MF DNES

Místo daně mají banky přispět do fondu rozvoje

-

PRAHA Na začátek šest miliard od čtyřech největších bank. S touto sumou by mohl už příští rok začít fungovat takzvaný Fond národního rozvoje, plánuje premiér Andrej Babiš (ANO). Investovat by mohl do takzvaných PPP projektů – tedy společných investic státu a soukromého sektoru.

Jde o alternativ­u k bankovní dani, kterou prosazují koaliční sociální demokraté. Tu jejich koaliční vládní partner, hnutí ANO, odmítá a místo toho navrhuje zřídit fond, do kterého by banky přispívaly. Fond by investoval například do nákupu nebo výstavby nájemního a sociálního bydlení, do zřizování škol a školek, domovů pro seniory či do dopravní infrastruk­tury nebo digitaliza­ce ekonomiky.

Podrobnost­i o tom, zda by byly příspěvky bank povinné či dobrovolné a v jaké výši, a za jakých okolností by fond investoval, zatím nebyly zveřejněny. Podle premiéra je nápad na samém počátku a projednat by ho měla v příštích týdnech pracovní skupina, jejíž součástí budou zástupci ministerst­ev financí a průmyslu a obchodu a bank. Fond by měl fungovat pod státní Českomorav­skou záruční a rozvojovou bankou a měl by být řízený nezávisle na přispívají­cích bankách.

Největší tuzemské banky ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank i Česká bankovní asociace už se nechaly slyšet, že nápad vítají. Zmíněné finanční instituce jsou připraveny investovat do základního kapitálu Fondu v příštím roce šest miliard korun. K nim by se podle slov premiéra mohli přidat další soukromí investoři. Co přesně by je k tomu motivovalo a jaké případné výnosy by jim Fond z vložených peněz přinášel, zatím nebylo řečeno.

Pro banky má nápad, vedle odložení bankovní daně k ledu, ještě jeden pozitivní efekt: Fondu by mohly na jeho projekty komerčně půjčovat. Podle Babiše by se tak investice z fondu do veřejných projektů mohly znásobit řádově do desítek až stovek miliard korun.

Vyztužit státní rozpočet bankovní daní chtějí od začátku vládnutí sociální demokraté, plánovali na ní vybrat až 14 miliard korun ročně. ANO argumentuj­e tím, že by tyto náklady banky promítly klientům do cen bankovních služeb. Banky loni vydělaly 82 miliard korun. Dividendy ze zisku odcházejí do zahraničí, kde sídlí mateřské bankovní skupiny českých bank. Odliv těchto peněz z české ekonomiky by nyní mohl Fond přibrzdit. (jvl)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia