MF DNES

Muž žil pět týdnů s mrtvolou

-

OSTRAVA Jen pil alkohol a spal. Nic jiného nezvládal. V sousední místnosti totiž leželo tělo jeho známého, kterého předtím při potyčce zabil.

Třiapadesá­tiletý Vladimír Sárközi věděl, že do vězení nechce. „Zatčení jsem se tak snažil oddálit,“vysvětlil včera u Krajského soudu v Ostravě, proč s mrtvolou žil v jednopokoj­ovém bytě pět týdnů.

Obžalované­mu hrozí za těžké ublížení na zdraví až desetileté vězení, možná však dostane trest ještě znatelně vyšší.

Dosud je totiž v podmínce po předčasném propuštění z vězení, kde od roku 2006 seděl za vraždu. Na svobodu měl vyjít po jedenácti letech, podmínečně se tak stalo už po osmi a podmínka byla platná až do roku 2021.

Teď Sárközi stojí před soudem za čin spáchaný loni 15. prosince v ostravské městské části Přívoz. Se spolubydlí­cím se pohádal a začali se bít. Slabší muž po jedné z ran pěstí do obličeje narazil hlavou do zdi a bezvládně se sesul na židli. „Obžalovaný mu neposkytl pomoc, ani nikoho nepřivolal. Odešel spát,“konstatova­l státní zástupce. Sárközi neodporova­l. „Jen jsem si myslel, že je v bezvědomí,“líčil muž.

Tělo přikryl a nechal v obýváku

Po asi dvou dnech mrtvolu přetáhl z kuchyně do obývacího pokoje a přikryl ji oblečením. Sousedům namluvil, že spolubydlí­cí odjel za prací. A pak přestal komunikova­t. Ven vyšel, jen když potřeboval koupit chleba, hlavně však alkohol.

Vše mu vycházelo do 22. ledna, kdy sousedé upozornili policii. Policisté a hasiči pak násilím vstoupili do bytu. Na dotaz soudu, jestli svého počínání lituje, Sárközi odvětil: „Mohl bych litovat, ale to by mému známému už nepomohlo.“(jog)

 ?? Foto: Josef Gabzdyl ?? Obžalovaný Sárközi se svým obhájcem ex offo.
Foto: Josef Gabzdyl Obžalovaný Sárközi se svým obhájcem ex offo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia