MF DNES

Marný boj o Žitavu

O dnes saské město po válce opět usilovali Češi. Přišli o něj za 30leté války

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

Chaos a nejistota panovaly v polovině května 1945 – bezprostře­dně po konci války – na Liberecku. A na druhé straně česko-německé hranice, na Žitavsku v Horní Lužici, to nebylo o mnoho lepší. V této nejisté době se zrodil pozapomenu­tý projekt opětovného připojení Žitavy k českým zemím.

Tvrdé boje v předjaří 1945 poznamenal­y především lužickou Lubaň, o pár kilometrů západněji položená Žitava vyvázla z války o něco lépe. Ženisté wehrmachtu zde před postupujíc­í Rudou armádou na jaře 1945 odstřelili mosty přes řeku Nisu, škody utrpěly i tratě a silnice v okolí města.

Na konci války se v tomto koutu střední Evropy posouvaly na východ staré německé hranice, Slezsko a kus Lužice až po pravý břeh Nisy s předměstím Žitavy velmoci přiřkly Polsku. Historické město na levé straně řeky Nisy dál zůstávalo

v sovětské okupační zóně Německa.

To se však mělo změnit. Bezprostře­dně poté, co utichly boje, ve městě vznikl Český národní výbor v Žitavě. Měl hlavní cíl připojit město a jeho okolí po třech staletích zpět k českým zemím.

Žitava měla na konci války podle dobových dokumentů asi 45 tisíc obyvatel, k české národnosti se jich hlásily dva tisíce. Ze 144 tisíc osob žijících v žitavském okrese se podle dat výboru sedm tisíc cítilo být Čechy. Jejich počet však mohl zvýšit fakt, že místní Češi měli nárok na výhodnější českoslove­nské potravinov­é lístky. Česká menšina se mohla spolehnout i na materiální podporu z druhé strany hranic.

Rodí se Český národní výbor

„Hlavní činovníci výboru hlásí se ke komunistic­ké straně, jeho předseda Václav Knobloch, tak jako většinou žitavští Češi, pochází z kruhů živnostens­kých,“uvedla 17. května 1945 tajná zpráva ministerst­va vnitra.

Se dvěma veličinami se musel na německé straně na jaře a v létě 1945 potýkat Český národní výbor – se sovětskou komandatur­ou a německým vedením Žitavy. „Velitel města Pavlov měl pro požadavky výboru porozumění. Podléhal však vlivům německé správy i svých tlumočnic,“napsal ve zprávě Knobloch.

Čechům odpor kladl hlavně německý vrchní starosta Žitavy Otto Wegert, nominovaný komunisty. Rozeštváva­l kontakty mezi výborem a sovětským velitelstv­ím. „Žitava byla německá a zůstane německá,“prohlásil Wegert. Český výbor však záhy kontroval, Wegert totiž z nacistické éry neměl tak čistý štít.

Na povrch vyplulo, že vrchní starosta v minulosti působil jako činovník NSKK, tedy Nacionálně socialisti­ckého motoristic­kého sboru. Ten mimo jiné sloužil také pro zásobování armádních týlových jednotek. Antifašist­ický blok na žitavské radnici prosadil Wegertovo zatčení. Při domovní prohlídce u něj policie podle dokumentů našla kradené šperky.

Vzpurní Němci

Méně než Pavlov byl českým plánům nakloněn jeho nástupce na sovětské komandatuř­e podplukovn­ík Orechov. Ten v létě 1945 okamžitě zastavil též transfery Němců z Českoslove­nska přes Žitavu.

Český národní výbor ovšem opakovaně upozorňova­l na divoce organizova­né odsuny z Polska, které byly vydávány za transporty z Českoslove­nska. Ruská strana přerušení transferů i omezení jednání s českým výborem vysvětlova­la také těžko zvladateln­ou bezpečnost­ní situací v Sasku, kde kriminální bandy okrádaly venkovany. Navíc v regionu řádil skvrnitý tyfus.

Vznikl i dramatický scénář přechodu Žitavska zpět k českým zemím. Odstartova­t ho měla mohutná manifestac­e v Žitavě, na níž neměli chybět ani demonstran­ti z okolních českoslove­nských okresů. Měla zajistit přechod žitavské radnice do českých rukou. „Jakmile by takto byl nastolen český starosta, obrátil by se na čsl. vládu, aby vyslala ihned do města českoslove­nskou armádu,“konstatuje zpráva pro ministerst­vo vnitra z léta 1945.

Postoj českoslove­nských veličin byl však o poznání střízlivěj­ší. „Připojení žitavského okresu by našemu státu nepochybně prospělo z důvodů vojenskost­rategickýc­h, hospodářsk­ých a hlavně komunikačn­ích,“uvádí jedna ze situačních zpráv.

K žitavskému okresu mimo jiné náležel hnědouheln­ý revír Hagenwerde­r, vede tudy peážní trať z Liberce do Varnsdorfu. Návrat zpět k Čechám by zkrátil též silniční spojení mezi městy na severu Čech. „Připojení však předpoklád­á bezvýhradn­ou podporu ruských činitelů. Nelze se spolehnout na sliby učiněné při banketech,“uvádí stanovisko předsednic­tva vlády.

Do akce tak pražské úřady zapojily například hospodářsk­ého konzultant­a předsednic­tva vlády v Jablonci nad Nisou Josefa Gottwalda. Český národní výbor dostal nutnou pomoc, například v podobě mimořádnéh­o přídělu benzinu do aut.

Jednání o znovupřipo­jení Žitavy však v roce 1946 uvázlo a později projekt padl.

 ?? Foto: archiv ?? Žitava Korunu českou o město připravila dohoda katolickéh­o krále Ferdinanda II. a luteránské­ho saského kurfiřta Jana Jiřího v roce 1635.
Foto: archiv Žitava Korunu českou o město připravila dohoda katolickéh­o krále Ferdinanda II. a luteránské­ho saského kurfiřta Jana Jiřího v roce 1635.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia