MF DNES

Ať jsou eurovolby co nejméně senátní

- Jiří Němec právník a publicista

Čím asi tak přesvědčit občany, aby v pátek a v sobotu přišli v počtu co největším k volbám do Evropského parlamentu? Před pěti lety se to moc nepovedlo, volební účast byla tehdy tak trochu „senátní“: pouhých 18,2 %. Normální by přitom mělo být k volbám chodit. Na druhou stranu je faktem i reálný vliv našich 21 europoslan­ců ve více než 700členném parlamentu. I za takto daného rozdání evropských karet by se ale našimi evropskými poslanci měli stát kandidáti, kteří budou viditelní a slyšitelní. Jaký prostor si v Bruselu a Štrasburku vybojují svou odborností, znalostí cizího jazyka, nebojácným vystupován­ím i smyslem pro konsenzus, takový jej bude mít i Česko.

Je škoda, že pro tyto volby nelze zvolit spíše senátní většinový systém, a neposíláme tak do Bruselu 21 osobností, které svoje schopnosti osvědčily v takto pojatém osobnostní­m souboji. Poměrný systém však platí pro tyto volby jednotně v celé Evropě. Při poměrném a stranickém volebním systému tak budou výsledky voleb asi spíše naším vnitropoli­tickým katalyzáto­rem (jsme spokojeni se současnou vládou?) než hledáním nejschopně­jších kandidátů pro Brusel. A nejsem si jist, zda si tuto pozici v pořadí již třetí volby do Evropského parlamentu zaslouží... Na druhou stranu i to může být důvod, proč zamířit do volebních místností a podpořit tu stranu, kterou volím v domácích volbách. Výsledky budou důležité i pro naši vnitřní politiku a mnozí předsedové stran mohou mít oprávněné obavy o své postavení.

Co tedy s tou nešťastnou volební účastí? Zavést povinnost volit, jak dlouhodobě prosazuje Miloš Zeman? V Belgii, Itálii i jinde v Evropě je povinnost chodit k volbám stanovena zákonem a neúčast znamená pro občana hrozbu finanční sankce, i když ne nijak vysoké. Tyto země ovšem nezažily naši historicko­u zkušenost s „povinností“chodit volit za socialismu, takže touto cestou bych se osobně nevydával. Ale co zavést daňový odpis za účast ve volbách, jako mají třeba dárci krve? Prostě ne hrozba sankce za neúčast, ale raději drobné pozitivní daňové zvýhodnění.

Nic takového však nyní pro nadcházejí­cí eurovolby nemáme a je jenom na nás, zda svého volebního práva využijeme. Bylo by ale škoda nechat náš hlas propadnout a nechat jej přerozděli­t třeba ve prospěch té politické strany, kterou bychom nikdy nevolili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia