit obchodníci, uvedl včera ministr Toman.
Foto: Michal Šula, MAFRA Až 50 milionů korun Pokuty za dvojí kvalitu budou platit obchodníci, uvedl včera ministr Toman.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia