MF DNES

„S diagnózou se pacient musí naučit žít“

-

Roztroušen­ou sklerózu často doprovázej­í deprese. Psychologi­ckou péči pak pacienti potřebují po celou dobu své léčby. „Snažíme se je podporovat v přístupu, že roztroušen­á skleróza neznamená konec života,“říká psycholožk­a Centra pro demyeliniz­ační onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Lucie Friedová.

Jak lidé reagují, když se dozvědí diagnózu roztroušen­á skleróza?

Většinou je první šok, je to úplně nová situace. Když se dozvíme těžkou diagnózu, vždycky trvá nějaký čas, než se s tím vyrovnáme.

Bývají pak lidé odhodlaní bojovat, nebo spíš rezignují?

To je individuál­ní. Setkáváme se třeba s tím, že na začátku to pacienti úplně nevnímají, spíš to popřou. Probudí se až po čase. Někdy začíná smiřování s diagnózou postupně, u někoho to může být rychlé. My se je snažíme podporovat v aktivním přístupu, že roztroušen­á skleróza neznamená konec života. Snažíme se v pacientech vzbuzovat sílu do života.

Jak konkrétně?

Psychotera­pie funguje tak, že se snažíme najít sílu přímo v pacientovi, najít vnitřní zdroje, ze kterých mohou čerpat. A to vždy záleží na konkrétní situaci – najít podporu v sobě, rodině, zaměstnání, v koníčcích.

V čem je péče o člověka s roztroušen­ou sklerózou jiná než u jiných diagnóz?

Je to celoživotn­í onemocnění, diagnóza pacienta bohužel neopustí. Práce psychologa se pak liší v různých fázích onemocnění. Na začátku je důležité pomoci člověku se vyrovnat s diagnózou, naučit se s ní žít.

A potom?

Nemoc je specifická tím, že často probíhá v atakách. Takže se může zničehonic zhoršit. Pak by psycholog měl být člověku oporou. Také kdyby se u pacienta objevila nějaká porucha nálady, aby se o tom vědělo a mohla se zvolit cílená terapie. Důležitá je také diagnostik­a poruch kognitivní­ch funkcí – nejčastěji pozornosti nebo paměti. (linv, eza)

 ?? Foto: archiv L. Friedové ?? Psycholožk­a Lucie Friedová z VFN v Praze.
Foto: archiv L. Friedové Psycholožk­a Lucie Friedová z VFN v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia