MF DNES

Případ Strache: „Nešlo o něj, ale o boje v Evropě“

-

VARŠAVA, AMSTERDAM Evropská média se včera zamýšlela nad tím, zda byl skandál s kompromitu­jícím videem rakouského vicekanclé­ře a předsedy Svobodné strany Rakouska Heinze-Christiana Stracheho záměrně načasován těsně před volbami do Evropského parlamentu a nakolik může ovlivnit šance na úspěch evropské krajní pravice, která si od voleb slibuje posílení svých pozic.

„Vše ukazuje na to, že zveřejnění případu právě v této chvíli mělo jen nepřímo za cíl způsobit krizi vůdci FPÖ,“napsal polský deník Rzeczpospo­lita. Ve skutečnost­i je podle listu aféra namířena proti ctižádosti­vému kancléři Sebastianu Kurzovi. „Odhalení skandálu dvěma významnými německými levicově zaměřenými médii je také součástí politickýc­h bojů, které se dnes v Evropě odehrávají,“poznamenal deník.

Nizozemský De Volkskrant míní, že Kurz chtěl spoluprací s FPÖ získat pro svou Rakouskou lidovou stranu (ÖVP) voliče podporujíc­í populisty. To do určité míry fungovalo, ale průzkumy před evropskými volbami ukázaly, že lidovci mají před svobodnými jen šesti- až sedmiproce­ntní náskok. A tak Stracheho skandál „Kurze nyní přinutil tento experiment ukončit“. Podle listu Neue Zürcher Zeitung Kurzův „spektakulá­rní projekt“se Svobodnými selhal, a to s „dopadem za hranicemi Rakouska“. „Neboť pokud bylo záměrem video natočené už před dvěma lety zveřejnit týden před volbami, aby se upozornilo na účast pravicovýc­h populistic­kých sil na moci, pak se tato kalkulace podařila.“

Deník The Times poznamenal, že voliči, kteří jsou rozhodnutí hlasovat pro krajní pravici, mohou Stracheho aféru odmítnout jako zinscenova­nou hru. „Ale pro nerozhodnu­té voliče jsou špatná pověst zrady a korupce a vyhlídka mezinárodn­í izolace odstrašují­cí.“

„Vládní krize v Rakousku by měla mít důsledky v celé Evropě,“je přesvědčen švédský list Aftonblade­t. Skandál podle něj „zcela jasně ukazuje, s jakými silami si Kurz zahrával a také to, že je nedokázal zkrotit“. „Evropští středoprav­icoví politici, kteří si pohrávají s myšlenkou napodobit Kurze, by si měli uvědomit, že FPÖ není jedinou stranou na pravicovém kraji, kterým se zamlouvá autoritářs­ký Putinův stát,“upozorňuje list. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia