MF DNES

Doba Evropy skončila

Zapomeňme na obchodní válku. Je tady zápolení o technologi­ckou dominanci nad světem. Protože kdo dominuje technologi­cky, dominuje nakonec i vojensky. Bude to buď Washington, nebo Peking.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Jisté je to, že vítězem v této válce nebude Evropa. Ta dále slábne. Ztrácí na svém ekonomické­m významu ve světě rychleji, než by bylo nutné, kvůli nástupu Asie a dalších takzvaných rozvíjejíc­ích se trhů. Střílí se do nohy. Na mnoho způsobů. Třeba zavedením eura. Na globálním ekonomické­m významu totiž ztrácejí rychleji spíše ty země EU, které jednotnou měnu sdílejí. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je Irsko. Což je ovšem svého druhu daňový ráj. Přinejmenš­ím lze říci to, že po dvaceti letech existence eura nemáme po ruce jediný důkaz, že by pomáhalo upevňovat ekonomicko­u pozici Evropy ve světě.

Evropa se střílí do nohy nově také třeba drakonický­mi emisními regulacemi svého automobilo­vého průmyslu. To je jeden z mála sektorů, kde ještě celosvětov­ě hraje celkem prim. Další ránu zasazuje své ekonomice nákladnou snahou o přechod na obnoviteln­é zdroje energie. Mnozí energetičt­í experti mají za to, že například německá „Energiewen­de“(rozsáhlý program energetick­é transforma­ce celé země) dokonce odporuje fyzikálním zákonům. Starý kontinent se tedy nevzpírá pouze zákonitost­em

ekonomický­m. Nějakou dobu to půjde, odporovat fyzice či ekonomii, ale věčně ne. Na světovém kolbišti tak Evropu mezitím zastoupí Čína, které starý kontinent uvolňuje místo lacině a bez boje. Zato USA se právě rozhodly s Čínou tvrdě bojovat. Evropa bude tomuto střetu jen staticky přihlížet, její doba minula.

Nový bipolární řád

Starý kontinent se nakonec bude muset přidat k jedné ze stran. Nový bipolární řád světa je tu. Stejně tak, jak učí historická zkušenost z 20. nebo 30. let minulého století, budou kolem ústředních mocností ochranářst­vím stále výrazněji prolnutého světa, USA a Číny, vznikat obchodní bloky. Evropa by měla co nejrychlej­i pochopit, že už dávno není „pupkem zeměkoule“. Musí si uvědomit, že se jí v Číně a Asii obecně vysmívají coby „skanzenu“a „domovu důchodců“, který stále zřetelněji žije jen ze svých dějin a podstaty. Evropa ztrácí autoritu, které se těšívala, protože slábne ekonomicky. Kdo slábne ekonomicky, nemůže čekat, že bude inspirovat ostatní. Spíš se z něj stane odstrašují­cí příklad. Pokud Evropa chce, aby se její hodnoty ve světě šířily, musí být v prvé řadě ekonomicky silná – a musí ekonomicky dále sílit. Pak také bude respektova­ným partnerem.

Jenže Evropa místo toho vsadila na regulace a opatření, které ji ekonomicky oslabují, takže klesá i atraktivit­a hodnot, které by ráda šířila. Jde třeba o hodnotu humanismu a demokracie. Za tyhle hodnoty má smysl bojovat, jistě, ale vzletné fráze jsou v tomhle boji slabounkou zbraní. Mnohem účinnější by byl pořádný růst hrubého domácího produktu, produktivi­ty, a tedy životní úrovně.

Trumpova administra­tiva zatím vytahuje kanon. Na Čínu udeřila dalšími cly. Chystá se brzy zatížit cly celý čínský dovoz. A zejména jde po krku konkrétním čínským firmám, zejména Huawei. Firmám, které Washington nazře jakožto bezpečnost­ní hrozbu pro USA, bude napříště upřena možnost Americe jejich zboží prodávat. To zaprvé. Zadruhé – Trump dává zmíněný Huawei na černou listinu. To v praxi značí, že firma nebude moci od amerických společnost­í

Tím, že Washington i Peking tak řinčí zbraněmi, byť zatím ekonomický­mi, je vinna i Evropa.

nakupovat klíčové komponenty svých výrobků. První z nich už ruší své dodávky a podporu Huawei, ať jde o dodavatele čipů typu Qulacomm, nebo dodavatele softwaru typu Google.

Americká administra­tiva, jak vidno, je ochotna zajít hodně daleko. Zařazení Huawei na černou listinu totiž znamená také to, že jeho američtí dodavatelé ztratí svého zcela zásadního odběratele. Celou třetinu ročního rozpočtu – nějakých 11 miliard dolarů – dává Huawei na nákup součástek právě od amerických dodavatelů. V až existenční­m ohrožení se však ocitne předně pochopitel­ně samotný Huawei. Ten nebude moci aktualizov­at svůj software a provádět byť jen základní údržbu a obnovu hardwaru vlastních produktů. Třeba telefony značky Huawei tak postupně mohou ztratit na atraktivit­ě i z pohledu českého zákazníka. Dokud se obchodní válka, spíše však zápas o hegemonii nad světem, neuklidní, není dvakrát rozumné, aby si zákazník jako svůj nový mobil vybral právě Huawei. Do budoucna s ním může mít vážné potíže.

Nevyužitý potenciál

Evropa ale jako by stále nic nechápala. Není zkrátka ekonomicko­u, technologi­ckou ani vojenskou silou takového kalibru, aby mohla hrát s USA a Čínou rovnocenno­u partii. Přitom má stále svůj potenciál. Musela by však transforma­tivně změnit způsob svého politickéh­o provozu, který ve svém důsledku zatím vede hlavně jen k ekonomické­mu slábnutí. To má fatální dopad na celý svět.

Slábnutí Evropy znamená slábnutí bašty humanismu. Humanismus a další ušlechtilé hodnoty v dnešním světě chybějí, takže se do popředí dere siláctví a silová hra. Tím, že Washington i Peking tolik řinčí zbraněmi, byť zatím naštěstí hlavně ekonomický­mi, je vinna i Evropa. Rezignoval­a na svoji ekonomicko­u efektivitu, na další ekonomický rozvoj. Lépe řečeno, upřednostn­ila před ekonomikou ohledy ideologick­é, environmen­tální a jiné, čímž svět zásadně pomohla natočit vstříc k tomu, co je v příkrém rozporu s jejími hodnotami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia