MF DNES

Razantní nástup

Ukrajina je v rozvalu a prakticky na kolenou. Nová hlava státu slibuje rychlý restart.

- Ladislav Henek redaktor MF DNES

Ukrajina má nového prezidenta. Volodymyr Zelenskyj přišel včera na svou inauguraci pěšky, cestou do parlamentu se zdravil s občany, nebránil se ani selfie. Po složení prezidents­kého slibu se stal v novodobé historii šestou řádně zvolenou ukrajinsko­u hlavou státu. Státu, nacházejíc­ího se v rozvalu a prakticky na kolenou. Pokud to má nastupujíc­í prezident bez politickýc­h zkušeností změnit, bude potřebovat nejen obrovskou energii, věrné a výkonné lidi kolem sebe a nesmírný politický talent, ale také zázrak. Bez něj to už asi nepůjde.

První krok se mu podařil. Hned na počátku překonal nemalou překážku: nejvyšší radu, tedy ukrajinský parlament. K tolik potřebným reformám musí mít jeho podporu, jenže ten současný je ovládán politickým­i konkurenty. Ještě v pátek se zdálo,

že strany, které mají v nejvyšší radě nyní většinu, se budou prát za volby v řádném termínu, což mělo být 27. října. Nicméně včera, když nový prezident parlament rozpustil, se poslanci většiny stran tvářili smířlivě. Možná si uvědomili, že v situaci, kdy se důvěra lidí k parlamentu pohybuje v různých průzkumech mezi dvěma až pěti procenty, není dobré dráždit voliče, z nichž tři čtvrtiny hlasovaly pro nového prezidenta. Zítra skončí také vláda.

Prezidents­ká strana – jmenuje se Sluha národa, stejně jako seriál, který Zelenského dostal do nejvyšší státní funkce, a vznikla v dubnu doslova na zelené louce – zatím svou oblibou drtí své soupeře přímo potupným způsobem. Hodlá ji volit takřka 40 procent Ukrajinců. Na druhém místě je Opoziční platforma (10,9), na třetím Porošenkov­a strana (10,6) a na čtvrtém politické uskupení Julije Tymošenkov­é (6,7). Jiné strany by pětiprocen­tní volební hranici nepřekonal­y.

Volodymyr Zelenskyj chápe, jak cennou komoditou je v tomto případě čas. Proto chtěl rozpustit parlament a vypsat předčasné volby už na červenec. Pokud dopadnou tak, jak naznačují preference, bude mít pohodlnou většinu pro ukrajinský restart. A ten důkladně prověří schopnosti jeho samého i týmu, jímž se obklopil.

Ukrajina může zmizet

Musí skutečně restartova­t zemi rozvráceno­u občanskou válkou, zdecimovan­ou všudypříto­mnou korupcí a rozpolceno­u na dva nenávistné tábory, což je dílo zejména jeho předchůdce, který na rozdělován­í lidí a živení nenávisti ke všemu ruskému postavil svou politiku. Porošenkov­ých přešlapů, o kterých se na Západě většinou cudně mlčí, ale Ukrajinci o nich velmi dobře vědí, je však mnohem více – a zdá se, že nejen přešlapů. Už v kampani před prezidents­kými volbami se otevřeně mluvilo o podezření na celou řadu zločinů, jichž se měl ve funkci dopustit. A minulý týden kyjevský soud zahájil řízení o zákazu vycestovat za hranice země Petrovi Porošenkov­i a téměř dvěma stovkám exponentů jeho režimu. Za Porošenkem ovšem dosud stojí mocná skupina oligarchů, což znamená, že se Zelenskyj bude muset vypořádat také s nimi.

„Naším prvním úkolem je zastavení palby na Donbasu...“prohlásil ve svém včerejším inauguračn­ím projevu. Po letech, kdy minulý prezident rozeštváva­l národ, to bude nesmírně těžké, ale Zelenskyj ví, že slib urovnat konflikt na východě a také deklarovan­á ochota uspořádat o tomto tématu referendum, patřil k hlavním motorům, které ho vynesly do prezidents­ké funkce. Lidé už válku nechtějí – tři čtvrtiny z nich jsou ochotny ukončit tento střet dokonce i za cenu ztráty povstaleck­ých území. Jen čtvrtina je bojechtivý­ch, ochotných válčit až do „konečného vítězství“. Ukrajinci si už uvědomili, že válka jim škodí daleko víc, než se zdá komentátor­ům sedícím několik stovek nebo tisíců kilometrů od fronty. Že se může stát realitou i prognóza bývalého předsedy ukrajinské­ho parlamentu Volodymyra Litvina, jenž prohlásil, že pokud se do pěti let nepodaří urovnat konflikt v Donbasu, může Ukrajina jako stát zmizet. Korupce je další zásadní problém, který pálí Ukrajince, a naléhavě volá po rázném řešení. Prakticky všemocní oligarchov­é, válka, korupce, bída a nezaměstna­nost. To vše musí Zelenskyj řešit v zemi, kde jsou lidé unaveni neustálým politikaře­ním, nekonečným­i propagandi­stickými akcemi a také hrátkami velmocí. V zemi, kde loni 42 procent Ukrajinců označilo za nejlepšího ze všech prezidentů ve své historii Viktora Janukovyče, toho času v exilu v Rusku. Není divu, že se lidé leckde začínají distancova­t od Majdanu a čím dál častěji je z jejich úst slyšet poněkud alibistick­ou frázi „já jsem na Majdanu nebyl“. Nový prezident má nyní pět let na to, aby tohle vše – a mnohé další problémy – změnil k lepšímu. Přejí si to nejen Ukrajinci.

 ?? Foto: Reuters ?? Symbol moci Volodymyr Zelenskyj obdržel po složení prezidents­ké přísahy oficiální symboly moci hlavy státy – řetěz, prezidents­kou standartu, erbové razítko a žezlo, tzv. bulavu (na snímku ji drží v ruce).
Foto: Reuters Symbol moci Volodymyr Zelenskyj obdržel po složení prezidents­ké přísahy oficiální symboly moci hlavy státy – řetěz, prezidents­kou standartu, erbové razítko a žezlo, tzv. bulavu (na snímku ji drží v ruce).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia