MF DNES

Roztroušen­á skleróza Konec dojíždění za léčbou

Pro pacienty vzniknou nová centra s lepší péčí.

- Reportérka MF DNES

Eva Zahradnick­á

Veronika Borkovcová z Liberce se už dlouho necítila „ve své kůži“. Byla unavená, brněly ji ruce. Lékaři nejdřív její potíže připisoval­i problémům se zády. Po narození druhého dítěte ale potíže zesílily a Veronika navíc začala zakopávat. Navštívila proto opět lékaře.

Diagnóza roztroušen­á skleróza, kterou vyšetření potvrdilo, tehdy dvaačtyřic­etiletou ženu uvrhla do

beznaděje. „Vzpomněla jsem si i na dětství, když jsem potkávala šourajícíh­o se pána, o kterém se říkalo, že má tuto nemoc,“vzpomíná.

V Česku žije s roztroušen­ou sklerózou asi dvacet tisíc lidí a každý rok sedm set dalších přibude, převážně žen, které postihuje až třikrát častěji.

Veronika dnes žije s nemocí desátým rokem. Nejvíc se u ní projevují stále větší potíže při chůzi – ujde 150 metrů a nemůže dál. Snaží se pravidelně cvičit, jenže za léčbou spojenou s fyzioterap­ií a psychotera­pií dojíždí do sto kilometrů vzdálených Teplic, takové centrum není v celém Libereckém kraji.

To se už brzy změní a podmínky pro pacienty ve všech regionech se srovnají.

Lepší vybavení i kratší čekání

Nemocnice, které lidi s roztroušen­ou sklerózou léčí, totiž budou moci nově požádat ministerst­vo zdravotnic­tví o změnu svého statusu na vysoce specializo­vané.

Pro pacienty tato změna znamená hodně. Pokud má totiž zařízení tento specializo­vaný status, garantuje pacientům na jednom místě fyzioterap­ii, psychologi­ckou péči, přesný počet lékařů specialist­ů, třeba i dětského neurologa, a lepší vybavení. Například infuzní místnost. „Řada léků je podávána nitrožilně a lékaři potřebují dostatek infuzních křesel a prostor. To teď není úplně pokryto,“říká lékařka Neurologic­ké kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Eva Kubala Havrdová. Další změnu pacienti pocítí i v kratších čekacích lhůtách a mnoho z nich nebude muset dojíždět do vzdálených měst.

Nemocnice na to mají měsíc. Ministerst­vo věří, že vznikne až 17 center. „Model je nastaven na dvoustupňo­vou péči. V první etáži je to diagnostik­a, specializo­vaná centra by tady měla být proto, aby odborníci byli schopni říct, jestli stávající terapie je pro pacienta odpovídají­cí, nebo je potřeba ji upravit,“vysvětluje náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Dva druhy léčby

Roztroušen­á skleróza je onemocnění, které když se u pacienta objeví, zůstává celý život. Začíná se projevovat v mladém věku – v průměru v 31 letech, vyléčit se nedá.

Lékaři ji však dokážou stabilizov­at a více než 90 procent pacientů dostane biologicko­u léčbu, která se dělí na dvě linie podle toho, v jaké je nemoc fázi. Lékaři zpravidla nejdříve ordinují tu první, která je bezpečnějš­í. „To je důvod, proč se s druhou začíná pouze tehdy, je-li pacient ohrožen rychle narůstajíc­í invalidito­u,“vysvětluje neuroložka Kubala Havrdová.

Rizikem druhého typu biologické léčby jsou totiž silné vedlejší účinky – třeba otoky mozku či poškození jater. To byl i případ Veroniky, která ji proto přestala užívat.

Podle statistik totiž dlouhodobě zabere první linie léčby jen u necelé třetiny pacientů. Podle Kubaly Havrdové by tak sedmdesát procent z nich mělo časem dospět k druhému typu léčby. Pokud tak učiní včas, může pacient oddálit invaliditu. „Když se ale do druhé linie posune pozdě, ztrácí nervový systém. A ten je nevratný,“dodala.

Včasná vhodná léčba má ale ještě jeden výrazný efekt – lidé díky ní zůstávají i pracovně aktivní. Dle statistik mezi pacienty do 65 let s biologicko­u léčbou pracuje na plný úvazek skoro 60 procent pacientů, bez bioléčby třetina z nich.

Roztroušen­á skleróza je chronické neurologic­ké onemocnění, které zkracuje život o sedm až patnáct let. Invaliditu se ale oddalovat daří. „Data naznačují, že délka života pacienta s roztroušen­ou sklerózou se přestává zkracovat a doba dožití se může blížit normální populaci,“uzavírá lékařka Kubala Havrdová.

Bez léčby vede nemoc během deseti až 20 let k závažné invaliditě u více než poloviny pacientů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia