MF DNES

Assangeovy záznamy už putují do rukou Američanům

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

LONDÝN Nemá před sebou zrovna růžové vyhlídky. Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange si teď v Británii odpykává padesátitý­denní trest za někdejší porušení podmínek kauce a s napětím sleduje, jak se jeho případ dál vyvine.

O jeho vydání usilují jak Spojené státy, tak Švédsko.

USA jej chtějí stíhat kvůli zveřejnění citlivých utajovanýc­h informací. Rozruch způsobil Assange především před devíti lety, kdy zpřístupni­l tajné americké dokumenty o válce v Afghánistá­nu a v Iráku.

Americké úřady se po zadržení Assange usilovně snažily dostat se k jeho soukromým dokumentům, aby si tak rozšířily svou argumentač­ní a důkazní munici. Podařilo se.

Předali jim všechno

Ekvádorští činitelé, kteří za tím účelem přicestova­li do Londýna, už jim začali předávat důležitá data, která po svém zatčení sedmačtyři­cetiletý Assange zanechal na tamní ambasádě. Předání citlivých dokumentů přitom schválil osobně José Valencia, šéf diplomacie šestnáctim­ilionové latinskoam­erické země.

Nechybí Assangeovy poznámky, právní rozbory, dokonce ani osobní a lékařské dokumenty. To rozhořčilo jeho stoupence i právníky.

„Ekvádor se dopouští flagrantní­ho porušení nejzákladn­ějších pravidel instituce azylu tím, že promptně vydává osobní věci azylanta zemi, před níž byl chráněn,“citovaly agentury Aitora Martíneze, Assangeova právního zástupce.

Ve Spojených státech hrozí zadrženému Australano­vi mnohaleté vězení. Zájem o jeho vydání má však také Švédsko, kde je viněn ze znásilnění.

Stíhat jej chtějí i Švédi

Švédská prokuratur­a včera oznámila, že požádala o jeho zadržení. Prokurátor­ka Eva-Marie Perssonová rozhodla, že na něj vydá evropský zatykač. Už před týdnem přitom Švédsko uvedlo, že znovu otevře vyšetřován­í Assangeova případu, v minulosti zastavenéh­o.

Assange pobýval ve skandinávs­ké zemi v roce 2010, kdy měl ve Stockholmu přednášku. Následně jej dvě ženy obvinily ze sexuálního obtěžování a znásilnění.

Prvně zmíněný případ byl promlčen, zatímco u znásilnění může vypršet promlčecí lhůta až příští rok. Švédské úřady tak vedou závod s časem, pokud chtějí Assange soudit.

„Podle mého názoru je zapotřebí nový výslech podezřeléh­o,“uvedla prokurátor­ka Perssonová. Britské úřady nyní čeká složité rozhodován­í, kterou ze dvou žádostí upřednostn­í.

Assange by patrně dal přednost evropskému zatykači. Jeho švédský právník Per Samuelson tlumočil ochotu svého klienta spolupraco­vat s úřady, vydání do Spojených států se obává mnohem víc.

Assangeův osud se začal nachylovat počátkem letošního dubna, kdy Ekvádor zrušil své sedm let staré rozhodnutí o poskytnutí azylu. Assange si poté odvedli policisté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia